Η Υπεραξία της Αθήνας του κ.Βατόπουλου Tο ΟΑΚΑ ξελάσπωσε για άλλη μια φορά την Αθήνα. Την έβγαλε από τον απομονωτισμό της και συνέβαλε στην αναμετάδοση μιας εικόνας μεγάλης μητρόπολης. Ζητούμενο είναι να απαντηθεί ποια θα ήταν τα χαρτιά της Αθήνας αν δεν είχε υπάρξει το 2004. Το έργο του Καλατράβα, που είναι πλέον από τα πιο προβεβλημένα έργα στη λίστα των αρχιτεκτονημάτων του, είναι ένα κοίτασμα στην κληρονομιά της Αθήνας, που φέρνει και θα φέρνει αίγλη και χρήμα για πολλά χρόνια. Πράγματα, δηλαδή, αυτονόητα για οποιοδήποτε μεγάλο αστικό κέντρο. Εκτός από την Αθήνα. Γιατί η Αθήνα, με νοοτροπία μικροαστής νοικοκυράς του παλιού -αγύριστου ευτυχώς- καιρού, ξεκλειδώνει το «σαλόνι» της σε γιορτές και πανηγύρια.
Τρία χρόνια ζωής μετράει το ΟΑΚΑ και παραμένει αποκλεισμένο από τους κατοίκους και τους τουρίστες της Αθήνας. Αν και περιλαμβάνονται σε όλους τους ταξιδιωτικούς οδηγούς, η Αγορά και το Ολυμπιακό Στάδιο του Καλατράβα βρίσκονται πίσω από λουκέτα εκτός κι αν έχουμε «γιορτή». Σκέφτεται κανείς πόσα έσοδα χάνονται καθημερινά από τις εισπράξεις ενός πωλητηρίου με αναμνηστικά, βιβλία, γκάτζετ, αξεσουάρ σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και από καφέ και εστιατόρια στην Αγορά. Θα ζωντάνευε ο τόπος, θα γινόταν κομμάτι της πόλης, θα έφερνε χρήμα, θα βοηθούσε την Αθήνα στον αγώνα των εντυπώσεων και θα χάριζε σε όλους τους επισκέπτες την εμπειρία μιας ευχάριστης βόλτας με εύκολη πρόσβαση μακριά από το όχι και τόσο φιλικό κέντρο της πρωτεύουσας. Σκεφτείτε τον απογοητευμένο τουρίστα που η κακή του μοίρα τον έφερε σε ξενοδοχείο της Ομόνοιας ή του Μεταξουργείου («στην καρδιά της πόλης!», λένε οι ταξιδιωτικοί πράκτορες). Αν του έλεγε κανείς ότι παίρνοντας τον ηλεκτρικό από την Ομόνοια θα μπορούσε σε 20 λεπτά να αποδράσει από τον καταθλιπτικό Τρίτο Κόσμο και να βρεθεί στο ανοιχτόκαρδο Ολυμπιακό Πάρκο, όπου θα μπορούσε να φάει, να ψωνίσει, να φωτογραφηθεί και να περπατήσει - ακόμη και να κάνει ποδήλατο (νοικιάζοντάς το), θα άλλαζε η ματιά του προς την Αθήνα.
Και η Αθήνα έχει μεγάλη ανάγκη αυτήν την ανανεωμένη ματιά. Γιατί, ακόμη ζει από την ωστική δύναμη του 2004 - γρήγορα θα ξεφτίσει γιατί οι προσδοκίες κάποτε, μοιραία, θα αρχίσουν να διαψεύδονται αν δεν ανανεώνεται η υπόσχεση που έδωσε η Αθήνα στον κόσμο «ότι δεν είναι πλέον αυτή που ήταν». Η τηλεοπτική εικόνα από χθες διαφήμιζε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη. Αλλά όταν οι προβολείς πέσουν, το ΟΑΚΑ θα ξανακλειδωθεί, η Αγορά θα παραμένει αθέατη, χιλιάδες ακριβοπληρωμένα τετραγωνικά που δεν είναι απλή γη αλλά δημιούργημα ενός από τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες του κόσμου, θα σχηματίσουν και πάλι ένα άβατο. Τι άλλο σύγχρονο έχει να παρουσιάσει η Αθήνα στον κόσμο ώστε να έχει την πολυτέλεια να κρατάει το Ολυμπιακό Πάρκο κλειδωμένο σαν να μην πληρώθηκε από τους πολίτες; Το όνομα του Καλατράβα -ακόμη και αν πολλοί Ελληνες στο άκουσμα του ονόματός του αναπτύσσουν αμυντικούς μηχανισμούς- είναι εξαργυρώσιμο.
Comments