αεροπλανοφόρα στο ν περσικό -Καθημερινή

Αεροπλανοφόρα στον Περσικό

Επίδειξη ισχύος των ΗΠΑ προς Ιράν – Ανησυχία στην περιοχή – Ανοδος της τιμής πετρελαίου

ΜΑΝΑΜΑ. Σε μια εμφανή επίδειξη ισχύος με σκοπό την αύξηση της πίεσης προς την Τεχεράνη προέβησαν χθες οι ΗΠΑ, μεταφέροντας τον μεγαλύτερο αριθμό αμερικανικών αεροπλανοφόρων και πολεμικών πλοίων, που έχει κινηθεί στον Περσικό Κόλπο μετά το 2003 και την εισβολή στο Ιράκ. Οι αμερικανικές δυνάμεις επιμένουν ότι η κίνηση οφείλεται σε επικείμενα στρατιωτικά γυμνάσια αλλά πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση Ιρανών και Αμερικανών αξιωματούχων τη Δευτέρα στη Βαγδάτη. Συμπίπτει, άλλωστε, και με την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και διαπιστώνει ότι συνεχίζεται το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ παράλληλα τονίζει την άρνηση της Τεχεράνης να συνεργασθεί σε ό,τι αφορά τους ελέγχους για την εξακρίβωση της φύσης και του εύρους του προγράμματος.

Την παρουσία τους στον Περσικό Κόλπο έκαναν έντονη τα αεροπλανοφόρα John C. Stennis και Nimitz που μεταφέρουν περί τα 140 πολεμικά αεροσκάφη και συνοδεύονται από εννέα πολεμικά πλοία στα οποία επιβαίνουν 17.000 πεζοναύτες. Οπως τόνισαν αξιωματούχοι του αμερικανικού ναυτικού, η απόφαση για τη μετακίνηση αεροπλανοφόρων και πολεμικών πλοίων ελήφθη την τελευταία στιγμή και δεν ενημερώθηκε σχετικά η Τεχεράνη. Οι ίδιοι αξιωματικοί ανέφεραν πως τα πλοία εισήλθαν στον Περσικό Κόλπο τις πρώτες πρωινές ώρες μέσω των Στενών του Χορμούζ, που αποτελούν καίρια αρτηρία διεθνών υδάτων κοντά στις ιρανικές ακτές από την οποία διέρχεται περίπου το 40% των διεθνών φορτώσεων πετρελαίου. Η κρισιμότητα της θαλάσσιας αυτής διάβασης αντανακλάται στην τιμή του πετρελαίου που μόλις διέρρευσε η είδηση εκτινάχθηκε εκ νέου στα 70 δολάρια το βαρέλι. Είναι, άλλωστε, ενδεικτική της ανησυχίας που προκάλεσε στην περιοχή η δήλωση αξιωματούχου του αμερικανικού ναυτικού που ανέφερε ότι εννέα κράτη της περιοχής ήρθαν σε επαφή με το John Stennis και ζήτησαν να ενημερωθούν.

Η κίνηση κλιμακώνει περαιτέρω την ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές που έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες από τις κατηγορίες Αμερικανών και Βρετανών αξιωματούχων κατά της Τεχεράνης πως επιδιώκει «πόλεμο αντιπροσώπων» σε Ιράκ και Αφγανιστάν και ότι ετοιμάζει θερινή επίθεση στο Ιράκ. Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, άλλωστε, ανακοίνωσαν χθες ότι εντόπισαν ιρανικά χρήματα αλλά και ιρανικό εξοπλισμό για την κατασκευή βόμβας σε επιδρομή τους στη σιιτική περιοχή Σαντρ Σίτι χθες το πρωί. Το Ιράν εξακολουθεί δε να ζητεί την απελευθέρωση των πέντε Ιρανών που έχουν συλλάβει Αμερικανοί πεζοναύτες στο Ιράκ, ενώ παράλληλα κρατά από τις 11 Μαΐου μία ακόμη Ιρανοαμερικανίδα, σύμβουλο του ινστιτούτου Τζορτζ Σόρος. Σε ό,τι αφορά την ιρανική αντίδραση στην αμερικανική κινητικότητα στον Περσικό, ο Ιρανός υπουργός Αμύνης, Μοσταφά Μοχαμάντ Ντατζάρ, έσπευσε να τονίσει ότι η χώρα του θα αντισταθεί σε οποιαδήποτε απειλή και «θα δώσει ισχυρή απάντηση σε εχθρούς και καταπιεστές».

Σχολιάζοντας δε την έκθεση της ΙΑΕΑ, η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε το Ιράν να σταματήσει να αγνοεί τα αιτήματα του ΟΗΕ και να δεσμευθεί να συνεργασθεί μαζί του. Με τη στάση των ΗΠΑ συμπαρατάχθηκε χθες και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, που υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να διστάσουμε να επιβάλουμε νέες κυρώσεις».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»