Διαστάσεις | 26.11.2008

Μείωση του εισοδήματος των μισθωτών προβλέπει η ILO

Δύσκολοι καιροί έρχονται για περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε καθεστώς εξαρτημένης εργασίας. Αυτό προβλέπει σε σχετική μελέτη της η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ILO.

Σημαντική μείωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων προβλέπει για το 2009 η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, ILO. Σε μελέτη της με θέμα την εξέλιξη του εισοδήματος των εργαζομένων παγκοσμίως, η ILO διαπιστώνει για το 2008, στις βιομηχανικές χώρες, αύξηση των μισθών της τάξεως του 0,8%. Για το 2009 η πρόγνωση θέλει μείωση του εισοδήματος κατά 0,5%.

Μείωση της κατανάλωσης = όξυνση της κρίσης

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η εμπειρία των τελευταίων ετών καταδεικνύει ότι οι μισθοί των εργαζομένων πλήττονται περισσότερο σε σύγκριση με το ΑΕΠ από τις οικονομικές κρίσεις. Έτσι μια υποχώρηση του ΑΕΠ κατά μία ποσοστιαία μονάδα ισοδυναμεί με την μείωση των μισθών κατά 1,5%. Εάν η αντιστοιχία αυτή επιβεβαιωθεί και στην παρούσα κατάσταση, θα έχουμε σαφή επιδείνωση της κρίσης, εκτιμά η Μανουέλα Τομέι, οικονομολόγος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και διευκρινίζει: «Εάν οι εργαζόμενοι έχουν στη διάθεσή τους λιγότερα χρήματα προκειμένου να αγοράσουν αγαθά ή υπηρεσίες τότε η κατανάλωση θα σημειώσει υποχώρηση. Και η μείωση της κατανάλωσης θα οξύνει ακόμη περισσότερο την κρίση και θα καθυστερήσει την πορεία προς την ανάκαμψη».

Διευρύνθηκε το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών σε ΗΠΑ και Γερμανία

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση της ILO τα τελευταία δέκα χρόνια η εξέλιξη των μισθών δεν ήταν ανάλογη των ρυθμών ανάπτυξης. Το αντίθετο συνέβη. Το ποσοστό των μισθών επί του ΑΕΠ μειώθηκε, ενώ παράλληλα αυξήθηκε το ποσοστό των κερδών των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η ψαλίδα των μισθών άνοιξε περισσότερο τα τελευταία χρόνια στα δύο τρίτα των χωρών που εξετάστηκαν. Η Γερμανία και Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανήκουν στις χώρες εκείνες που διευρύνθηκε το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Αντίθετα, Γαλλία και Ισπανία κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να μειώσουν τις διαφορές μεταξύ υψηλών και χαμηλών εισοδημάτων.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας προτείνει με αφορμή την κρίση στις κυβερνήσεις να λειτουργήσουν «αντικυκλικά» στην εισοδηματική τους πολιτική. Η Μανουέλα Τομέι επισημαίνει: «Δεν απορρίπτουμε σε καμία περίπτωση την αναγκαιότητα επενδύσεων για την έξοδο από την κρίση. Αλλά νομίζουμε ότι η εισοδηματική πολιτική διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο στην επιτυχή διαχείριση της κρίσης».

Η ILO επικρίνει επίσης τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, τονίζοντας ότι οι τελευταίες κερδίζουν κατά μέσο όρο 10 έως 30% λιγότερα από τους πρώτους.

Τέλος η διεθνή οργάνωση προβλέπει σημαντική αύξηση της ανεργίας παγκοσμίως. Περίπου 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν εντός του 2009, αναφέρεται στην έκθεση.

Pascal Lechner/Σταμάτης Ασημένιος

DW

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»