Αγγλία-Νάουσα, για τον Αριστοτέλη

Ονειρο ζωής ήταν να προσκυνήσει στον τόπο όπου το 342 π.Χ. ο φιλόσοφος Αριστοτέλης δίδαξε στον έφηβο Μέγα Αλέξανδρο την κλασική ελληνική φιλοσοφία. Κατάφερε όμως να εκπληρώσει την επιθυμία της, παρά τα προβλήματα υγείας, στο 90ό έτος της ηλικίας της! Πώς; Ταξίδεψε με ταξί από τη Βρετανία ώς τη Νάουσα, περιηγήθηκε στη σχολή του Αριστοτέλη και επέστρεψε οδικώς και πάλι στην πατρίδα της.

Η υπέργηρη Βρετανίδα καθηγήτρια Κάθλιν Σιρλς, που δηλώνει λάτρης της Αριστοτελικής σκέψης, πραγματοποίησε το ταξίδι της στη Νάουσα την περασμένη εβδομάδα. Ναύλωσε το ταξί από τη Βρετανία και συνοδευόμενη από τη νοσοκόμα της, ταξίδεψε επί μέρες, διανύοντας μια απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων για να βρεθεί έστω για μισή ώρα στα ερείπια του ιερού χώρου στο «Νυμφαίο της Μίεζας». Στη μισάωρη παραμονή της επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της σχολής του Αριστοτέλη όπου ο μεγάλος φιλόσοφος δίδασκε στους νεαρούς των Μακεδόνων ευγενών και ξεναγήθηκε στο νέο πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στην περιοχή Ισβόρια.

Το νέο πολιτιστικό-συνεδριακό κέντρο, δωρεά του ευεργέτη της Νάουσας Χρήστου Λαναρά και της οικογένειάς του, κατασκευάστηκε σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 6.200 τ.μ. με σκοπό την ανάδειξη και την αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της σχολής Αριστοτέλους. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εκθεσιακό χώρο με αγάλματα και αγγεία που προέρχονται από τον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής, υπερσύγχρονη αίθουσα συνεδριάσεων, ενώ πρόκειται να εμπλουτιστεί με βιβλιοθήκη και βιντεοθήκη που αναφέρονται στη σχολή Αριστοτέλους και το έργο του μεγάλου φιλοσόφου.

Comments

Anonymous said…
Είναι αξιοθαύμαστη η Βρεττανίδα καθηγήτρια Κάθλιν Σιρλς πούχε την επιθυμία ,καίτοι 90ντάχρονη,να κατεβεί στη Νάουσα για να προσκυνήσει τον τόπο όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο την κλασική ελληνική φιλοσοφία. Το γεγονός τούτο της προσδίδει την απόλυτη ευτυχία ,μα παράληλα δείχνει και την εσωτερική δύναμη που διέθετε για να πετύχει τον ωραίο της στόχο. Είμαι σίγουρος πως απ¨αυτήν της την βίζιτα θα απέκτησε πιότερη δύναμη φιλοσοφικής σκέψης και από την απλότητα της ελληνικής φύσης που περιέβαλε το αρχαίο τοπίο.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc