Σαρκοζί_ προτάσεις για ένα μίνι σύνταγμα

Στις προσπάθειες αναβίωσης του ευρωπαϊκού συντάγματος και όχι στις «αμετάβλητες» θέσεις του περί Τουρκίας, προτίμησε να εστιάσει τη χθεσινή πρώτη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Το επείγον για την Ευρώπη σήμερα δεν είναι η Τουρκία αλλά η επιτυχία των προσπαθειών θεσμικής ανασυγκρότησης της Ενωσης, με τη μορφή μιας «απλοποιημένης» συνταγματικής συνθήκης, εξήγησε ο Σαρκοζί στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η άποψή του πως η Τουρκία πολύ απλά «δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση», παραμένει αμετάβλητη όμως τόνισε, η Ευρώπη έχει σήμερα πιο επείγοντα προβλήματα από το τουρκικό και «δεν θα είχε την παραμικρή χρησιμότητα να αναζητήσουμε τώρα απαντήσεις σε ένα ερώτημα που δεν είναι του παρόντος».

Από την πλευρά του, ο Μπαρόζο, κατά τα άλλα φιλόφρων μέχρις υπερβολής έναντι του επισκέπτη του, επισήμανε ότι εν προκειμένω εξίσου αμετάβλητη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πρέπει να ολοκληρωθούν «και μετά ας αναλάβουν τα κράτη-μέλη τις ευθύνες τους» για το αν θα τη δεχθούν ή όχι στους κόλπους της…

Η ώρα της Συνθήκης

Πότε θα έρθει η ώρα της Τουρκίας δεν εξήγησε ο Σαρκοζί, όμως κατέστησε σαφές ότι δεν θα θέσει το θέμα στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, η οποία θα αφιερωθεί αποκλειστικά στο ένα ερώτημα που, πράγματι, είναι του παρόντος: εκείνο του συντάγματος και της δρομολόγησης της νέας Συνθήκης της Ενωσης, μιας συνθήκης «απλοποιημένης» αλλά όχι για τούτο ελλειμματικής σε φιλοδοξίες για την Ευρώπη όπως σημείωσε.

Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι η Ευρώπη ήδη κλίνει προς την κατεύθυνση αυτής της «απλοποιημένης» (και όχι πια «μίνι») συνθήκης με σχετικά περιορισμένο αριθμό άρθρων, αν και σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες παρέπεμψε στη σύνοδο κορυφής. Προέβη όμως σε μια διευκρίνιση: η Τουρκία όπως και τα άλλα υποψήφια κράτη δεν θα πρέπει να συμμετάσχουν στη Διακυβερνητική Διάσκεψή που, μετά τη σύνοδο κορυφής, θα αναλάβει να διαμορφώσει το τελικό κείμενο της νέας συνθήκης.

Ο Σαρκοζί επανήλθε χθες και στις επιθέσεις κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της οποίας όπως είπε σέβεται μεν την ανεξαρτησία όμως ταυτόχρονα είναι πεπεισμένος για την ανάγκη μιας «οικονομικής κυβέρνησης» της Ζώνης Ευρώ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα προβλήματα που κατ’ αυτόν δημιουργεί το ισχυρό ευρώ στις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Διευρύνοντας στο θέμα της οικονομίας, ο Σαρκοζί επανήλθε και σε ένα άλλο προσφιλές θέμα του, την Ευρώπη ως «Δούρειο Ιππο της παγκοσμιοποίησης». Οπως είπε, ο ίδιος είναι απόλυτα ταγμένος υπέρ του ανοίγματος των αγορών, όχι όμως και υπέρ της «αφέλειας».

Comments

lornion said…
πρώτη φορά μετά τον στρατηγό Ντε-Γκωλ ακούγεται από τον Σαρκοζί, η φωνή της Γαλλίας δυνατή στην Ευρώπη .Το προνόμιο του ισχυρού πειστικού λόγου και τα πιστεύω του πολιτικού ανδρός ήταν τα στοιχεία που ο γαλλικός λαός ΠΊΣΤΕΨΕ και του έδωκε την μεγάλη νίκη.Ελπίζεται και πιστεύεται ότι ο Σαρκοζί, θα φέρει με τις προτάσεις του την άνθηση και την δύναμη μέσα στην ΕΕ που τόσο έχει ανάγκη.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc