Διαστάσεις | 25.11.2008

Νέοι άνθρωποι, νέα μυαλά

Το οικονομικό του επιτελείο και τις βασικές συντεταγμένες του σχεδίου του για την ανάκαμψη της οικονομίας παρουσίασε χθες σε συνέντευξη τύπου o Μπάρακ Ομπάμα.

Το βλέμμα του είναι σοβαρό όταν μιλάει. Αποφεύγει τις χαλαρές ατάκες που συνήθιζε στις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις. Μπορεί να απογοητεύει κάποιους, αλλά ο Μπάρακ Ομπάμα είναι σήμερα διαφορετικός. Οι εκλογές είναι μια μακρινή ανάμνηση για τον πρόεδρο που ακόμη δεν έχει αναλάβει τα καθήκοντά του, αλλά γνωρίζει ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντιμέτωπες με μια βαθιά κρίση. Προτεραιότητα η συγκρότηση ενός οικονομικού επιτελείου που θα βγάλει την Αμερική από την κρίση.

«Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο»

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Τίμοθι ΓκάιθνερBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο νέος υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιθνερ Ο Ομπάμα παρουσίασε τους ανθρώπους, στους οποίους εμπιστεύεται τη δύσκολη αποστολή: Είναι ο Τίμοθι Γκάιθνερ, πρόεδρος του παραρτήματος Νέας Υόρκης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών. Είναι επίσης ο Λόρενς Σάμερς που θα αναλάβει επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου. Τοποθέτησε επίσης την πανεπιστημιακό Κριστίνα Ρόμερ στη κορυφή της ομάδας των οικονομικών συμβούλων του Λευκού Οίκου. Μαζί και η πολιτική σύμβουλος Μέλοντι Μπάρνς. Τους ευχαριστεί όλους: «Είμαι ευγνώμων στον Τιμ, στον Λάρι, στην Κριστίνα και στην Μέλοντι για την προθυμία τους να εργασθούν μαζί μου. Χαίρομαι για τη συνεργασία μας, η οποία αρχίζει σήμερα, καθώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα λεπτό», λέει ο εκλεγμένος πρόεδρος.

Το επιτελείο του Μπάρακ Ομπάμα θα αναλύει σε καθημερινή βάση την κατάσταση και θα καταθέτει προτάσεις για την βελτίωση της. Οι προτάσεις αυτές θα κωδικοποιηθούν σε ένα πακέτο για την ανάκαμψη της οικονομίας. «Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα σωτηρίας, που θα σταθεροποιήσει το χρηματοοικονομικό μας σύστημα, θα αντιμετωπίσει νέους πλειστηριασμούς ακινήτων, θα βοηθήσει την αυτοκινητοβιομηχανία και θα συμβάλει στη διάσωση ή τη δημιουργία 2,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Και αυτό θα γίνει με τον εκσυγχρονισμό δρόμων, γεφυρών και σχολείων και έργα υποδομής για καθαρές μορφές ενέργειας τον 21ο αιώνα τόνισε ο κ. Ομπάμα.

Μπορεί μια κυβέρνηση μόνη της να αντιμετωπίσει την κρίση;

Όλα αυτά τα σχέδια θα απαιτήσουν πολλά χρήματα. Πολλοί κάνουν λόγο για την αναγκαιότητα ενός «New Deal» στο πρότυπο του προέδρου Ρούζβελτ. Ήταν η επιτυχής απάντηση στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 30`. Πόσα χρήματα θα απαιτηθούν, παραμένει ακόμη ανοιχτό. Στα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρονται ποσά που αρχίζουν από τα 500 δισεκατομμύρια και φτάνουν το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. «Είναι σημαντικό ότι συμφωνούν συντηρητικοί και φιλελεύθεροι οικονομολόγοι, κάτι που γίνεται σπάνια. Σύμφωνα με αυτούς χρειαζόμαστε ένα πακέτο τόνωσης της οικονομίας, το οποίο θα περιέχει αρκετούς πόρους ώστε να δοθεί πραγματικά ώθηση στα οικονομικά δρώμενα», εκτιμά ο εκλεγμένος πρόεδρος.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται φορολογικές ελαφρύνσεις για το 95% των Αμερικανών. Μόνο τα νοικοκυριά με εισόδημα άνω των 250 χιλιάδων δολαρίων θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Βασική αρχή της οικονομικής πολιτικής του Ομπάμα είναι η ενίσχυση της μεσαίας τάξης, χωρίς την οποία δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση. Με εξαίρεση τον πρώην υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Μιτ Ρόμνυ, ο πολιτικός και οικονομικός κόσμος αντιδρά θετικά στα σχέδια του Μπάρακ Ομπάμα. Θετικά είναι επίσης τα σχόλια για το επιτελείο του. Ο Ρίτσαρτντ Γουλφ από την επιθεώρηση Newsweek, λέει σχετικά: «Ο Γκάιθνερ που έχει αρχίσει να αγωνίζεται για την αντιμετώπιση της κρίσης θα φέρει νέες ιδέες στην Ουάσιγκτον. Το ερώτημα ωστόσο που ζητά απάντηση είναι: μπορεί μια κυβέρνηση μόνη της να αντιμετωπίσει την κρίση ή θα πρέπει να γίνει κάτι σημαντικότερο στην παγκόσμια οικονομίας; Δεν το γνωρίζουμε, αποφαίνεται ο Ρίτσαρτντ Γουλφ.

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc