πηγή Καθημερινή.ανυπαρξία λύσης για ονομασία Σκοπίων

Eυρω-δυσαρέσκεια από τη μη λύση στην ονομασία

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Κωνσταντινου Καλλεργη

«Κάθε κράτος επιλέγει το όνομά του ελεύθερα», επισημαίνει έκθεση που προωθείται προς έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ για ένταξη στην Ε.Ε., στο οποίο εκφράζεται η «δυσαρέσκεια» του σώματος για την απουσία λύσης στο θέμα της ονομασίας, επιρρίπτοντας στην ουσία ευθύνες τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια.

Η έκθεση, που συζητήθηκε ήδη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου και θα υποβληθεί τον ερχόμενο μήνα σε ψηφοφορία, αναφέρει ότι «προκαλεί πλήρη σύγχυση στην κοινή γνώμη τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας» η χρήση του όρου FYROM, για να επισημάνει ότι η χρήση του είναι σήμερα «ασυνήθης», ιδίως καθώς «οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, ακόμα και ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. χρησιμοποιούν τη συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας»…

Καταλήγει δε ότι είναι δικαίωμα «κάθε κράτους» να «επιλέξει το όνομά του ελεύθερα», για να προσθέσει πως ούτως ή άλλως υπάρχουν και αλλού στην Ευρώπη «χώρες, οι ονομασίες των οποίων συμπίπτουν με ένα μέρος του εδάφους ενός γειτονικού κράτους». Ο Ολλανδός συντάκτης της εκθέσεως, Ερικ Μέγιερ, της ομάδος της Ενωτικής Αριστεράς, προσθέτει ότι στις περιπτώσεις αυτές, «η χρήση της ίδιας ονομασίας δεν προκαλεί προβλήματα».

«Είναι, λοιπόν, σαφές», σημειώνει, ότι μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ «αντικείμενο της διαφωνίας δεν είναι τόσο η ονομασία όσο οι φόβοι για εδαφικές διεκδικήσεις», για να συμπληρώσει ότι «εν προκειμένω προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια» η μετονομασία από εφέτος του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Aleksandar Veliki» ή Μέγας Αλέξανδρος.

Κατόπιν αυτού, το κείμενο εκφράζει συνολικά τη «δυσαρέσκεια» του Κοινοβουλίου για την απουσία λύσης στο θέμα του ονόματος για να καταλήξει, ωστόσο, ότι, προφανώς πέραν της οιασδήποτε προόδου στο μέτωπο αυτό «είναι σημαντικό πριν από την προσχώρηση της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. να συναφθεί διμερής συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών σχετικά με τη χρήση των ονομασιών στις αμοιβαίες σχέσεις τους και για την άρση τυχόν συνεχιζόμενων παρεξηγήσεων ή ενοχλήσεων που σχετίζονται με σύμβολα και εδαφικές διεκδικήσεις»…

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»