από Καθημερινή

«Μαύρος μήνας» ο Μάιος για Αμερικανούς στο Ιράκ

AP, AFP, Reuters

ΒΑΓΔΑΤΗ. Εννέα Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη σε διαφορετικά περιστατικά ανά το Ιράκ, ενώ η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε το πτώμα ενός από τους τρεις Αμερικανούς στρατιώτες που είχε αιχμαλωτίσει εξτρεμιστική οργάνωση.

Τουλάχιστον 80 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί τον Μάιο στο Ιράκ (3,431 από την αρχή του πολέμου) και απ’ ό,τι φαίνεται, αυτός ο μήνας θα αποδειχθεί ένας από τους αιματηρότερους για τον αμερικανικό στρατό. Η αύξηση των απωλειών ήταν αναμενόμενη για τον αμερικανικό στρατό, καθώς αναπτύσσεται στη Βαγδάτη και άλλες κατοικημένες περιοχές.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, υποστράτηγος Γουίλιαμ Κάλντγουελ, δήλωσε ότι γίνονται προσπάθειες να εξακριβωθεί η ταυτότητα ενός νεκρού άνδρα που ανακαλύφθηκε χθες στα νερά του ποταμού Ευφράτη. Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο άνδρας που έφερε τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι και το στήθος φορούσε παντελόνι και μπότες του αμερικανικού στρατού. Το πτώμα ανακαλύφθηκε από περίπολο και σύμφωνα με τους Ιρακινούς ο άνδρας δολοφονήθηκε πριν από περίπου μια εβδομάδα. Στις 12 Mαΐου αμερικανική περίπολος έπεσε σε ενέδρα εξτρεμιστών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επί τόπου τέσσερις στρατιώτες και να αιχμαλωτιστούν τρεις, οι οποίοι έκτοτε αγνοούνται.

Νέα σχέδια Μπους

Στην Ουάσιγκτον, καθώς εντείνονται ο προεκλογικός αγώνας και οι εκκλήσεις για αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ, ο κ. Τζορτζ Μπους φαίνεται ότι επεξεργάζεται σχέδια προκειμένου να «διεθνοποιήσει» την ιρακινή κρίση, αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Σύμφωνα με δηλώσεις, ανώνυμα, πρώην κυβερνητικού αξιωματούχου προς τον Guardian, το νέο αμερικανικό σχέδιο προβλέπει μεγαλύτερη ανάμιξη του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών του οργανώσεων, την ίδρυση διοίκησης υπό τον Οργανισμό και πιθανώς την αποστολή ειρηνευτικής αποστολής με στρατιώτες προερχόμενους από μουσουλμανικές χώρες (πρόταση που απέρριψε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιγιάρ Ζεμπαρί). Εντονότερη παρέμβαση στη χάραξη πολιτικής από τα μόνιμα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ, της Ε.Ε., της Ιαπωνίας, αλλά και των χωρών της περιοχής του Περσικού Κόλπου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τέλος, τη γρηγορότερη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την πρώτη γραμμή. Χθες, για πρώτη φορά από τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, οι Δημοκρατικοί αναγκάστηκαν να μη συμπεριλάβουν ημερομηνία αποχώρησης των στρατευμάτων από το Ιράκ στο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του πολέμου. Πάντως, η γερουσιαστής και υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, Χίλαρι Κλίντον, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ζητώντας να πληροφορηθεί αν ο στρατός έχει επεξεργαστεί σχέδια για ενδεχόμενη εσπευσμένη αποχώρηση από το Ιράκ, και αν όχι, γιατί.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»