Τι γράφει ο ξένος τύπος. από καθημερινή


FINANCIAL TIMES

Ευρώπη - Κρεμλίνο

Για την πλειοψηφία των αριστερών ευρωπαϊκών κομμάτων είναι ευκολότερο να ασκούν κριτική στους Γεωργιανούς και τους Ουκρανούς, αντί να χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα εναντίον της Ρωσίας. Επομένως, ακόμη και σήμερα η Μόσχα μπορεί να βρει εταίρους. Μετά το 1945, οι Αμερικανοί στηρίζονταν στους Ευρωπαίους συντηρητικούς απέναντι στην ΕΣΣΔ. Σήμερα, όταν η Ουάσιγκτον ρωτάει την Ευρώπη ποια θα πρέπει να είναι η γραμμή έναντι της Ρωσίας, η Δεξιά υπό τον Σαρκοζί, τη Μέρκελ και τον Μπερλουσκόνι προτιμάει να μην απαντήσει, ενώ η Αριστερά αμφιταλαντεύεται. Για μία ακόμη φορά, επομένως, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αποφασίσει πώς ο δημοκρατικός κόσμος θα αντιμετωπίσει τη σημερινή Ρωσία.

BERLINER ZEITUNG

Το επιτελείο Κλίντον

Μόλις ο Ομπάμα εξελέγη πρόεδρος, προσέφερε τη θέση του υπουργείου Εξωτερικών στη Χίλαρι Κλίντον, η οποία το 2003 είχε πει «ναι» στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Σαν να μην έφθανε αυτό, κάλεσε στο επιτελείο του νεοφιλελεύθερα στελέχη της προεδρίας Μπιλ Κλίντον και όπως ανακοινώθηκε, ο Ρεπουμπλικανός Ρ. Γκέιτς θα παραμείνει στο υπουργείο Αμυνας. Ο Ομπάμα, όμως, πρέπει να στηριχθεί περισσότερο στη βάση και στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί, γιατί οι νέοι άνθρωποι που στήριξαν και έκαναν πραγματικότητα το θαύμα Ομπάμα, είναι ο αντίποδας των στελεχών της Ουάσιγκτον. Εάν ο Ομπάμα καταφέρει να ενισχύσει τη συμμαχία του με τη βάση, τότε μπορεί να πετύχει, όπως ο Ρούσβελτ.

THE INDEPENDENT

Τα νέα στελέχη

Ο Ομπάμα έκανε μια θαρραλέα εκκίνηση όσον αφορά τα οικονομικά των ΗΠΑ. Κατ’ αρχήν είπε την αλήθεια στους Αμερικανούς, ότι δηλαδή η κρίση έχει ιστορικές διαστάσεις, ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει και ότι ορισμένες θυσίες είναι αναγκαίες. Τα μέτρα που ανακοίνωσε χαρακτηρίζονται προς τη σωστή κατεύθυνση και σίγουρα θα βοηθήσουν τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις.

Μερικά όμως στελέχη που επέλεξε, όπως ο Τίμοθι Γκάιθνερ και ο Λάρι Σάμερς, είναι εν μέρει υπεύθυνα για την επί χρόνια αποτυχία του ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ασφαλώς όλων όσων επακολούθησαν. Ελπίζουμε όμως ότι οι άνθρωποι τέτοιου βεληνεκούς μαθαίνουν από τα λάθη τους.

THE TIMES

Λύση, οι εκλογές

Το φιλοβασιλικό κόμμα στην Ταϊλάνδη πέρασε τους τρεις τελευταίους μήνες προσπαθώντας να ανατρέψει το αποτέλεσμα των δημοκρατικών εκλογών, κατεβάζοντας στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές. Τελευταία εισέβαλαν στο διεθνές αεροδρόμιο με τα γνωστά αποτελέσματα. Η σημερινή στασιμότητα έχει όλα τα στοιχεία μίας επικίνδυνης διολίσθησης στην αναρχία. Η Ταϊλάνδη υπήρξε μια ελεύθερη, ανεκτική και ευημερούσα κοινωνία που πίστευε στη συνταγματική δημοκρατία. Ενα ακόμη στρατιωτικό πραξικόπημα θα έστελνε λανθασμένο μήνυμα. Η προσφυγή στις κάλπες δεν θα συμβάλλει στη μείωση της αντιπαράθεσης. Αλλά μια νέα λαϊκή εντολή θα περιορίσει τις κινήσεις όσων διαφωνούν.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»