Συνέντευξη Ταλάt στην D.WELLE

Το κυπριακό συζητήθηκε πριν από μερικές ημέρες στo γερμανικό κοινοβούλιο με αφορμή ψήφισμα που κατέθεσαν και ενέκριναν όλα τα κόμματα, πλην του Κόμματος της Αριστεράς.

Το γερμανικό κοινοβούλιο ζητά «την άρση απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων» αλλά και τη σταδιακή αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Μολονότι δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τη γερμανική κυβέρνηση, το ψήφισμα συνιστά μια σαφή ένδειξη ότι η Γερμανία δεν είναι ικανοποιημένη από τη στασιμότητα που παρατηρείται στο κυπριακό μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σχολίασε το ψήφισμα του γερμανικού κοινοβουλίου στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην τουρκική σύνταξη της Ντόιτσε Βέλε, υπογραμμίζοντας: «Για πρώτη φορά το γερμανικό κοινοβούλιο επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για το κυπριακό και το πρόβλημα των Τουρκοκυπρίων. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το ψήφισμα που υιοθέτησε το γερμανικό κοινοβούλιο περιλαμβάνει θετικά στοιχεία, όπως είναι η άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με τους θεσμούς τους».

Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων δεν είναι ωστόσο ικανοποιημένος από τον τρόπο που η γερμανική προεδρία διαχειρίστηκε το κυπριακό. Δεν παραλείπει επίσης να επιρρίψει στην Κυπριακή Δημοκρατία την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται ο Κανονισμός για το απ' ευθείας εμπόριο του Βορρά με την Ε.Ε.

«Αναμέναμε από τη γερμανική προεδρία να αναπτύξει περισσότερη ενεργή διπλωματία που θα μπορούσε να καταστήσει εφικτό το απευθείας εμπόριο, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα. Αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό μέχρι τώρα. Οι Ελληνοκύπριοι αντιτίθενται σθεναρά. Και αυτό γιατί ο κύριος σκοπός των Ελληνοκυπρίων είναι να συνεχίσουν να καταπιέζουν τους Τουρκοκυπρίους και μακροπρόθεσμα να τους αφομοιώσουν», υποστήριξε ο κ. Ταλάτ.

Στο ψήφισμα τονίζεται η αναγκαιότητα επίλυσης του προβλήματος στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Αναφέρεται επίσης ότι είναι αναγκαία η σταδιακή αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. Το σημείο αυτό δεν βρίσκει σύμφωνο τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. «Θα ήταν λάθος να αποσυρθεί ο τουρκικός στρατός από το νησί πριν δοθεί μια περιεκτική λύση για την Κύπρο. Κανείς δεν θα έπρεπε να κάνει τέτοιες προτάσεις, επειδή πιστεύουμε ότι αυτές δεν συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος. Οι Ελληνοκύπριοι αξιώνουν να θέσουν υπό την κυριαρχία τους το βόρειο τμήμα του νησιού και βλέπουν στην παρουσία του τουρκικού στρατού το μόνο εμπόδιο για αυτό. Έτσι εάν ο τουρκικός στρατός αποσυρθεί, τότε οι Ελληνοκύπριοι θα επεκτείνουν την κυριαρχία τους στο Βορρά. Τι θα γίνει τότε; Κανείς δεν θα έπρεπε να περιμένει ότι οι Ελληνοκύπριοι θα το κάνουν αυτό με ειρηνικό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι, εάν αποσυρθεί ο τουρκικός στρατός πριν δοθεί μια περιεκτική λύση στο πρόβλημα, θα δημιουργηθεί ένταση. Θλίβομαι που το λέω, αλλά θα μπορούσε επίσης να προκληθεί σύρραξη στο νησί», είπε ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

Comments

lornion said…
Μέσα από την συνέντευξη του τουρκοκύπριου ηγέτη διαχέεται καθαρά η φιλοσοφία της κατάκτησης . Δεν φοβούνται τους κυπρίους του νότου πως θα πάνε στον βορά, φοβούνται την αφομοίωσή τους στον μέλλοντα χρόνο ,για τούτο και τα στρατά είναι εκεί και σε λύση του προβλήματος δεν προχωρούν.Περιμένουν μιά άλλη ευκαιρία ,κάποια άλλη ευνοική συγκυρία.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»