Το θέμα της ημέρας | 21.11.2008

Παρατυπίες στην Ευρώπη – πιέσεις στην Ελλάδα

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2007: παρανομίες και παρατυπίες στο 11% των κοινοτικών κονδυλίων για την περιφερειακή ανάπτυξη - μόνιμο πρόβλημα με την Ελλάδα η αγροτική πολιτική

Παρανομίες ή παρατυπίες στο 11% των κοινοτικών κονδυλίων για την περιφερειακή ανάπτυξη διαπιστώνει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2007, η οποία συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για την έκθεση μίλησε στην Deutsche Welle ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου των Προϋπολογισμών στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Αυστριακός ευρωβουλευτής της Σοσιαλιστικής Ομάδας Χέρμπερτ Μπες. Κύρια συμπεράσματα της έκθεσης είναι ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζονται στην πολιτική συνοχής και στις αγροτικές επιδοτήσεις, ενώ μόνο στα διαρθρωτικά ταμεία καταγράφονται παρατυπίες σε ποσά που ξεπερνούν τα 4 δις ευρώ:

«Είναι πολλά τα χρήματα, δεν υπάρχει αμφιβολία» λέει ο Αυστριακός ευρωβουλευτής. «Γι΄ αυτό ζητούμε από την Κομισιόν να ασκήσει πιέσεις στα κράτη-μέλη. Ξέρετε ότι οι δικαιούχοι επιλέγονται από τις εθνικές αρχές και οι Βρυξέλλες απλώς συγχρηματοδοτούν τα επιλέξιμα έργα. Πρέπει λοιπόν τα κράτη-μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τους ζητούμε να υποβάλουν μία εθνική δήλωση αναφοράς για τα ευρωπαϊκά κονδύλια, υπογεγραμμένη από τον υπουργό Οικονομικών, αλλά αρνούνται να κάνουν κάτι τέτοιο. Το λέω απερίφραστα λοιπόν: τα κράτη-μέλη δεν θέλουν να συνεργαστούν για να ελέγχουν τα χρήματα που οι δικοί τους φορολογούμενοι πληρώνουν στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση»

«Για όλα φταίνε οι Βρυξέλλες…»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Το παράδοξο είναι ότι μόνο οι «ευρωσκεπτικιστές», δηλαδή η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία δέχονται να υποβάλουν δήλωση για τα κοινοτικά κονδύλια. Ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που καταφεύγουν σε χειρισμούς σκοπιμότητας, επιρρίπτοντας την ευθύνη στις Βρυξέλλες:

«Τα κράτη-μέλη έχουν βρει τη βολική εξήγηση ότι για τις όποιες παρατυπίες φταίνε οι Βρυξέλλες. Κι όμως, συνήθως δεν φταίνε οι Βρυξέλλες. Το 80% του κοινοτικού προϋπολογισμού για το 2007, ο οποίος φτάνει τα 114 εκ. ευρώ, το διαχειρίζονται πλέον οι εθνικές κυβερνήσεις».

Η Ελλάδα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Ελεγκτικό Συνέδριο, γιατί είναι η χώρα που εισπράττει τα περισσότερα χρήματα από τις Βρυξέλλες, σε σχέση με εκείνα που η ίδια διαθέτει στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει μεγαλύτερη διαφάνεια στην πολιτική συνοχής, αλλά όχι και στην αγροτική πολιτική.

«Με την Ελλάδα έχουμε μόνιμο πρόβλημα…»

«Με την Ελλάδα έχουμε ένα μόνιμο πρόβλημα στην αγροτική πολιτική. Και αυτό γιατί η Ελλάδα ναι μεν έχει συμφωνήσει να συμμετάσχει στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (IACS) για τις αγροτικές δαπάνες, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιήσει αυτήν την υπόσχεση. Μάλιστα είναι το μοναδικό από τα παλαιότερα κράτη-μέλη που αθετεί την υπόσχεσή του εδώ και πολλά χρόνια, γι αυτό και υφίσταται περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις»

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η Επίτροπος για θέματα Γεωργίας πρόκειται να ασκήσει νέες πιέσεις για το θέμα αυτό, αρχικά με επιστολή προς το υπουργείο Γεωργίας και στη συνέχεια με αποστολή κλιμακίου κοινοτικών αξιωματούχων στην Αθήνα.

Κατά τα άλλα το Ελεγκτικό Συνέδριο διαπιστώνει μία ιδιαίτερα ικανοποιητική «στροφή προς τη νομιμότητα» στον αποκαλούμενο «πρώτο πυλώνα» της αγροτικής πολιτικής, δηλαδή στις άμεσες ενισχύσεις προς τους αγρότες.

«΄Ενα ενθαρρυντικό συμπέρασμα από την τελευταία έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ότι στις απευθείας πληρωμές προς τους αγρότες δεν καταγράφονται παρατυπίες παρά μόνο στο 2% των δικαιούχων. Είναι ένα πολύ καλό ποσοστό, σύμφωνα με τα πιο αυστηρά διεθνή πρότυπα»

Κονδύλια για φεράρι…και οίκο ανοχής…

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Φέτος η δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου συμπίπτει με αντίστοιχη έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Open Europe, η οποία απαριθμεί εκατό ασυνήθιστα έως κωμικοτραγικά περιστατικά κακοδιαχείρισης στην Ευρώπη των 27. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση ενός Ιταλού γιατρού που αγόρασε μία Φεράρι με επιδότηση για εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Παράδειγμα προς αποφυγήν είναι και η επιχειρηματική ιδέα ενός Ισπανού «άρχοντα» της τοπικής αυτοδιοίκησης: πήρε κοινοτική επιδότηση για μία σχολή ιππασίας, η οποία μετετράπη σε οίκο ανοχής με την χαρακτηριστική ονομασία «Στον έβδομο ουρανό»...

«Για πολλά από αυτά τα περιστατικά δεν έχει γίνει τόσο εμπεριστατωμένη έρευνα, αλλά σε γενικές γραμμές πρόκειται για επιλέξιμα σχέδια που έχουν εγκριθεί από τις εκάστοτε εθνικές αρχές. Επομένως επιστρέφουμε σε αυτά που λέγαμε στην αρχή: τα ίδια κράτη-μέλη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Στρασβούργο, Γιάννης Παπαδημητρίου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc