D.WELLE


«Οι καιροί ου μενετοί»

Στην επισφαλή κατάσταση στην Αλγερία αφιερώνει το σημερινό της σχόλιο η εφημερίδα του Παρισιού Λε Μοντ: «Δεκαέξι χρόνια μετά την ακύρωση των εκλογών και την κατάληψη της εξουσίας, η ηγεσία της Αλγερίας συνειδητοποιούν ότι «η αυταρχική συμπεριφορά έναντι των ισλαμιστών έχει αποτύχει. Οι ισλαμιστές ψηφοφόροι δεν μαντρώνονται στα κόμματα εξουσίας. Αυτό δείχνει το χάσμα ανάμεσα στα κόμματα και την κοινωνία και η κρίση εμπιστοσύνης στους κυβερνώντες. Σήμερα το σύστημα ενδιαφέρεται μόνο για την επιβίωσή του… Ενώ επιδεινώνεται η κατάσταση της υγείας του προέδρου Μπουτεφλίκα εντείνονται οι διεργασίες στο παρασκήνιο. Καλλιεργείται ένα κλίμα ανασφάλειας και φόβου, που συσκοτίζει για το λαό ακόμη περισσότερο την πραγματική κατάσταση της υγείας του Μπουτεφλίκα. Οι νέοι στην Αλγερία δεν έχουν πραγματική εκπροσώπηση και το μόνο μέσο πίεσης που διαθέτουν είναι η εξέγερση. Από καιρό τώρα θα αρκούσε μία σπίθα για να ανάψει τη φωτιά στη χώρα».

Τη βία στη Μέση Ανατολή σε συνδυασμό με την αμερικανική πολιτική στο Ιράκ σχολιάζει η εφημερίδα του Λονδίνου Financial Times: «Δεν ισχύει πάντα η εκτίμηση ότι οι εχθροί της Αμερικής, Χισμπολά, Αλ Κάιντα, Ταλιμπάν, Ιράν, Χαμάς ενισχύονται από την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους. Ο ‘ιερός πόλεμος’ εμφανίζεται παντού στη Μέση Ανατολή νέες όψεις, ακόμη και εκεί που ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρχε. Το δηλητήριο του πολέμου φαίνεται να διαχέεται παντού στο σύνολο του αραβικού κόσμου, τη Γάζα, το Λίβανο, την Ιορδανία, την Υεμένη και τη Βόρεια Αφρική. Το πολιτικό ανοσοποιητικό σύστημα στην περιοχή φαίνεται ότι καταρρέει, αν ποτέ υπήρξε. Δύο είναι τα προφανή συμπεράσματα: Δεν πρόκειται να υπάρξει σταθερότητα, εάν δεν συμπεριληφθεί στο στρατηγικό σχεδιασμό και η επιρροή του Ιράν στην περιοχή. Και δεν θα υπάρξει σταθερότητα, όσο παραμένουν άλυτα προβλήματα και κυρίως αυτό της Παλαιστίνης. Οι καιροί ου μενετοί».

Στα γερμανικά φύλλα κυριαρχεί σήμερα το θέμα του ντόπινγκ κορυφαίων γερμανών ποδηλατοδρόμων που εξελίσσεται στο τεράστιο σκάνδαλο ντόπινγκ στην ιστορία του γερμανικού αθλητισμού. Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου γράφει ότι «τα είδωλα της ποδηλασίας καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο, γιατροί, και αθλητικοί παράγοντες ανοίγουν το στόμα τους και μια δυσοσμία διαφθοράς βγαίνει στην επιφάνεια με την εμπλοκή χορηγών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης… Μόνο η ριζική απομυθοποίηση μπορεί να βοηθήσει αυτή τη στιγμή το άθλημα, απομυθοποίηση στα μίντια, την πολιτική και κυρίως στον κόσμο. Διότι αυτοί είναι οι πραγματικοί ζημιωμένοι της υπόθεσης, και επειδή αυτοί αποτελούν την αγορά έχουν και τη εξουσία να αλλάξουν τις βάσεις. Χρειάζεται η βούληση του πελάτη να μην αγοράζει πλέον από διεφθαρμένες εταιρίες, όπως και του φιλάθλου να αλλάζει κανάλι όταν γίνεται η μετάδοση από την τηλεόραση και να αποτρέπει τα παιδιά του από το συγκεκριμένο άθλημα. Η πολιτική κάνει ήδη σκέψεις να σταματήσει τη χρηματοδότηση τέτοιων διαποτισμένων με αναβολικά αθλημάτων, ώστε να τεθούν πρό του διλλήμματος: ή να εξυγιανθούν ή να καταποντιστούν.

Γιώργος Παππάς

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc