απο καθημερινή.εκλογές Σκόπια και αξιοπιστία.Αθ.Ελλις,

Δεκαπέντε χρόνια μετά την επανεμφάνισή του, το φάντασμα του ονόματος των Σκοπίων πλανάται και πάλι «απειλητικά» πάνω από την ελληνική πολιτική ζωή και για πολλοστή φορά δείχνει ικανό να επηρεάσει τις εξελίξεις.

Επανήλθε πιεστικά στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, όταν κάποιοι επιχείρησαν να το εντάξουν στους εκλογικούς τους υπολογισμούς, εμπλέκοντας, ερήμην του, και τον μεσολαβητή του ΟΗΕ τον οποίο εμφάνισαν να σταματάει τις προσπάθειές του τον Σεπτέμβριο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Θα αποτελούσε, άλλωστε, ευθεία παρέμβαση στην προεκλογική περίοδο, ενώ είναι βέβαιο ότι θα καταδίκαζε τη μεσολάβηση σε αποτυχία. Οι προθέσεις του κ. Νίμιτς είναι άλλες. Σχεδιάζει να καταθέσει την τελική του πρόταση για το όνομα μετά τις ελληνικές εκλογές και πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί την άνοιξη του 2008, αποσυνδέοντας συνειδητά την κίνησή του από προεκλογικές υπερβολές και σκοπιμότητες.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της πρότασης, αυτή θα κινείται ανάμεσα στις δύο προηγούμενες. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι κατά τι χειρότερη από το Republika Makedonijia-Skopjie, που πρότεινε τον Μάρτιο του 2005 και οι κ. Καραμανλής και Μολυβιάτης είχαν αποδεχθεί ως βάση συζήτησης. Η ελληνική διπλωματία έχει, λοιπόν, μερικούς μήνες για να βελτιώσει όσο μπορεί την εκκολαπτόμενη τελική πρόταση, μέσω αποτελεσματικών χειρισμών σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη.

Από την πλευρά του ο μεσολαβητής του ΟΗΕ οφείλει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης εκ μέρους της Αθήνας. Κάθε αντικειμενικός παρατηρητής θα συμφωνήσει ότι το Republika Makedonijia-Skopjie δεν απέχει από τη σημερινή συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ και είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό για τη γεινονική χώρα. Ποιος ξένος ηγέτης ή εκπρόσωπος διεθνούς οργανισμού θα προσθέτει στα λεγόμενά του το όνομα της πρωτεύουσας;

Η ένταξη των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς -που για την Ελλάδα άπτετται της ονομασίας- θα βρεθεί στην επικαιρότητα τον Ιούνιο (Μπους στα Τίρανα, Μπερνς στην Αθήνα, σύνοδος κορυφής Ε.Ε., Συμβούλιο Ευρωατλαντικής Συνεργασίας στην Οχρίδα). Ομως, οι συζητήσεις ουσίας θα διεξαχθούν πολύ αργότερα, στις συνόδους των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο, ενώ οι επίσημες αποφάσεις θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής τον Απρίλιο. Παραταύτα, κάποια κυβερνητικά στελέχη, πιθανώς υπό τον φόβο απώλειας ψήφων προς το ΛΑΟΣ, επέλεξαν «να παίξουν» πρόωρες εκλογές με Σκοπιανό, χαράσσοντας το δικό τους ανυπόστατο χρονοδιάγραμμα και μεταφέροντας «ανησυχίες» που δεν υπήρχαν.

Τα επικοινωνιακά τεχνάσματα θέλουν προσοχή, γιατί ενίοτε μετατρέπονται σε μπούμερανγκ. Ηδη προκάλεσαν τις εύλογες προειδοποιήσεις του Γιώργου Παπανδρέου να μην επιχειρηθεί κομματική εκμετάλλευση του θέματος. Και ίσως πιο σημαντικό, έπληξαν την αξιοπιστία της κυβέρνησης στα μάτια των λίγων αντικειμενικών διαμορφωτών της κοινής γνώμης που επηρεάζονται αρνητικά από τέτοιου είδους συμπεριφορές, και με τη σειρά τους επηρεάζουν...

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»