από Καθημερινή -----Επιλογές ΚΑΡΜΕΝ

«Κάρμεν» του σήμερα, ένα με το κοινό

Μια Κάρμεν τού σήμερα σ’ ένα Ηρώδειο που βρίσκεται σε διαδικασία μεταμόρφωσης. Μόνο οι τελευταίες λεπτομέρειες και κάποιες ακόμη πρόβες έχουν μείνει για την πρεμιέρα της νέας καλοκαιρινής παραγωγής της Λυρικής Σκηνής με την οποία ξεκινάει επίσημα το φετινό «Ελληνικό Φεστιβάλ». Την ερχόμενη Πέμπτη, 31 του μήνα, το Ηρώδειο θα ανοίξει τις πόρτες του με πολλές εκπλήξεις για το κοινό και αρκετές καινοτομίες στον χώρο του, που φαίνεται να έχουν γίνει δεκτές από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο... Η «Κάρμεν» του Μπιζέ σε σκηνοθεσία του Στίβεν Πίμλοτ (ο οποίος πρόσφατα πέθανε αφήνοντας τη συνέχεια του έργου του στους συνεργάτες του Αντριου Γουίκς και Αλέτα Κόλινς) θα παρουσιαστεί για τέσσερις ακόμη παραστάσεις: στις 1, 2, 3 και 5 Ιουνίου.

Ο χώρος

«Μας ενδιέφερε οι θεατές να νιώθουν ότι είναι μέρος της δράσης του έργου, να συμμετέχουν στην παράσταση. Τοποθετήσαμε την ιστορία της Κάρμεν στο 2007 για να δημιουργήσουμε μια πιο στενή σχέση με το κοινό μας» ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου και ξενάγηση στον «μεταμορφωμένο» χώρο του Ηρωδείου η σκηνογράφος της παραγωγής Αλισον Τσίτι. Η ανυψωμένη σκηνή, σε μια μεγάλη αγκαλιά με το κοινό, έχει απλωθεί έως τα πόδια των θεατών της πέμπτης σειράς των εδωλίων, έχοντας σκεπάσει και τις τέσσερις πρώτες σειρές. Μια τεράστια οθόνη φωτισμού έχει τοποθετηθεί στην εξωτερική όψη του Ηρωδείου, ενώ έχουν καταργηθεί όλα τα μπροστινά φώτα. Στο κέντρο της σκηνής, ακριβώς πάνω από την παλιά ορχήστρα, έχει δημιουργηθεί ένας ειδικός χώρος, σε βάθος 2,80 εκατοστών, για να στεγάσει τους ενενήντα μουσικούς της Ορχήστρας της Λυρικής και τον μαέστρο Λουκά Καρυτινό. Οσο για τα ειδικά εφέ... Στα παρασκήνια είναι ήδη σταθμευμένη η μηχανή στην οποία θα ανέβει η Κάρμεν (! ) ενώ τα δύο αυτοκίνητα (των οποίων μόνο το κέλυφος θα χρησιμοποιηθεί) είναι υπό κατασκευή.

Πάντρεμα

Η ιστορία της «Κάρμεν» ξεκίνησε πριν από ενάμισι χρόνο. «Είχα σκεφτεί τι θα μπορούσα να κάνω στο Ηρώδειο. Πρέπει να σεβαστείς τον χώρο γι’ αυτό που είναι, αλλά δεν θα πρέπει να τον χρησιμοποιήσεις σαν ένα νεκρό φόντο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής, Στέφανος Λαζαρίδης. «Επρεπε να βρεθεί η λύση, αυτός ο τοίχος που θυμίζει τόσα πολλά να μπορεί να μεταμορφώνεται ανάλογα με το ύφος, το στυλ της κάθε παραγωγής. Η Κάρμεν υπήρξε, είναι μια αληθινή ιστορία. Αισθάνθηκα την ανάγκη να συνδέσω όλα αυτά τα διαφορετικά χρονικά επίπεδα. Ενα πάντρεμα του τώρα με το τότε. Το έργο του 19ου αιώνα, το αρχαίο ελληνικό θέατρο και εμείς».

Στον ρόλο της Κάρμεν εμφανίζονται εναλλάξ η Ντενίς Γκρέιβς και η Βικτώρια Μαϊφάτοβα, στον ρόλο του Δον Χοσέ ο Ρίτσαρντ Κρόλεϊ και ο Μάικλ Γουέντ Λι. Μεταξύ των υπόλοιπων συντελεστών είναι η Ελενα Κελεσίδη, ο Δημήτρης Τηλιακός, η Μαρία Μητσοπούλου, η Ειρήνη Καράγιαννη, ο Δημήτρης Κασιούμης κ.ά.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»