από καθημερινή .αντιπυραυλική ασπίδα

Hμερομηνία δημοσίευσης: 24-05-07

Η Μόσχα αμετακίνητη στη θέση της για την αντιπυραυλική ασπίδα

ΜΟΣΧΑ. Σε σκληρό ύφος που θύμιζε ψυχροπολεμική εποχή, ο Σεργκέι Ιβανόφ, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και πιθανός διάδοχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στις εκλογές του ερχόμενου έτους, δήλωσε ότι η Μόσχα θα αποκτήσει «σπαθί ικανό να διαπεράσει την αντιπυραυλική ασπίδα που οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν σε πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης». Ο Ιβανόφ χαρακτήρισε επίσης κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου τη συμφωνία για την κατάργηση των πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, που υπέγραψαν οι Ρέιγκαν και Γκορμπατσόφ το 1987, χωρίς όμως να αποκαλύψει αν η Ρωσία σκοπεύει να αποχωρήσει από αυτή. Ο Ιβανόφ απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο επιστροφής σε ψυχροπολεμική εποχή και σε κούρσες εξοπλισμών μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας. «Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ρωσίας σήμερα ανέρχεται στο 2,7% του ΑΕΠ. Την εποχή της ΕΣΣΔ έφθανε το 30%. Η Ρωσία δεν είναι ΕΣΣΔ», τόνισε.

Λίγο νωρίτερα, από τη Βιέννη, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη και ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον δεν έκαμψε τις αντιρρήσεις της Μόσχας για την εγκατάσταση αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και την Τσεχία. «Η θέση μας δεν θα αλλάξει όσο δεν ακούμε καινούργια πρόταση από τους Αμερικανούς εταίρους μας», υπογράμμισε. Οι διαφορές μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας αφορούν και τη συνθήκη START του 1991: οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να την αντικαταστήσουν με άλλη, λιγότερο δεσμευτική, η οποία θα απαλείφει τους αυστηρούς περιορισμούς ως προς τη μείωση των εξοπλισμών. Αντιθέτως, η Ρωσία επιθυμεί την αντικατάσταση της START με νέα περισσότερο δεσμευτική που να επιβάλει στις δύο πλευρές μείωση των εξοπλισμών.

Ταινία η ζωή του Λιτβινένκο

Την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου φέρεται ότι θυμίζει και η νέα ταινία με θέμα τη ζωή του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, του Ρώσου πρώην πράκτορα της KGB που δολοφονήθηκε με πολώνιο, στο Λονδίνο, τον περασμένο Νοέμβριο. Η ταινία θα προβληθεί μεθαύριο στο φεστιβάλ των Καννών, ενώ συνεχίζεται το πολιτικό - κατασκοπευτικό θρίλερ αναφορικά με τους υπαίτιους του θανάτου του Λιτβινένκο. Μόλις προχθές, η εισαγγελία της Βρετανίας, της χώρας που είχε δώσει άσυλο στον Λιτβινένκο - ανακοίνωσε ότι θα απαγγείλει κατηγορίες στον πρώην πράκτορα της KGB, Αντρέι Λουγκοβόι, για τη δολοφονία του Λιτβινένκο. «Εξέγερση: Υπόθεση Λιτβινένκο», είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ, διάρκειας δύο ωρών, των Αντρέι Νεκράσοφ και Ολγας Κόνσκαγια, οι οποίοι τονίζουν ότι αναφέρεται στη ζωή του Λιτβινένκο και στους ανθρώπους, όπως εκείνος, που αγωνίζονταν για την ελευθερία της έκφρασης στη Ρωσία. Η ταινία, σύμφωνα με κριτικούς που την έχουν δει, παρουσιάζει εξαιρετικά επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και της κυβέρνησης Πούτιν. Η προβολή της αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς η ένταξή της στο πρόγραμμα των Καννών αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή από τον πρόεδρο του φεστιβάλ, Τιερί Φερμό, κάτι που σπανίως συμβαίνει.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»