«ΕΕ και Ρωσία θα καταλήξουν σε συμβιβαστικές λύσεις»

Τα αποτελέσματα της ευρωρωσικής συνάντησης κορυφής στη Σαμάρα της Ρωσίας χαρακτηρίστηκαν πενιχρά έως ασήμαντα.

«Δεν καταφέρνουμε πάντα να πείσουμε ο ένας τον άλλον», παραδέχθηκε και η γερμανίδα καγκελάριος και προεδρεύουσα της ΕΕ Άνγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετά το πέρας της συνάντησης.

Αναλυτές χαρακτηρίζουν ωστόσο επιτυχία το γεγονός καθαυτό της συνάντησης, εκτιμώντας ότι συνιστά αναγκαιότητα η συνέχιση του διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, ακόμη και εάν τα μεγάλα προβλήματα μένουν άλυτα. Παράδειγμα το ζήτημα της απαγόρευσης εισαγωγής πολωνικών κρεάτων στη Ρωσία, που θεωρείται το κυριότερο εμπόδιο για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο ευρωρωσικό σύμφωνο συνεργασίας. Και αυτό γιατί οι διαπραγματεύσεις σκοντάφτουν στο βέτο της Βαρσοβίας. Ο Χάιντς Τίμερμαν ερευνητής στο γερμανικό Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική, εκτιμά ότι έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα, τα περισσότερα ωστόσο μπορούν να επιλυθούν. «Πρόκειται για θέματα που μπορούν να συζητηθούν και να βρεθεί λύση. Τόσο η υπόθεση των πολωνικών κρεάτων όσο και η διαμάχη για το σοβιετικό μνημείο στην Εσθονία, ακόμη και η τροφοδοσία της Λιθουανίας με ρωσικό πετρέλαιο είναι θέματα που θα διευθετηθούν. Αυτό που προκαλεί ανησυχία και είναι πράγματι δύσκολο ζήτημα είναι η διαμάχη για την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Μόσχα. Υπενθυμίζω όμως ότι το ζήτημα αυτό διχάζει την ΕΕ. Από τη μία πλευρά έχουμε τους Ανατολικοευρωπαίους, τους Τσέχους και του Πολωνούς και από την άλλη τη λεγόμενη παλαιά Ευρώπη. Τα πράγματα είναι δύσκολα», τονίζει ο Χάιντς Τίμερμαν.

Ο γερμανός πολιτικός επιστήμονας αποδίδει τη συσσώρευση πολλών προβλημάτων που ταλανίζουν τις ευρωρωσικές σχέσεις στο γεγονός ότι και οι δύο πλευρές δεν έχουν διαμορφώσει ακόμη ταυτότητα.

«Και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις. Κυρίως η Ρωσίας που έχει εξελιχθεί σε ενεργειακή υπερδύναμη. Πρόκειται για μια νέα εξέλιξη, στην οποία δεν έχουν προσαρμοσθεί οι δύο οικονομικοί γίγαντες. Εκτιμώ ωστόσο ότι τα κοινά συμφέροντα είναι τόσα πολλά που μεσοπρόθεσμα θα προκύψουν συμβιβαστικές λύσεις», υποστηρίζει ο κ. Τίμερμαν.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία επιδιώκουν να αναπτύξουν περαιτέρω τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις και να συνεχίσουν τον εποικοδομητικό τους διάλογο, παρά τις διαφορές που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες και οι οποίες δεν έχουν διευθετηθεί. Είναι η αλληλεξάρτηση που θα αναγκάσει Ευρώπη και Ρωσία να τα βρουν, υποστηρίζει ο Όλιβερ Βικ, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου της Γερμανικής Οικονομίας για την ανατολική Ευρώπη, προθέτοντας: «Οι πρόσφατες εντάσεις δεν θέτουν σε κίνδυνο τις οικονομικές σχέσεις Ρωσίας και ΕΕ. Δεν θα προκύψουν αρνητικές επιπτώσεις στο πεδίο των ενεργειακών σχέσεων, που είναι και το σοβαρότερο θέμα. Όμως είναι σαφές ότι ο επιχειρηματικός κόσμος επιθυμεί ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον. Η οικονομία αναπτύσσεται καλύτερα όταν η πολιτική λειτουργεί».

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»