Ξένος Τύπος
Οι επιπτώσεις στις σχέσεις Βρετανίας - Ρωσίας μετά το αίτημα έκδοσης του Αντρέι Λουγκοβόι για τη δολοφονία του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, αλλά και η κάθοδος χιλιάδων φίλων της Λίβερπουλ στην Αθήνα, αποτελούν τα κύρια θέματα των εφημερίδων.

Κύρια θέματα διεθνούς ειδησεογραφίας

Του ανταποκριτή μας στο Λονδίνο Θανάση Γκαβoύ

Δηλητήριο στις διμερείς σχέσεις

Οι σχέσεις του Λονδίνου με τη Μόσχα βρίσκονται στο χειρότερο σημείο της μεταψυχροπολεμικής περιόδου είναι η διαπίστωση των Τάιμς (The Times), μετά τη νέα κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο χωρών, με αφορμή το βρετανικό αίτημα για έκδοση του Αντρέι Λουγκοβόι, ώστε να δικαστεί για τη δηλητηρίαση του Αλεξάντερ Λιτβινένκο. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η νέα αντιπαράθεση έρχεται σε μια στιγμή που η Ρωσία υιοθετεί πιο επιθετική εξωτερική πολιτική, χωρίς να φοβάται να εμφανιστεί ακόμα και εχθρική προς τη Δύση. «Η Μόσχα πολύ εύκολα αρνείται να εκδώσει το Λουγκοβόι, ιδίως αφού το Λονδίνο έχει απορρίψει 17 αιτήσεις έκδοσης Ρώσων υπηκόων, πρωτίστως του Μπόρις Μπερεζόφσκι», σημειώνουν οι Τάιμς. Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) βλέπουν τη Ρωσία να ορθώνει ασπίδα προστασίας του κατηγορούμενου ως δολοφόνου πρώην μυστικού πράκτορα. «Το αίτημα έκδοσης του Λουγκοβόι ήταν καθήκον για τις βρετανικές αρχές, ακόμα και αν η πρόσφατη ρητορική του προέδρου Πούτιν αποτελεί ένδειξη της επιθυμίας του να συγκρουστεί με τη Δύση», είναι το σχόλιο της εφημερίδας.

Φόβοι για άλλου είδους θανάτους στο Ιράκ

Με την πρωτοσέλιδη φωτογραφία ενός άνθους παπαρούνας κυκλοφορεί η Ιντιπέντεντ (The Independent), η οποία αποκαλύπτει ότι αγρότες στο νότιο Ιράκ έχουν αρχίσει να καλλιεργούν το οπιούχο φυτό για πρώτη φορά στην περιοχή, γεννώντας φόβους ότι η χώρα θα μπορούσε να γίνει σημαντικός προμηθευτής ηρωίνης σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι καλλιέργειες παπαρούνας έχουν αντικαταστήσει τους ορυζώνες γύρω από την πόλη Ντιβανίγια, περιοχή επικίνδυνη για ξένους δημοσιογράφους, αναφέρει η εφημερίδα. Το ρεπορτάζ βασίζεται σε μαρτυρίες Ιρακινών φοιτητών και πηγών που έχουν πρόσβαση στα κυκλώματα των εμπόρων ναρκωτικών στο Ιράκ. Όπως σχολιάζει η Ιντιπέντεντ, οι πολέμαρχοι στο Ιράκ φαίνεται ότι έχουν πειστεί πως το χρήμα βρίσκεται στην παραγωγή οπίου, αποφασίζοντας έτσι να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Αφγανών.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Γκάρντιαν (The Guardian) η αμερικανική κυβέρνηση αναπτύσσει σχέδια «διεθνοποίησης» της κρίσης στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών. Σκοπός των σχεδίων είναι ο περιορισμός της ευθύνης των ΗΠΑ για το μέλλον του Ιράκ και ο κατευνασμός των εσωτερικών αντιδράσεων στη χώρα ενόψει των εκλογών του 2008. Όπως εκτιμά η εφημερίδα, η κίνηση του Λευκού Οίκου υπαγορεύθηκε από τη διαπίστωση ότι η τακτική ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ υπό το στρατηγό Πετρέους δεν αποδίδει, αλλά αντίθετα επισκιάζεται από την εξάπλωση της επιρροής του Ιράν επί των ανταρτών. «Ο στρατηγός Πετρέους είναι εξαιρετικός, αλλά μοιάζει με καπετάνιο ενός πλοίου που βυθίζεται», είναι το σχόλιο Αμερικανού αξιωματούχου στην εφημερίδα.

