Πρώτο βήμα υστερα από 30 χρόνια
Για την πρώτη επίσημη διπλωματική συνάντηση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν μετά από τριάντα χρόνια, η ισπανική εφημερίδα «El Pais» γράφει ότι «ενόψει του αδιεξόδου στο Ιράκ, όπου η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων δεν επέφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, η κυβέρνηση Τζωρτζ Μπους σιωπηλά υλοποιεί ορισμένες από τις προτάσεις που περιελάμβανε το πόρισμα της επιτροπής Μπέικερ, το οποίο είχε απορρίψει. Μεταξύ άλλων την πρόταση να συμπεριληφθεί η Συρία και το Ιράν στην αναζήτηση μιας διευθέτησης της κρίσης στο Ιράκ. Η έναρξη απευθείας συνομιλιών με το Ιράν είναι ένα θετικό μήνυμα, ότι στην Ουάσιγκτον επικρατεί ένας νέος ρεαλισμός. Αλά αυτό είναι μόνον ένα πρώτο βήμα, το οποίο πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα».
Η Γερμανική Süddeutsche Zeitung του Μονάχου γράφει ότι «Ηνωμένες Πολιτείες και Ιράν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στον κοινό στόχο, να μην επεκταθεί ο εμφύλιος πόλεμος του Ιράκ και σε άλλες χώρες, να μην εξελιχτεί σε μία περιφερειακή σύρραξη. Η διάλυση του Ιράκ είναι επικίνδυνη για όλους. Τόσο για τους Ιρανούς, όσο και για τους πελάτες των Αμερικανών στην περιοχή τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, την Ιορδανία ή την Αίγυπτο. Η σιιτική ηγεσία της Βαγδάτης είναι πεπεισμένη – ακόμη και αν δεν το ομολογεί – ότι οι σουνίτες αντάρτες ενισχύονται από τη Σαουδική Αραβία. Οι Αμερικανοί από την άλλη παραπονούνται ότι η Τεχεράνη ενισχύει με όπλα τις ομάδες των σιιτών που αντιμάχονται τις συμμαχικές δυνάμεις…Για να έχουν επιτυχία οι πρώτες επίσημες επαφές ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν δεν θα πρέπει να μείνουν ένα διστακτικό, μεμονωμένο βήμα, πρέπει να συμπεριληφθούν οι γείτονες, ειδάλλως δεν θα υπάρξει ηρεμία στο Ιράκ.
Προσωρινή ύφεση στην Ουκρανία
Την πολιτική κρίση στην Ουκρανία σχολιάζει η συντηρητική γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Ζeitung», εκτιμώντας ότι «δεν λύθηκε με τη συμφωνία για την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. Πρώτον, δεν είναι βέβαιο πόσο θα κρατήσει η συμφωνία μεταξύ του προέδρου Γιουστσένκο και του πρωθυπουργού Γιανουκόβιτς, και δεύτερον η προκήρυξη εκλογών για τις 30 Σεπτεμβρίου μεταθέτει αλλά δεν λύνει την κόντρα εξουσίας, Πιθανότατα θα βγουν και πάλι τα δύο στρατόπεδα ισοδύναμα. Το μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα από τη συμφωνία μεταξύ των «πορτοκαλί» και των «μπλε» είναι ότι παρά τη μηδενιστική διάθεση που επέδειξαν και τα δύο στρατόπεδα τους περασμένους μήνες, απέφυγαν τελικά να καταφύγουν στην ωμή βία. Το ίδιο είχε γίνει και κατά την πορτοκαλί επανάσταση του 2004. Τουλάχιστον ως προς τούτο φαίνεται να υπάρχει μια βασική συναίνεση στην Ουκρανία. Αυτό δεν είναι λίγο, ούτε όμως αρκεί για να βγει η χώρα από την πολιτική κρίση».
Προειδοποίηση για Πρόντι
Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Ιταλία σχολιάζει η εφημερίδα του Τουρίνου «La Stamba», εκτιμώντας ότι είναι προειδοποίηση για τον Πρόντι. Είναι ένα δυσάρεστο πολιτικό μήνυμα για εκείνους που κυβερνούν εδώ και ένα χρόνο τη χώρα. Μολονότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ως γενική αποδοκιμασία από το Λαό, οι ψηφοφόροι έστειλαν μία σοβαρή προειδοποίηση. Κυρίως εκείνοι στον ιταλικό Βορρά στον οποίο τόσο η αριστερά, όσο και η δεξιά θεωρούν καθοριστικής σημασίας.
«Αυτές οι εκλογές έδειξαν ότι η χώρα παραμένει διχασμένη, πολιτικά και γεωγραφικά», σχολιάζει η αριστερή εφημερίδα της Ρώμης La Repubblica: «Το κεντροαριστερό στρατόπεδο επανέκαμψε στο Βορρά, σχεδόν σε όλες τις περιφερειακές μητροπόλεις. Αλλά και ο Μπερλουσκόνι φωνάζει ότι κέρδισε και έχει δίκιο. Δεν έχει όμως δίκιο να ζητά την απομάκρυνση της «κυβέρνησης των φόρων», όπως λέει, και αν αναζητήσει τον πρόεδρο για να αξιώσει την αποπομπή του Πρόντι, ο πρόεδρος δεν θα του ανοίξει ούτε την πόρτα».
Γιώργος Παππάς
Comments