ενα νέο τείχος υψώθηκε στην Γερμανία

Χθες το πρωί, λίγο μετά τις 7, ο φράκτης ολοκληρώθηκε. Μία εβδομάδα πριν υποδεχθεί τους ηγέτες του G8, το Χάιλιγκενταμ σφραγίστηκε ερμητικά από τον έξω κόσμο με «ξυραφόπλεγμα» (razor wire) που κυκλώνει το θέρετρο σε μήκος 12 χιλιομέτρων. Η ανέγερση του διασημότερου κατασκευαστικού έργου που φτιάχτηκε φέτος στη Γερμανία κράτησε έναν ολόκληρο χειμώνα.

Πολύ πριν φθασουν στον φράκτη, οι δρόμοι που οδηγούν στο θέρετρο της Βαλτικής ήταν χθες κι αυτοί μπλοκαρισμένοι από ένα ιδιότυπο μποτιλιάρισμα. Γιγάντιες αυτοκινητοπομπές από άσπρα, μπλε και πράσινα βανάκια της αστυνομίας μετέφεραν στην περιοχή τους 16.000 αστυνομικούς που έχουν επιστρατευθεί από ολόκληρη την γερμανική επικράτεια.

Ο φράκτης διέκοψε την σιδηροδρομική σύνδεση, ενώ η θαλάσσια περιοχή γύρω από το Χάιλιγκενταμ είναι ήδη αποκλεισμένη, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των τοπικών ψαράδων. Σύντομα θα τεθεί σε ισχύ και ο αποκλεισμός του εναέριου χώρου.

Παρ’ ότι οι πτήσεις απαγορεύονται, πάντως, για τους κατοίκους του Χάιλιγκενταμ, οι διαδρομές ώς τα σπίτια τους έχει «γεύση» ελέγχου σε αεροδρόμιο. Περνούν από έλεγχο με ακτίνες Χ, επιδεικνύουν ειδικά «διαβατήρια», ενώ, για πιο ρεαλιστική προσομοίωση μακρινού ταξιδιού, η διαδικασία περιλαμβάνει και τις απαιτούμενες καθυστερήσεις. Στα δύο σημεία ελέγχου, εκ των οποίων το ένα έχει ήδη ονομαστεί Τσεκπόιντ Τσάρλι, όπως το διάσημο πέρασμα στο Τείχος του Βερολίνου, η αναμονή ξεπερνούσε χθες τη μισή ώρα. «Μας είπαν ότι θα έχουμε περάσει σε δέκα λεπτά αλλά ήδη περιμένω μισή ώρα», παραπονιόταν στο spiegel online μια υπάλληλος του λογιστηρίου του ξενοδοχείου Κεμπίνσκι, που είχε καθυστερήσει να φθάσει στη δουλειά της.

Στο ξενοδοχείο οι προετοιμασίες συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, όμως στην υπόλοιπη πόλη οι δραστηριότητες έχουν παγώσει. Οι κάτοικοι έχουν αγοράσει προμήθειες για μια εβδομάδα και οι μικρότεροι ετοιμάζονται για τη βαρετή διαδικασία της διδασκαλίας κατ’ οίκον. Προκειμένου να αντιμετωπίζουν τα παιδιά την ταλαιπωρία των ελέγχων, τα σχολεία έχουν δώσει στους γονείς την ύλη της επόμενης εβδομάδας και τους έχουν ευχηθεί καλή τύχη...

Το ότι τα μέτρα ασφαλείας έχουν αναστατώσει εντελώς τη ζωή των 250 κατοίκων του Χάιλιγκενταμ και των εκατοντάδων εργαζομένων του Κεμπίνσκι θα μπορούσε απλώς να αποτελεί ευπρόσδεκτη φυγή από την καθημερινότητα και να γεμίζει τις στήλες των «χαριτωμένων» ειδήσεων. Υπάρχει όμως το διόλου αμελητέο ζήτημα του λογαριασμού. Τα μέτρα ασφαλείας για τη σύνοδο θα κοστίσουν πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν περιλαμβάνει τα υπόλοιπα έξοδα της διοργάνωσης. Η δυσαρέσκεια είναι φυσικό επακόλουθο. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa διαπίστωσε ότι το 40% των Γερμανών θεωρούν ότι η σύνοδος κορυφής του G8 δεν έχει νόημα. Το 73% βρίσκει το κόστος των μέτρων ασφαλείας υπερβολικό.

Επιπλέον, το όλο θέμα βρίθει από δυσάρεστους συμβολισμούς. Τα μέτρα ασφαλείας δεν αφορούν μόνο την προστασία των ηγετών από τρομοκρατικό πλήγμα αλλά και την όσο γίνεται μεγαλύτερη απομόνωσή τους από τους τουλάχιστον 100.000 διαδηλωτές. Πόσο ανοιχτό στις εκκλήσεις του «δήμου», όμως είναι ένα διευθυντήριο που αναγκάζεται να ξοδεύει κάθε χρόνο μεγαλύτερα ποσά για να προστατευθεί από αυτούς που εκπροσωπεί; Γιατί οι απαντήσεις στα αιτήματα των διαδηλωτών να δίνονται με αστυνομικά μέτρα;

Ατμόσφαιρα φόβου

«Το θέμα με τα μέτρα ασφαλείας δεν είναι μόνο το κόστος», μας λέει η Ζαμπίνε Στέβεσαντ, εθελόντρια του Κέντρου για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και τη Δημοκρατία που καταγράφει τα συμβάντα στις διαδηλώσεις. «Είναι ότι δημιουργούν μιαν ατμόσφαιρα φόβου». Συναντήσαμε την Στέβεσαντ στο εναρκτήριο λάκτισμα των διαδηλώσεων κατά του G8, προχθές, στο Αμβούργο. Η διαδήλωση αυτή εκτυλίχθηκε σε τεταμένη ατμόσφαιρα, χωρίς όμως να γίνουν επεισόδια παρά μόνο μετά το τέλος της. Πολύ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει σχεδόν όλη τη διαδήλωση των 5.000 ανθρώπων, δημιουργώντας αισθήματα ασφυξίας. Δεκάδες αστυνομικοί κρατούσαν κάμερες πάνω σε κοντάρια. «Μια κάμερα σε κάθε μέτρο δίνει την εντύπωση ότι αυτό που κάνεις είναι εντελώς παράνομο», λέει η Στέβεσαντ.

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι ο κόσμος δεν θα λείψει από τις διαμαρτυρίες κατά του G8. «Δεν έχουν άδεια να αποφασίζουν για όλο τον κόσμο», λέει η 35χρονη Αστριντ. «Μοιράζουν τους φυσικούς πόρους και δημιουργούν φτώχεια». Η Αστριντ δεν φοβάται να πάει στη μεγάλη διαδήλωση που έχει προγραμματισθεί για το Σάββατο στο Ροστόκ. Δηλώνει ότι θα πάει, και θα έχει μαζί και τον άντρα της και τα τρία παιδιά τους.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc