η μισθολογική αφρόκρεμα της ΕΕ, D.WELLE

Οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αφρόκρεμα της ευρωπαϊκής διοικητικής μηχανής, από τους πιο καλοπληρωμένους, με 105.000 κατά μέσο όρο καθαρές αποδοχές το χρόνο.

Σίγουρα δεν είναι το μόνο, αλλά είναι και αυτό ένα από τα παράδοξα της ΕΕ. Οι καθαρές αποδοχές των υπαλλήλων της είναι μεγαλύτερες από τις καθαρές. Μία πρωτοδιοριζόμενη γραμματέας για παράδειγμα ξεκινάει με μεικτές αποδοχές 2.400 ευρώ το μήνα. Απ΄ αυτά έχει ένα 12% κρατήσεις και φόρους. Αν δεν προέρχεται από το Βέλγιο, παίρνει ένα επίδομα 16% ως υπάλληλος του εξωτερικού. Αν μάλιστα έχει και οικογένεια προστίθενται και τα αντίστοιχα επιδόματα και η προσθαφαίρεση βγάζει περισσότερα καθαρά από τα μεικτά. Το επίδομα για τους υπαλλήλους που μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες ήταν πάντα μία από τις επίμαχες ρυθμίσεις

«Τα χρήματα είναι περισσότερα γιατί ο υπάλληλος πηγαίνει στο εξωτερικό και έχει μεγαλύτερα έξοδα», δικαιολογεί ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαξ Στροτμαν. Ένας πτυχιούχος πανεπιστημίου ξεκινάει την υπαλληλική του καριέρα στις υπηρεσίες της ΕΕ στις Βρυξέλλες με 3.500 ευρώ, ένας τμηματάρχης παίρνει 6.000-7.000 ευρώ, οι γενικοί διευθυντές φτάνουν μέχρι τα 17.000 ευρώ. Βεβαίως υπάρχουν οι κρατήσεις και οι φόροι που φτάνουν μέχρι και 45%, αλλά προστίθενται τα επιδόματα που ανεβάζουν το «ταμείο», ώστε ακόμα και Γερμανοί υπουργοί να γκρινιάζουν συχνά, ότι οι υπάλληλοι πληρώνονται καλύτερα από τους ίδιους.

Ο αντίλογος από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μάξ Στρότμαν: «Πάντως το ύψος των μισθών εδώ», λέει «είναι χαμηλότερο από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όταν στέλνουν στελέχη τους στο εξωτερικό». Η ΕΕ δεν κρύβει ότι θέλει να έχει στην υπηρεσία της την αφρόκρεμα, τόσο στο διοικητικό προσωπικό, όσο και σε επίπεδο λαϊκών εκπροσώπων. Ο ευρωβουλευτής Τζο Λάινεν, σημειώνει ότι «η προσπάθεια να κυβερνήσει κανείς αυτή την ήπειρο πρέπει να αποζημιωθεί. Δεν πιστεύω ότι οι αποδοχές είναι υπερβολικές».

Υπάρχουν βέβαια μεγάλες διακυμάνσεις στις αποδοχές των ευρωβουλευτών από τις 11.000 για τους Ιταλούς, τις 7.000 για τους Γερμανούς και στα 800 ευρώ περίπου για τους συναδέλφους τους από τα νέα κράτη μέλη, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ρουμανία, καθώς αμοίβονται με βάση τις αποδοχές των βουλευτών στα εθνικά κοινοβούλια. Μέχρι το 2009 όμως θα εξισωθούν. Μελλοντικά οι αποδοχές θα είναι ίδιες για όλους τους ευρωβουλευτές. Το ύψος θα βγαίνει από το μέσο όρο των 27 χωρών μελών», λέει ο Τζο Λάινεν, και τότε θα υπάρχουν ευρωβουλευτές που θα κερδίζουν περισσότερα από τους πρωθυπουργούς των χωρών τους.

Επ.: Γιώργος Παππάς

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»