Κ. Καραμανλής: «Η Ελλάδα είναι παντού»

Του απεσταλμένου μας στην Αυστραλια Σταυρου Λυγερου

Μια ομιλία που σίγουρα θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη του έδωσε χθες ο κ. Κ. Καραμανλής στην Αυστραλία. Το κλειστό στάδιο της Μελβούρνης είχαν κατακλύσει 15.000 ομογενείς, δημιουργώντας μιαν άκρως ενθουσιώδη, αλλά και συγκινητική ατμόσφαιρα που αναπόφευκτα θύμιζε προεκλογική συγκέντρωση. Το εντυπωσιακό ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ότι στο πλήθος μπορούσε κανείς να διακρίνει όχι μόνον ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά κι απ’ όλο το πολιτικό φάσμα, ένδειξη ότι ο βασικός λόγος που βρέθηκαν εκεί ήταν να τιμήσουν την πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στην Αυστραλία. Την έκπληξη δε που προκάλεσε στη Μελβούρνη αυτή η αθρόα και αυθόρμητη προσέλευση, μπορούσε κανείς να διακρίνει στο πρόσωπο του πολιτειακού πρωθυπουργού της Bικτόριας, ο οποίος ανέλαβε να προλογίσει στο βήμα τον Κ. Καραμανλή.

Στη φορτισμένη συγκινησιακά ομιλία του, ο πρωθυπουργός εξήρε πολλές φορές τον ρόλο των ομογενών στο εξωτερικό, αλλά άφησε και σαφείς αιχμές για την πολιτική των προκατόχων του. «Είμαστε περήφανοι για σας. Είστε άξιοι πρεσβευτές της Ελλάδας και δίνετε το παρών όπου και όταν το χρειασθεί η πατρίδα. Η Ελλάδα είναι παντού. Εχετε αφομοιωθεί και προσφέρετε στον τόπο όπου ζείτε, αλλά πατρίδα σας παραμένει η Ελλάδα και σε σας οφείλεται η διατήρηση της γλώσσας, της παράδοσης και της ιστορίας μας. Αργήσαμε πολύ ακόμη και να σας του πούμε, αλλά τώρα είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων σας» είπε σε μια αποστροφή του, επικαλούμενος τη δυνατότητα ψήφου στους ομογενείς που υποσχέθηκε και προωθεί η κυβέρνηση, την επίλυση του προβλήματος των συντάξεών τους, αλλά και δεσμευόμενος ότι θα ενταθούν τα προγράμματα φιλοξενίας παιδιών ομογενών και διδασκαλίας της γλώσσας.

Προεκλογικό χρώμα είχαν και άλλες αναφορές του πρωθυπουργού, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις έκρινε σκόπιμο να διακρίνει το παρελθόν από το πρόσωπο της σημερινής Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε «εξωστρεφή και οικονομικά αναπτυσσόμενη σε όλους τους τομείς. Να είστε υπερήφανοι όχι μόνον για την ιστορία μας αλλά και για τη σημερινή Ελλάδα» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία και τα Σκόπια, οι αναφορές του κ. Καραμανλή δεν διέφεραν από την ήδη γνωστή κυβερνητική γραμμή. Για μεν την Αγκυρα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να εκπληρώσει στο ακέραιο τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις για να ενταχθεί στην Ε.Ε., ενώ για μια ακόμη φορά παρότρυνε την ΠΓΔΜ να αναλάβει και τις δικές της ευθύνες σε σχέση με τη συμφωνία που πρέπει να επιτευχθεί με την Αθήνα για το όνομα της γείτονος.

Το ταξίδι θα κλείσει με την επίσκεψη του κ. Καραμανλή στο Βιετνάμ (Ανόι), όπου θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας, την οποία επίσης για πρώτη φορά επισκέπτεται Ελληνας πρωθυπουργός, ενώ η αποστολή αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»