Κοινοί οι στόχοι ΗΠΑ και Ιράν για το Ιράκ

29-05-2007


U.S. Ambassador to Iraq Ryan Crocker, right, and his Iranian counterpart Hassan Kazemi Qomi, left, attend a meeting at the Iraqi Prime Minister's office in Baghdad, 28 May 2007

Ο αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ, Ράιαν Κρόκερ με τον Ιρανό ομολογό του Χασάν Καζεμί Κόμι.

Oι ΗΠΑ παρότρυναν το Ιράν να πάψει να υποστηρίζει πολιτοφυλακές στο Ιράκ, κατά την διάρκεια των υψηλοτέρου επιπέδου συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία 30 χρόνια. Ο αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ, Ράιαν Κρόκερ, είπε ότι κατά τις 4άωρες συνομιλίες που είχε την Δευτέρα με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Καζεμί Κόμι στη Βαγδάτη, επέμεινε ότι το Ιράν πρέπει να εφαρμόσει τα δηλωμένα του σχέδια για την εδραίωση της ασφάλειας στο Ιράκ.

Ο κ. Κρόκερ είπε επίσης ότι η ιρανική αντιπροσωπεία επέμενε ότι η συμμαχική παρουσία στο Ιράκ αποτελεί ξένη κατοχή, ενώ χαρακτήρισαν ανεπαρκείς τις προσπάθειας των ΗΠΑ για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των Ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας.

Παρόλα αυτά, ο πρέσβης Κρόκερ κατέληξε ότι και οι δύο πλευρές έχουν κοινές πολιτικές που στοχεύουν στην εδραίωση ενός σταθερού και δημοκρατικού Ιράκ.Ο πρέσβης Καζεμί δήλωσε στον κ. Κρόκερ, ότι το Ιράν είναι έτοιμο να βοηθήσει στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του ιρακινού στρατού. Το Ιράν αρνείται ότι είναι υπεύθυνο για ανταρτικές επιθέσεις στο Ιράκ.

Οι δύο άντρες συναντήθηκαν στη Βαγδάτη και οι συνομιλίες τους επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στην κατάσταση ασφάλειας του Ιράκ.

Στο μεταξύ, η ιρακινή αστυνομία είπε ότι έκρηξη βόμβας στο κέντρο της Βαγδάτης σκότωσε τουλάχιστον 21άτομα και τραυμάτισε 66. Από την έκρηξη προξενήθηκαν ζημίες στο μουσουλμανικό τέμενος Αμντέλ Καντίρ Γκιλάνι, που αποτελεί ένα από τους πιο ιερούς τόπους για τους Σουνίτες στη Βαγδάτη.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»