Νέα ρωσική παρέμβαση χθες για το Κόσοβο

Λύση εντός του Ιουνίου «θέλει» ο Αχτισάαρι

ΠΟΣΤΝΤΑΜ. Η μοίρα του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι δυνατόν να κριθεί από τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου, προειδοποίησε, χθες, η Μόσχα σε νέα παρέμβασή της για το φλέγον θέμα του καθεστώτος της επαρχίας, ενώ διεμήνυσε σαφώς ότι υποστηρίζει τη συνέχεια του διαλόγου, υπογραμμίζοντας ότι η λύση δεν μπορεί να προκύψει παρά μόνο μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων των ίδιων των πρωταγωνιστών, του Βελιγραδίου και της Πρίστινας. Η ρωσική παρέμβαση συνέπεσε με τις δηλώσεις Αχτισάαρι σε φινλανδική εφημερίδα ότι τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να βιαστούν και να εγκρίνουν το σχέδιο της ανεξαρτησίας προτού λήξει η γερμανική προεδρία στην Ε.Ε. τον Ιούνιο.

«Η μοίρα του Κοσσυφοπεδίου και η μοίρα της Σερβίας στο σύνολό της πρέπει να αποφασιστεί με απευθείας διαπραγματεύσεις και όχι στη Νέα Υόρκη, το Πόστνταμ ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απαντώντας εμμέσως στη θέση του Γερμανού ομολόγου του κ. Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ ότι η επίτευξη προόδου στα θέματα των δυτικών Βαλκανίων και του Κοσσυφοπεδίου προϋποθέτει την τήρηση κοινής στάσης από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το θέμα ετέθη στη διάρκεια της συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών της ομάδας G8 στο Πόστνταμ, ενώ η γερμανική κυβέρνηση δεν έκρυψε την ανησυχία της μπροστά στο ενδεχόμενο το Κοσσυφοπέδιο να σκιάσει τη σύνοδο κορυφής των Οκτώ την ερχόμενη εβδομάδα στη Βαλτική. «Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στους Ρώσους εταίρους μας ότι χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν θα υπάρξει πρόοδος στα δυτικά Βαλκάνια και το Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο κ. Στάινμαγερ. Πάντως, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισάαρι, το Κοσσυφοπέδιο οδεύει ούτως ή άλλως στην ανεξαρτησία κι εφόσον η πορεία είναι μονόδρομος τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να βιαστούν να ψηφίσουν επίσημη απόφαση τον επόμενο μήνα.

«Η παράταση της αβεβαιότητας δεν συμφέρει την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο κ. Αχτισάαρι στη φινλανδική εφημερίδα «Ελσίνκιν Σανομάτ», προειδοποιώντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να αποτύχει. «Οι επιλογές μας είναι απλές: να δεχθούμε οργανωμένη λύση ή να υποστούμε το χάος», συμπλήρωσε. Ευρωπαίοι διπλωμάτες διευκρίνισαν ότι η απόφαση δεν πρόκειται να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των «Οκτώ» προκειμένου να αποτραπεί η αντιπαράθεση σε μια σύνοδο ήδη επιβαρυμένη με καυτά θέματα, όπως τα πυρηνικά του Ιράν, το κλίμα και η κρίση στο Νταρφούρ.

Σε ό,τι αφορά τη ρωσική στάση ο κ. Αχτισάαρι θεωρεί ότι η Μόσχα δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμη τις προθέσεις της και βεβαιώνει ότι εάν προβάλει βέτο τελικά θα προκαλέσει απογοήτευση. «Η χρήση του βέτο θα αποδυναμώσει τη θέση των Ηνωμένων Εθνών», προειδοποίησε ο Μάρτι Αχτισάαρι. Eρωτηθείς εάν η Ρωσία θα ασκήσει βέτο, ο κ. Λαβρόφ απάντησε. «Ελπίζω να μην χρειαστεί».

«Ναι» στην αντιπυραυλική ασπίδα από Λιθουανία

ΒΙΛΝΙΟΥΣ. Υπέρ της εγκατάστασης μερών του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στο έδαφός της τάχθηκε χθες η Λιθουανία, ρίχνοντας περισσότερο λάδι στη φωτιά της αμερικανορωσικής αντιπαράθεσης για τον «υιό του πολέμου των άστρων». «Η χώρα μας χρειάζεται αυτά τα συστήματα. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει κίνδυνος σε λίγα χρόνια κάποια κράτη ταραξίες να αποκτήσουν την τεχνική ικανότητα επίθεσης», δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Αμύνης, κ. Ολέκας, υποστηρίζοντας το βασικό επιχείρημα της Ουάσιγκτον περί ιρανικής και βορειοκορεατικής απειλής. «Μία από τις λύσεις είναι το αντιπυραυλικό σύστημα που προσφέρει το ΝΑΤΟ», είπε. Χθες, πάντως, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι πρόεδροι Μπους και Πούτιν θα συναντηθούν την 1η και την 2α Ιουλίου στο Μέιν για συνομιλίες εφ’ όλης της ύλης - με την ατζέντα να περιλαμβάνει τα θέματα του Ιράν, του Κοσσυφοπεδίου και της αντιπυραυλικής άμυνας. Αντιδρώντας στην τοποθέτηση της λιθουανικής κυβέρνησης, ο Ρώσος βουλευτής Λεονίντ Σλάτσκι δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν απειλές για τη Λιθουανία» και ότι στόχος της είναι «απλώς να ευθυγραμμιστεί με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ».


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»