Κάν'το όπως ο Κλίντον


Με παλαιά δοκιμασμένη συνταγή το New Deal του Ομπάμα

Τρίτη, 25.11.08
Με ανυπομονησία περίμεναν στην Ουάσιγκτον την πρώτη ανακοίνωση του Μπαράκ Ομπάμα για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε τις προεκλογικές υποσχέσεις του για ανακούφιση των αδυνάτων και ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο που θα αναλάβει το New Deal για την ανάκαμψη της πληγωμένης αμερικανικής οικονομίας. Δύο πρόσωπα που έφεραν την «άνοιξη» της οικονομίας στις ΗΠΑ επί Κλίντον -για πολλούς φέρουν ευθύνη και για τη φθίνουσα πορεία της στη συνέχεια- αναλαμβάνουν τις θέσεις - κλειδιά.

Από τη θέση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, ο Τίμοθι Γκάιτνερ είχε ήδη αρκετή δουλειά και πολλούς μπελάδες. Δεν συγκρίνονται όμως με αυτούς που τον περιμένουν από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, την οποία αναλαμβάνει σε λιγότερο από δύο μήνες. Ο Λόρενς Σάμερς είναι το δεύτερο πρόσωπο που έρχεται από την εποχή Κλίντον, καθώς διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και αναλαμβάνει επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου. Στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, τέλος, διορίζεται η κυρία Κριστίνα Ρόμερ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ.

Ο κ. Ομπάμα δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πολυσυζητημένο πακέτο σωτηρίας της οικονομίας, που, όπως είπε, «βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία». Σύμφωνα με τον κ. Σάμερς όμως -δηλώσεις του επικαλείται η εφημερίδα «Washington Post»- το κόστος του «πακέτου Ομπάμα» μπορεί να φτάσει τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια, πολύ πάνω από τα 175 εκατομμύρια που είχε ανακοινώσει αρχικά τον Οκτώβριο. Στόχος η διάσωση 2,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στα επόμενα δύο χρόνια μέσω περικοπών φόρων και αύξησης των δημόσιων δαπανών κυρίως για έργα υποδομής.

Το μεγάλος βάρος της σωτηρίας της αμερικανικής οικονομίας πέφτει ωστόσο στις πλάτες του κ. Γκάιτνερ, που έχει μπροστά του δεκάδες προκλήσεις. Ανεργία, πληθωρισμός, πακέτο Πόλσον, αυτοκινητοβιομηχανίες είναι μερικά από τα καυτά ζητήματα που απαιτούν άμεσα απαντήσεις. Πώς κατέληξε όμως ο κ. Ομπάμα στην επιλογή Γκάιτνερ για την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών;

Ο 47χρονος κ. Γκάιτνερ, εκτός του ότι αντιπροσωπεύει το σλόγκαν της «αλλαγής», εξασφαλίζει την ομαλή μετάβαση από την ηγεσία Πόλσον, καθώς είχε στενή συνεργασία μαζί της σε όλο το προηγούμενο διάστημα και παράλληλα προέρχεται από την ομάδα των οικονομικών συμβούλων των κυβερνήσεων Κλίντον.

Με λίγα λόγια, δεν χρειάζεται να ενημερωθεί για το χαρτοφυλάκιο που παραλαμβάνει. Εχει στενή σχέση με τον κ. Σάμερς, ο οποίος θα βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό του προέδρου, και πιστώνεται το γεγονός της συμμετοχής του στο σχέδιο σωτηρίας της Bear Sterns, όπως και τις προσπάθειές του για τη σωτηρία της Lehman Brothers.

Το μεγάλο ρίσκο για τον κ. Γκάιτνερ είναι ότι αν το Σχέδιο Πόλσον αποδειχθεί φιάσκο θα του αναλογεί μερίδιο ευθύνης. Επίσης, δέχθηκε κριτική για το γεγονός ότι τον «έπιασε αδιάβαστο» η κατάρρευση της AIG, του ασφαλιστικού κολοσσού, που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει στο αμερικανικό δημόσιο 85 δισεκατομμύρια δολάρια. Στα αρνητικά του μπορεί να χρεωθεί το γεγονός πως, παρότι υπήρξε πολύφερνος οικονομικός σύμβουλος, δεν έχει δοκιμαστεί ως εμπνευστής στρατηγικών αποφάσεων και, όπως σχολίαζαν χθες οι «Financial Times», δεν απολαμβάνει το σεβασμό των «βαρόνων του Κογκρέσου».

Σε τεχνητή ύφεση και ο Καναδάς

Το ενδεχόμενο ο Καναδάς να έχει εισέλθει σε περίοδο τεχνητής ύφεσης άφησε ανοιχτό για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζιμ Φλάερτι, εκτίμηση που επανέλαβε λίγο αργότερα και ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ. Το υπουργείο Οικονομικών του Καναδά προβλέπει ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2008 και στο πρώτο του 2009 η οικονομία θα έχει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ υπάρχει ήδη μεγάλη ανησυχία για την πιθανότητα αποπληθωρισμού, κάτι που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη φορολογική πολιτική της. Για την πιθανότητα τεχνητής ύφεσης είχε προειδοποιήσει από την προηγούμενη εβδομάδα και η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σύντομα σε νέα μείωση των επιτοκίων.


ΠΛΙΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ελεύθερος Τύπ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»