τι γράφει ο ξένος τύπος/καθημερινή

Tι γραφει ο ξενος Tυπος

HERALD TRIBUNE

Η εικόνα του Τσάβες

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες δεν είναι στα καλύτερά του. Οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν, στερώντας του τη δυνατότητα να αγοράζει συμπάθεια από τη διεθνή κοινότητα και η ανάδειξη του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία τού αφαιρεί έναν εχθρό, εναντίον του οποίου θα μπορούσε να ξιφουλκεί και να κερδίζει πόντους στο εσωτερικό της χώρας. Στις εκλογές της Κυριακής οι πολίτες της Βενεζουέλας έδειξαν πόσο κουρασμένοι είναι με το αυταρχικό στυλ της κυβέρνησης Τσάβες και με την αναποτελεσματικότητά της, απορρίπτοντας μέσω της ψήφου τους σημαντικούς συμμάχους του προέδρου. Ο Τσάβες έκανε πολλά προκειμένου να κερδίσει αυτές τις εκλογές. Τον τελευταίο χρόνο, η κυβέρνησή του αύξησε τις δημόσιες δαπάνες κατά 60% και στράφηκε εναντίον μελών της αντιπολίτευσης, δημιουργώντας τους τεράστια προβλήματα και αμαυρώνοντας το όνομά τους. Παρ’ όλα αυτά, η αντιπολίτευση κέρδισε σε δύο μεγάλες πόλεις της Βενεζουέλας, περιλαμβανομένου και του Καράκας. Επίσης κέρδισε 5 από τις 22 επαρχίες, μεταξύ των οποίων τις πιο πλούσιες και με τον μεγαλύτερο πληθυσμό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αντιπολίτευση θα κληθεί να κυβερνήσει περισσότερο από το μισό του πληθυσμού της χώρας! Οι σύμμαχοι του προέδρου εξακολουθούν να ελέγχουν την Εθνοσυνέλευση, το Ανώτατο Δικαστήριο και όλες τις κρατικές εταιρείες, περιλαμβανομένης και της πετρελαϊκής της Βενεζουέλας. Αν και όλα αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης Τσάβες, η ρητορική για την επανάσταση και την κοινωνική αλλαγή ήταν έντονη, οι τιμές στα τρόφιμα ανέβηκαν πολύ, οδηγώντας σε αντιπαλότητες. Το μάθημα για τον Τσάβες από τα πενιχρά αποτελέσματα της Κυριακής, ένα χρόνο μετά το αποτυχημένο γι’ αυτόν δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, είναι ότι οι πολίτες της Βενεζουέλας δεν είναι διατεθειμένοι να τον αφήσουν να αυθαιρετεί.

DW-WORLD.DE

Θέμα διαζυγίου;

Οσοι ασχολούνται με τη βιομηχανία αυτοκινήτων συμφωνούν ότι η λύση για τη σωτηρία της Οπελ είναι να απομακρυνθεί από την εταιρική σχέση με την υπό κατάρρευση αμερικανική General Motors. Ο πρώην αμερικανικός κολοσσός που εξέθρεψε γενιές και γενιές εργαζομένων, σήμερα χάνει τόσα πολλά χρήματα ώστε να οδηγείται στην πτώχευση. Ομως δεν συμβαίνει το ίδιο με την Opel στη Γερμανία και τη Vauxhall στη Βρετανία. Και οι δύο θυγατρικές διαθέτουν ρευστότητα. Η GM και η Opel συνεργάζονται από την εποχή που οι διάδοχοι του Ανταμ Οπελ πούλησαν τη μεγαλύτερη γερμανική βιομηχανία αυτοκινήτων αντί του ποσού των 33 εκατ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης του 1930. Φαίνεται, ωστόσο, ότι η στιγμή του διαζυγίου έχει φτάσει και ο γερμανικός Τύπος βρίθει σχετικών δημοσιευμάτων. Την περασμένη εβδομάδα, βεβαίως, ο εκπρόσωπος της GΜ στις ΗΠΑ δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η Opel δεν πωλείται. Αλλά ο εκπρόσωπος της εταιρείας στη Ζυρίχη δήλωσε ότι είναι «η GM αυτή που δεν μας αφήνει να φύγουμε». Προφανώς το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι η Opel εξακολουθεί να αφήνει χρήματα στην GM, όπως τουλάχιστον δηλώνει ανώτατο στέλεχος της εταιρείας, ο οποίος πιστεύει ότι όλα είναι θέμα διαπραγματεύσεων. Αν υπάρξει, βεβαίως, μια καλή τιμή...

SUDDEUTSCHE ZEITUNG

Αδυναμία του κράτους;

H απελευθέρωση του (καταδικασθέντος για τρομοκρατικές πράξεις) Κρίστιαν Κλαρ δεν αποκαλύπτει κάποια αδυναμία του κράτους. Το αντίθετο. Δείχνει πόσο ισχυρό είναι το κράτος δικαίου. Γεγονός είναι ότι ο τρομοκράτης Κρίστιαν Κλαρ δεν έχει επιδείξει μεταμέλεια για τα εγκλήματά του. Η νομοθεσία, ωστόσο, είναι ξεκάθαρη και δεν θέτει προϋποθέσεις για την απελευθέρωσή του. Προβλέπει μόνο ότι έπειτα από 26 χρόνια η κάθειρξη μετατρέπεται σε ποινή με αναστολή, δίνοντας στον Κλαρ μια δεύτερη ευκαιρία να ενσωματωθεί στην κοινωνία. Είναι σίγουρο ότι πολλοί στη Γερμανία δεν θα επιδείξουν κατανόηση για την απελευθέρωση του Κρίστιαν Κλαρ. Και αυτό διότι η κοινωνία διψά για τιμωρία, που ξεπερνά τα όρια του δικαίου και της ισχύουσας νομοθεσίας.

EL MUNDO

Η αντιμετώπιση της κρίσης

Το σχέδιο διάσωσης της Citigroup αναπτέρωσε τις ελπίδες των διεθνών αγορών. Που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ ασπάζονται μια νέα φιλοσοφία. Αντί να εξαγοράζει προβληματικές υποθήκες, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αγοράζει ποσοστά μετοχών. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για παρόμοιες προσπάθειες διάσωσης στο μέλλον. Εντελώς διαφορετικός είναι ωστόσο ο τρόπος αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Η Μεγάλη Βρετανία μειώνει τον ΦΠΑ. Η Γερμανία και η Ισπανία, ωστόσο, αρνούνται να προχωρήσουν σε φοροαπαλλαγές για να ενισχύσουν την κίνηση στην εγχώρια αγορά.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»