το πασοκ υπόλογο . πηγή καθημερινή


Hμερομηνία δημοσίευσης: 25-05-07

Kυβέρνηση: Tο ΠAΣOK υπόλογο στους ομογενείς

Της Ελλης Τριανταφυλλου

Να εκθέσει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ ως υπεύθυνο για το διαφαινόμενο «ναυάγιο» στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των ομογενών επιχειρεί η κυβέρνηση, επαναβεβαιώνοντας τη βούλησή της να υλοποιήσει τη συγκεκριμένη εξαγγελία, η οποία αποτελεί πάγιο αίτημα των Ελλήνων της διασποράς. «Εμείς επιμένουμε στην ανάγκη ψήφισης του νομοσχεδίου. Αν το ΠΑΣΟΚ το καταψηφίσει, ας αναλάβει τις ευθύνες του έναντι των ομογενών», τόνιζαν χαρακτηριστικά χθες κυβερνητικές πηγές. Αντιτείνοντας, η αξιωματική αντιπολίτευση επανέλαβε ότι είναι έτοιμη να καταθέσει τη δική της πρόταση και κάλεσε τουλάχιστον την κυβέρνηση να την ψηφίσει, ώστε να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα που απαιτούνται για να γίνει νόμος του κράτους.

Το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να αποστείλει το σχετικό μήνυμα μετά τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΚΚΕ) κατά την παρουσίαση την περασμένη Τρίτη του σχεδίου νόμου από τον υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο στην αρμόδια επιτροπή της Bουλής. Τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε αυτή τη στάση για δύο λόγους: Πρώτον, για να ματαιώσει μια εξέλιξη η οποία πιθανόν θα πιστωθεί στην κυβέρνηση και δεύτερον, διότι κατά ορισμένες εκτιμήσεις, η δεξαμενή ψήφων των ομογενών είναι περισσότερο ευνοϊκή για το κυβερνών κόμμα παρά για το ΠΑΣΟΚ.

Στην παραπάνω λογική, ο γραμματέας της K. E. της Ν.Δ. κ. Λευτ. Ζαγορίτης κάλεσε χθες τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, τονίζοντας πως είναι κομβικής σημασίας για τις σύγχρονες εξελίξεις. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα που διοργάνωσε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Κέντρο Πολιτικής Ερευνας και Επικοινωνίας (ΚΕΠΠΕ) με θέμα «η λογική των εκλογικών νόμων: Σταθερότητα και Αντιπροσωπευτικότητα» και με βασικούς ομιλητές τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη και τον καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλο, ο κ. Ζαγορίτης τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι υπερήφανη για την προώθηση, έπειτα από πολλά χρόνια, του σχεδίου νόμου που δίνει τη δυνατότητα ψήφου στους ανά τον κόσμο Ελληνες.

Μεταφέροντας, μάλιστα, την εμπειρία του από τα δύο πρόσφατα ταξίδια του στη Γερμανία και την Κύπρο, ανέφερε ότι οι εκεί Ελληνες το περιμένουν με αδημονία και παρομοιάζουν μάλιστα την εξέλιξη αυτή με την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

Tο Σύνταγμα

«Η ψήφος των απόδημων Ελλήνων προβλέπεται στο Σύνταγμα με ολοκληρωμένο τρόπο με την αναθεώρηση του 2001 και ύστερα από πρωτοβουλία που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ», σχολίασε ο υπεύθυνος του τομέα Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας λάθος δημοκρατικό και αναπτυξιακό να αναγκάζει κανείς τους απόδημους Ελληνες να μετέχουν ως ψηφοφόροι στα δρώμενα των πενήντα πέντε εκλογικών περιφερειών της χώρας.

Εν τω μεταξύ, στη διάρκεια άτυπης συνομιλίας με δημοσιογράφους χθες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για τον ακριβή χρόνο των εκλογών, λέγοντας ότι η σελίδα του εκλογικού ημερολογίου παραμένει κενή.

Comments

Archon said…
kalo tha itan prin psifisoun oi Ellines metanastes na mathoun pws,giati kai pios tous "anagase" na ginoun metanastes
molis to mathoun ayto mallon i Nea Dimokratia den tha thelisei na psifisoun oloi aytoi pou tin dekaetia tou 60' efygan apo tin Ellada gia na vroun ena komati pswmi pou o tote karamanlis den eixe diathesi na tous dwsei....
Alitheia kserei kaneis oti arketoi Ellines to 60' efeygan sto ekswteriko giati anikan stin aristera kai giayto ton logo den tous epetrepan na doulepsoun stin Ellada???

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»