Αναμενόμενη απόφαση
«Όχι» είπε ο Τούρκος πρόεδρος στις συνταγματικές αλλαγές της κυβέρνησης Ερντογάν
Πρωταγωνιστές στη σκακιέρα της Αγκυρας: Ερντογάν (αρ.), Σεζέρ (δεύτερος από αρ.) και στρατηγοί
Αγκυρα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Βέτο άσκησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ στο προωθούμενο από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πακέτο συνταγματικής αναθεώρησης, που προβλέπει μεταξύ άλλων και την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας απ' ευθείας από το λαό.

Η πρόταση της κυβέρνησης επιστρέφει τώρα για να συζητηθεί εκ νέου στην Εθνοσυνέλευση. Η απορριπτική απόφαση του προέδρου Σεζέρ ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη.

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι σε περίπτωση απόρριψης από τον πρόεδρο της συνταγματικής μεταρρύθμισης, η κυβερνητική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλεση θα υπερψηφίσει την πρόταση χωρίς καμία αλλαγή και θα την ξαναστείλει στον πρόεδρο για έγκριση.

Το τουρκικό Σύνταγμα προβλέπει ότι για να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτείται στην Εθνοσυνέλευση ενισχυμένη πλειοψηφία τριών πέμπτων (330 βουλευτές) ή δύο τρίτων (367 βουλευτές). Ο πρόεδρος τη Δημοκρατίας μπορεί να απορρίψει τις προτεινόμενες αλλαγές και να ζητήσει εκ νέου ψήφισή τους από το Κοινοβούλιο. Εάν αυτές υιοθετηθούν με 367 ψήφους και εξακολουθεί να διαφωνεί ο πρόεδρος τότε διεξάγεται δημοψήφισμα. Σε δημοψήφισμα επίσης μπορεί να θέσει ο πρόεδρος τις συνταγματικές αλλαγές που ψήφισαν 330 βουλευτές και τις οποίες δεν έστειλε προς εκ νέου ψήφιση πίσω στην Εθνοσυνέλευση.

Στην πρώτη ψηφοφορία, στις 10 Μαΐου, υπέρ της δέσμης τροποποιήσεων πoυ εισηγήθηκε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ψήφισαν 376 βουλευτές, ενώ ένας κατά.

Με αυτήν πλειοψηφία έγινε δεκτό το άρθρο με το οποίο ο πρόεδρος εκλέγεται από το λαό για θητεία πέντε ετών, αντί επτά σήμερα, με δυνατότητα ανανέωσης της θητείας του για άλλη μία φορά. Με 367 ψήφους υπέρ και 65 κατά ψηφίστηκε η τροπολογία σύμφωνα με την οποία οι βουλευτικές εκλογές θα διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια και όχι κάθε πέντε όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Ο πρόεδρος Σεζέρ με την απόφασή του αυτή και με την αναμονή 15 ημερών μέχρι να την λάβει εξαντλεί όλα τα χρονικά περιθώρια που προβλέπει ο νόμος για να εμποδίσει την κυβέρνηση να θέσει σε δημοψήφισμα τις συνταγματικές αλλαγές -και κυρίως εκείνη που αφορά το τρόπο εκλογής του προέδρου- πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Ιουλίου, ώστε αυτές να γίνουν μαζί με το πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος ο νόμος προβλέπει ότι μέχρι αυτό να πραγματοποιηθεί απαιτούνται τουλάχιστον 120 ημέρες, τουτέστιν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές δεν μπορούν να γίνουν μαζί.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το νόμο μειώνοντας το διάστημα των 120 ημερών προκειμένου να προλάβει και να στήσει διπλές κάλπες, για βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Αλλά και για την νομοθετική αυτή αλλαγή, όπως και στην περίπτωση της συνταγματικής, ο πρόεδρος μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία επί ένα μήνα.

Newsroom ΔΟΛ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»