Εικόνες από την Αθήνα

Στην «εγκατάλειψη» των αθλητικών Ολυμπιακών εγκαταστάσεων της Αθήνας αναφέρεται ανταπόκριση της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) από την Αθήνα, με αφορμή το ταξίδι χιλιάδων οπαδών της Λίβερπουλ για τον αποψινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ οι τιμές αγοράς κατοικίας αυξήθηκαν, τα έργα στην πρωτεύουσα συνεχίζονται και τα νέα μέσα συγκοινωνίας εξυπηρετούν τους Αθηναίους, οι χώροι όπου πραγματοποιήθηκαν τα αγωνίσματα το 2004 παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα, παρά το μεγάλο κόστος κατασκευής τους. Αναφορά γίνεται στο κωπηλατικό κέντρο, το ποδηλατοδρόμιο, τις εγκαταστάσεις χόκεϊ επί χόρτου, στο γήπεδο τάε-κβο-ντο, στην Ολυμπιακή πισίνα και το Ολυμπιακό πάρκο. Όπως σημειώνεται, ο λόρδος Κόου, επικεφαλής των Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο, θα πρέπει να επισκεφτεί την Αθήνα για να δει από κοντά ένα παράδειγμα προς αποφυγή.

Όλες οι εφημερίδες, εξάλλου, αναφέρονται στις υψηλές τιμές των εισιτηρίων του τελικού που διατίθενται στη μαύρη αγορά, γεγονός που ενισχύει την οργή των φιλάθλων κατά της ΟΥΕΦΑ, αλλά και των υπευθύνων του συλλόγου τους. Ο Γκάρντιαν μάλιστα φιλοξενεί δηλώσεις φιλάθλων που βρίσκονται στην Αθήνα αναζητώντας ένα εισιτήριο, με τις τιμές όπως λένε να φτάνουν τα 4.200 ευρώ. Σε ένα άλλο θέμα από την Αθήνα του τελικού, οι Τάιμς αναφέρονται εκτενώς στην πρωτοβουλία των φίλων της Λίβερπουλ να συγκεντρωθούν έξω από το γήπεδο Καραϊσκάκη ώστε να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της τραγωδίας της Θύρας 7, σε επαναβεβαίωση των καλών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των οπαδών της ομάδας του Μέρσεϊσάιντ και αυτών του Ολυμπιακού.

Πυρηνική Βρετανία

Τη Λευκή Βίβλο για την Ενέργεια δίνει σήμερα στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση, με έμφαση στη δημιουργία περισσότερων μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Παράλληλα, προβλέπεται η εκτεταμένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως οι παλίρροιες και οι άνεμοι. Με την αφορμή αυτή, ο Τόνι Μπλερ σημειώνει σε άρθρο του στους Τάιμς ότι η πυρηνική ενέργεια εγγυάται την ασφάλεια των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας. Ο χαρακτηριστικός τίτλος του άρθρου είναι «Πώς να αποτρέψουμε το σβήσιμο των φώτων σε έναν επικίνδυνο κόσμο». Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να κτίσει οχτώ νέα πυρηνικά εργοστάσια μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.

Εξατομικευμένη δια-δράση το μέλλον για την Google

Η φιλοδοξία της Google να μεγιστοποιήσει το πλήθος των προσωπικών πληροφοριών που διαθέτει για τους χρήστες των δημοφιλών ιστοσελίδων της εταιρείας είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι άνθρωποι πίσω από την κορυφαία μηχανή αναζήτησης στο ίντερνετ οραματίζονται τη μέρα που θα μπορούν να συνιστούν στους χρήστες τι επάγγελμα πρέπει να ακολουθήσουν ή τι να κάνουν κατά τη διάρκεια των αδειών τους.

Όπως γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Έρικ Σμιντ χαρακτήρισε τη συλλογή περισσότερων προσωπικών στοιχείων του χρήστη ως κλειδί για την επέκταση της εταιρείας: «Είναι η λογική εξάπλωση του δεδηλωμένου σκοπού οργάνωσης του παγκόσμιου όγκου πληροφοριών».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς βλέπει την Google σε πέντε χρόνια, ο κ. Σμιντ είπε ότι η ανάπτυξη των αλγόριθμων θα οδηγήσει σε ποιοτικότερη εξατομίκευση των υπηρεσιών που προσφέρει η εταιρεία.

Προς την κατεύθυνση αυτή επιδιώκεται η ανάπτυξη της υπηρεσίας iGoogle, που επιτρέπει στο χρήστη τη διαμόρφωση της σελίδας αναζήτησης ανάλογα με το προσωπικό του γούστο, αλλά και τη δημοσίευση δικού του υλικού.

Παράλληλα, μεγάλη προσοχή δίνεται και στην προσωποποιημένη αναζήτηση, η οποία επιτρέπει στο χρήστη την αποθήκευση του ιστορικού αναζήτησης με σκοπό να δίνει προτεραιότητα σε αποτελέσματα που είναι πιθανό να ενδιαφέρουν περισσότερο το συγκεκριμένο επισκέπτη.

www.kathimerini.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»