FROM D.WELLE.. Λύση κηδεμονϊας


Το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι είναι «αυτοπαγιδευμένοι», γράφει σήμερα στο κύριο σχόλιό της η γερμανική Süddeutsche Zeitung. «Κάθε παλαιστινιακή ρουκέτα προκαλεί μια επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας και κάθε στρατιωτικό πλήγμα τροφοδοτεί την παλαιστινιακή τρομοκρατία. Το τελευταίο διάστημα σημειώνει η εφημερίδα, 40 χρόνια μετά τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967 κερδίζει έδαφος η ιδέα να αναλάβουν τη διακυβέρνηση των Παλαιστινίων και πάλι η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Το Αμάν και το Κάιρο να θέσουν υπό την κηδεμονία τους Παλαιστίνιους να επιταχύνουν τη διαδικασία συγκρότησης ενός κράτους έχοντας μέχρι τότε υπό τον έλεγχό τους τα σύνορα με το Ισραήλ».

«Το πλεονέκτημα μιας τέτοιας λύσης κηδεμονίας», σημειώνει η εφημερίδα, «είναι ότι Αίγυπτος και Ιορδανία έχουν υπογράψει σύμφωνο ειρήνης με το Ισραήλ θα μπορούσαν στο όνομα των Παλαιστινίων να διαπραγματευτούν μία τελική λύση και ταυτόχρονα να αποτρέψουν τους Άραβες αδερφούς από τρομοκρατικές ενέργειες. Πράγματι, μία παροδική, αιγυπτιακή κυριαρχία στη λωρίδα της Γάζας και μία ιορδανική στη δυτική όχθη θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία σε όλες τις πλευρές να εστιάσουν τις προσπάθειες σε μία λύση δύο κρατών, παρά στις ενέργειες εκδίκησης και αντεκδίκησης».

Η διχασμένη και αναστατωμένη αυτές τις ημέρες Τουρκία βρίσκεται και «πάλι αντιμέτωπη με το φάσμα της τρομοκρατίας», σχολιάζει η εφημερίδα της Ρώμης Ιλ Μεσατζέρο: «Χθες έπληξε την Άγκυρα. Η αστυνομία είναι πεπεισμένη ότι τα εκρηκτικά πέρασαν από τα ιρακινά σύνορα στην Τουρκία. Πολλοί πιστεύουν ότι για την επίθεση ευθύνεται η οργάνωση «Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν», η οποία χρόνια τώρα έχει βάλει στο στόχαστρο τον τουρισμό. Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο ότι μια ισλαμιστική εξτρεμιστική ομάδα να προσπαθεί με μία στοχευμένη στρατηγική πίεσης, να αντιταχθεί στις τεράστιες μαζικές διαδηλώσεις των περασμένων εβδομάδων».

Η υπόθεση Λιτβινένκο «επιβαρύνει τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία», εκτιμά η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παϊς»: «Η βρετανική εισαγγελία θεωρεί ότι έχει αρκετά τεκμήρια εναντίον του Αντρέι Λουγκοβόι για τη δολοφονία του Λιτβινέκνο και καλεί την κυβέρνηση Μπλερ να ζητήσει την έκδοση του Λουγκοβόι. Η Ρωσία απαντά κατηγορηματικά ‘όχι’. Η υπόθεση είναι ένα ακόμη στραπάτσο στις ταλαιπωρημένες σχέσεις Λονδίνου Μόσχας, και κατ΄ επέκταση στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, οι οποίες βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Αλλά ούτε το Λονδίνο, ούτε η ΕΕ δεν επιτρέπεται να κλείσουν τα μάτια μπροστά σ΄ αυτό το έγκλημα της Μόσχας. Από την άλλη πλευρά βεβαίως οι Βρετανοί δεν πρέπει να επιτρέψουν στον ρώσο μεγιστάνα Μπόρις Μπερεζόφσκι, που γνώριζε το Λιτβινέκνο στο Λονδίνο, να καλεί δημόσια σε πραξικόπημα κατά του Πούτιν».`

Το ίδιο θέμα σχολιάζουν και οι Financial Times του Λονδίνου, σημειώνοντας «ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και της Δύσης βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Και κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν στο ψυγείο τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο καθώς η πολιτική της Μόσχας γίνεται όλο και πιο επιθετική ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου και των προεδρικών σε ένα χρόνο. Και υπό τις συνθήκες αυτές η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να ακολουθήσουν μια αποφασιστικότερη πολιτική έναντι της Μόσχας».

Γιώργος Παππάς

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»