Μακελειό στην Ινδία
Δεκάδες νεκροί σε πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βομβάη
Στις φλόγες το ιστορικό ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ
Βομβάη
Τελευταία ενημέρωση 27/11/08 01:10
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Τουλάχιστον 78 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 250 τραυματίστηκαν από μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βομβάη, την οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας. Οι ένοπλοι πήραν ομήρους δυτικούς σε δύο πολυτελή ξενοδοχεία και σε νοσοκομείο. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε σημεία που συχνάζουν δυτικοί τουρίστες και επιχειρηματίες.

Ο αριθμός των νεκρών δεν αποκλείεται να αυξηθεί αφού πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Oι επιθέσεις σημειώθηκαν, το βράδυ της Τετάρτης τοπική ώρα, σε 16 σημεία της πόλης. Στους δρόμους της πόλης βγήκαν δυνάμεις του στρατού.

Διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν ότι την ευθύνη ανέλαβε η σχετικά άγνωστη οργάνωση Μουτζαχεντίν του Ντεκάν.

Τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν ότι ο αρχηγός της αντι-τρομοκρατικής υπηρεσίας της Βομβάης, Χεμάντ Καρκάρε, σκοτώθηκε στη διάρκεια των επιθέσεων.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τέσσερις από τους ένοπλους σκοτώθηκαν και εννέα ύποπτοι συνελήφθησαν.

Το χρονικό των επιθέσεων

Δείτε αναλυτικά τον χάρτη με τα σημεία των επιθέσεων

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε εννέα σημεία στο οικονομικό κέντρο της πόλης, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους τουρίστες. Ανάμεσά τους ένας σιδηροδρομικός σταθμός και ένα εστιατόριο. Πυροβολισμοί σημειώθηκαν και κοντά σε δύο πολυτελή ξενοδοχεία και ένα νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, τα σημεία αυτά -σύμφωνα με την εφημερίδα Times of India- είναι:

-ο σιδηροδρομικός σταθμός Σχατραπάτι Σιβάτζι, απ' όπου ξεκίνησε η επίθεση

-το ιστορικό -105 ετών- ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ

-το ξενοδοχείο Ομπερόι

-το εστιατόριο Cafe Leopold

-κατάληψη αστυνομικού οχήματος κοντά στον κινηματογράφο Μετρό

-έκρηξη σε ταξί στο προάστειο Βίλε-Πάρλε και βόμβα σε άλλο ταξί στην προκυμαία Μαζεγκάον.

Αναφορές για πυροβολισμούς υπάρχουν επίσης στα σημεία Κολάμπα, Ναριμάν, καθώς και στο νοσοκομείο Κάμα.

Οι ένοπλοι επιτέθηκαν επίσης και σε αρχηγείο της αστυνομίας στο νότιο τμήμα της πόλης, όπου άλλωστε σημειώθηκαν οι περισσότερες επιθέσεις.

Τουλάχιστον δύο εκρήξεις ακούστηκαν, που πιθανώς οφείλονταν σε ρήψη χειροβομβίδων.

Ευρωπαίοι βουλευτές και πολίτες

Πληροφορίες αναφέρουν ότι Ευρωπαίοι βουλευτές, μέλη αποστολής στην Ινδία, βρίσκονταν στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι στο Ταζ Μαχάλ υπήρχε τουλάχιστον ένας Βρετανός βουλευτής των Συντηρητικών, ενώ ένας άλλος βρετανός βουλευτής, ο Σαΐντ Καμάλ, βρισκόταν την ώρα της επίθεσης στην πόλη, ενώ ο ίδιος μεταφέρει τη μαρτυρία ότι ελάμβανε μηνύματα μέσω του κινητού τηλεφώνου από μία Γερμανίδα συνάδελφό του που κρυβόταν στην κουζίνα ενός ξενοδοχείου. Επίσης πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν τραυματία Ούγγρο που εργάζεται για λογαριασμό των βουλευτών.

Βρετανός εργαζόμενος στη Βομβάη εξηγεί στον Guardian πώς οι ένοπλοι εισέβαλαν στο εστιατόριο Kandahar, στο ξενοδοχείο Ομπερόι: «Ένας άντρας με αυτόματο όπλο μπήκε στο Kandahar. Φορούσε δυτικά ρούχα, τζιν, και ρωτούσε εάν υπήρχαν Βρετανοί και Αμερικανοί τουρίστες. Ζήτησαν από όλους να σταματήσουν και να σηκώσουν τα χέρια τους και ρώτησαν αν υπάρχουν Βρετανοί ή Αμερικανοί. Ο φίλος μου είπε «μην κάνεις τον ήρωα, μην πεις ότι είσαι Βρετανός».

