26/11/08 13:22
Έκθεση στη Νέα Υόρκη
Τη γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα «αποκαλύπτει» το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο

Eurokinissi
Η έκθεση θα μεταφερθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Νέα Υόρκη
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Φως στις ζωές των γυναικών της αρχαίας Αθήνας επιχειρεί να ρίξει η έκθεση Η γυναίκα στις λατρείες και τις γιορτές της κλασικής Αθήνας, που θα εγκαινιαστεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει ώς τις 9 Μαΐου του 2009 και εν συνεχεία θα μεταφερθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αποτελείται από 155 πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα, που θα μεταφερθούν στις ΗΠΑ από την Ελλάδα και άλλες χώρες.

«Παρ' ότι οι αρχαίοι συγγραφείς δεν έγραψαν τόσο πολλά για τη γυναίκα, καθώς το ενδιαφέρον μονοπώλησε το ανδρικό φύλο, ωστόσο το θέμα 'γυναίκα' στην αρχαιότητα δεν ήταν ούτε μικρό ούτε περιορισμένο» δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Νίκος Καλτσάς, ο οποίος μαζί με τον δρα Αλαν Σαπίρο, καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκιν, επιμελήθηκε την έκθεση.

Μεταξύ των αρχαιοτήτων που θα εκτεθούν είναι τα μαρμάρινα αγάλματα της Αρτέμιδος και της Αθηνάς από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μια λευκή λήκυθος με τη μορφή της Αρτέμιδος (από τον Ζωγράφο του Πανός) από το Ερμιτάζ, ένας ερυθρόμορφος καλυκωτός κρατήρας (αποδίδεται στον Ζωγράφο της Ιφιγένειας) από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Φεράρας, μια ερυθρόμορφη υδρία που απεικονίζει την ιέρεια της Τροίας, τη Θεανώ από τα Μουσεία του Βατικανού και η επιτύμβια στήλη της Πολυξένης, η οποία συντηρήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος και προέρχεται από τα Μουσεία του Βερολίνου.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες με πρώτη τις Θεότητες και ηρωίδες, όπου παρουσιάζονται κυρίως η Αθηνά, η Αρτεμις, η Αφροδίτη, η Δήμητρα και η κόρη της Περσεφόνη, στις λατρείες και εορτές των οποίων συμμετείχαν οι γυναίκες πιο ενεργά. Ακολουθεί η «Γυναίκα στη λατρεία», που διερευνά τις τελετουργικές πράξεις (τελετουργικούς χορούς, σπονδές, θυσίες, πομπές και εορτές), δραστηριότητες δηλαδή με συμμετοχή των γυναικών.

Εδώ μάλιστα έρχεται στο φως και ο κρίσιμος ρόλος της ιέρειας, ιδιαίτερα με την ιδιότητά της ως κλειδούχου των ναών. «Γυναίκες και ο κύκλος της ζωής» είναι η τελευταία ενότητα, στην οποία εξετάζονται τα τελετουργικά δρώμενα κατά τη μετάβαση της γυναίκας στα βασικά στάδια του κύκλου της ζωής της: γέννηση, γάμος, θάνατος.

Newsroom ΔΟΛ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»