Ένας άλλος Βρετανός μάρτυρας, εργαζόμενος στην τράπεζα HSBC, αναφέρει: «Μπήκαν μέσα τρεις άντρες. Ήταν νέοι, περίπου 20 χρονών. Περικύκλωσαν τους ξένους που έτρωγαν στο εστιατόριο. Ζήτησαν από όλους να πετάξουν τα τηλέφωνά τους και τους είπαν «ελάτε μαζί μας’. Τη στιγμή εκείνη ακούστηκε η έκρηξη. Έτσι αποφασίσαμε να τρέξουμε προς τα έξω, αλλά κράτησαν περίπου 15 άτομα, όχι μόνο Βρετανούς και Αμερικανούς, αλλά και Ινδούς».

Δεκάδες όμηροι

Σύμφωνα με αξιωματούχους της αστυνομίας, οι ένοπλοι κρατούν ομήρους στα ξενοδοχεία Ομπερόι και Ταζ Μαχάλ, όπου ακούστηκαν και εκρήξεις, και σε ένα νοσοκομείο.. Σύμφωνα με πληροφορίες οι όμηροι είναι δεκάδες.

Στρατιωτικές δυνάμεις εστάλησαν στο ξενοδοχείο Ομπερόι, ενώ ξεκίνησαν και περιπολείες στους δρόμους.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι ένοπλοι ζήτησαν από τους παρευρισκόμενους στα ξενοδοχεία να τους δείξουν εάν διαθέτουν αμερικανικό ή βρετανικό διαβατήριο.

«Το λόμπι του Ταζ Μαχάλ έχει πιάσει φωτιά» δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. «Προσπαθούμε να βρούμε πόσοι άνθρωποι βρίσκονται μέσα στο ξενοδοχείο» πρόσθεσε.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει στην κυκλοφορία στις περιοχές των συμβάντων. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, δύο από τους ενόπλους σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι τέσσερις έχουν συλληφθεί.

Η αστυνομία κάνει λόγο για τρομοκρατικές επιθέσεις. «Μοιάζει με τρομοκρατική επίθεση. Προς το παρόν διενεργούμε έρευνα για το ποιοι βρίσκονται από πίσω» δήλωσε ο Α.Ν. Ρόι, αστυνομικός διευθυντής της Μαχαράστρα.

Αντιδρά η διεθνής κοινότητα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε την Τετάρτη την επίθεση. «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν έντονα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα στη Βομβάη της Ινδίας. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις ινδικές Αρχές, καθώς αντιμετωπίζουν αυτή την τρομακτική σειρά επιθέσεων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γουντ.

Τόνισε επίσης ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει προς το παρόν γνώση για θύματα Αμερικανούς.

«Καταδικάζουμε αυτές τις επιθέσεις και την απώλεια αθώων ζωών. Συνεχίζουμε να αναζητούμε πληροφορίες» δήλωσε ο Μπεν Τσανγκ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μπεν Τσανγκ. Ο Λευκός Οίκος εξετάζει στενά και το ζήτημα των ομήρων.

Τις επιθέσεις καταδίκασε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. «Οι σημερινές επιθέσεις στη Βομβάη, με πολλά αθώα θύματα, μας θυμίζουν ακόμη μια φορά ότι αντιμετωπίζουμε την απειλή των βίαιων εξτρεμιστών» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Φόρεϊν Οφις.

«Καταδικάζω απερίφραστα τις επιθέσεις αυτές. Η Βρετανία και η Ινδία θα συνεχίσουν τις κοινές τους προσπάθειες για να καταπολεμήσουν τις τρομοκρατικές ενέργειες» προσθέτει η ανακοίνωση.

Από το Φόρεϊν Οφις εκδόθηκε οδηγία προς τους Βρετανούς που μένουν στην Ινδία, «να παραμείνουν μέχρι νεοτέρας μέσα στα σπίτια τους», λέγοντας ότι «στην Ινδία επιμένει μία υψηλού βαθμού τρομοκρατική απειλή».

Η γαλλική προεδρία της ΕΕ καταδίκασε τόσο τις επιθέσεις, όσο και τα περιστατικά ομηρείας.

Newsroom ΔΟΛ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc