τι γραφει ο ξένος τύπος

LE MONDE

Στο στόχαστρο η Google

Δέκα χρόνια μετά την εμφάνισή τους (οι πωλήσεις των κινητών τηλεφώνων απογειώθηκαν στη Γαλλία μετά το 1996 και το Gοοgle ήρθε στο φως το 1998) οι νέες τεχνολογίες της πληροφορίας συνεχίζουν να θέτουν προβλήματα ηθικής τάξης στις κυβερνήσεις και στην κοινή γνώμη. Ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που συμβουλεύουν την Ε.Ε. απέστειλε επιστολή στη μηχανή αναζήτησης Google για να της προσάψει ότι διατήρησε τα δεδομένα των αναζητήσεων που πραγματοποίησαν οι χρήστες του Διαδικτύου σε διάστημα από 18 έως 24 μήνες. Η Google, η οποία προσποιήθηκε τον επιμελή μαθητή, θέτοντας τον περασμένο Μάρτιο ένα όριο στην περίοδο διατήρησης των δεδομένων, βρίσκεται σήμερα στο στόχαστρο των αρχών των Βρυξελλών, οι οποίες αναγνωρίζουν ότι ασχολήθηκαν με αυτή την επιχείρηση εξαιτίας της μεγάλης της φήμης. Δύο χρόνια είναι πολύ μεγάλο διάστημα, εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες, στους κόλπους των οποίων συγκαταλέγεται και η Εθνικής Επιτροπή Πληροφορικής και Πνευματικής Ελευθερίας Γαλλίας. Η κατάσταση όμως έχει ως εξής: η αστυνομία, η δικαιοσύνη και οι εμπειρογνώμονες τάσσονται υπέρ της διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Διαδικτύου για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, τα ινστιτούτα καταναλωτών και οι οργανώσεις για την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών προειδοποιούν για τους ενδεχόμενους κινδύνους, καθώς διαβλέπουν τη σταδιακή μετατροπή της κοινωνίας σε κοινωνία «Big Brother».

BOSTON GLOBE

Συμπαριστάμεθα στην Εσφαντιάρι

Το Ιράν, με τον τρόπο που χειρίζεται την υπόθεση της Ιρανο-αμερικανίδας ακαδημαϊκού Χαλχ Εσφαντιάρι παραβιάζει βασικές πτυχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της νομοθεσίας και την ακαδημαϊκή ελευθερία. Επειτα από μήνες ανακρίσεων, η Εσφαντιάρι, διευθύντρια του προγράμματος της Μέσης Ανατολής στο Ιδρυμα Γούντροο Ουίλσον φυλακίστηκε στις 8 Μαΐου στη σκληρή φυλακή του Εβιν και σύμφωνα με την κρατική ιρανική τηλεόραση θα αντιμετωπίσει βαριές κατηγορίες για την προσπάθεια ανατροπής του σημερινού ισλαμικού κατεστημένου. Οι ακαδημαϊκοί γνωρίζουν πόσο προκαθορισμένες είναι αυτές οι κατηγορίες και γι’ αυτό έχουν σταθεί στο πλευρό της ερευνήτριας. Οι διαμαρτυρίες τους εναντίον της φυλάκισής της σημαίνουν κάτι πολύ περισσότερο από την κλασική αμυντική γραμμή για ακαδημαϊκή ελευθερία. Βασίζονται κυρίως στη δέσμευσή τους για εκλογικεύσεις των πραγμάτων, σεβασμό των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων και για ειρηνική επίλυση των διαφορών. Οι υποστηρικτές της Εσφαντιάρι καταλαβαίνουν ότι οι συνεντεύξεις της στο κέντρο Ουίλσον σκόπευαν στην ενθάρρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών στο Ιράν αφ’ ενός και αφ’ ετέρου στην αποθάρρυνση των φανατικών της κυβέρνησης Μπους προς την κατεύθυνση λύσεων βίας εναντίον του ιρανικού καθεστώτος.

LA STAMPA

Σοβαρή προειδοποίηση

Προειδοποίηση για τον Πρόντι είναι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Είναι ένα δυσάρεστο πολιτικό μήνυμα για εκείνους που κυβερνούν εδώ και ένα χρόνο τη χώρα. Μολονότι δεν μπορεί να θεωρηθεί γενική αποδοκιμασία από τον λαό, οι ψηφοφόροι έστειλαν μια σοβαρή προειδοποίηση. Κυρίως εκείνοι στον ιταλικό βορρά στον οποίο τόσο η αριστερά όσο και η δεξιά θεωρούν καθοριστικής σημασίας.

DW-WORLD.DE

Δύσκολα τα πράγματα για τον Πρόντι

Με τις επιτυχίες που σημείωσε η συμμαχία του Πρόντι σε πολλές πόλεις, κυρίως του Νότου, αποφεύχθηκε η καταστροφή. Δεν υπάρχει, ωστόσο, αμφιβολία ότι νικητής των δημοτικών εκλογών είναι η κεντροδεξιά συμμαχία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Κατάφερε να νικήσει στην περιφέρεια της Καλαβρίας και πήραν από την Κεντροαριστερά τους δήμους της Βερόνας, της Μόντσα και της Αλεξάνδρειας. Σε όλες τις περιοχές που διεξήχθησαν τοπικές εκλογές απέσπασαν περισσότερες ψήφους. Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι έκανε λόγο για σημαντική επιτυχία και κάλεσε την κυβέρνηση Πρόντι, «τη φορομπηχτική κυβέρνηση» όπως είπε, να πάει στο σπίτι της. «Ο Πρόντι δεν έχει πλέον στήριγμα στη χώρα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Συμμαχίας, Αντρέα Ρόνκι, προσθέτοντας: «Η κεντροαριστερή συμμαχία δεν έχει πλέον την πλειοψηφία και αυτό κατέδειξε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Οι πλειοψηφίες που διασφάλισαν οι υποψήφιοι της Κεντροδεξιάς είναι εντυπωσιακές. Και αυτό ισχύει κυρίως στη βόρεια Ιταλία. Στον εύπορο Βορρά, η συμμαχία του Μπερλουσκόνι απέσπασε το 60% των ψήφων. «Το αποτέλεσμα συνιστά κόλαφο για τον Πρόντι», υποστήριξε ο Ρενάτο Σιφάνι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και στενός συνεργάτης του Μπερλουσκόνι, τονίζοντας: «Σίγουρα ήταν δημοτικές και όχι βουλευτικές εκλογές, αλλά το προβάδισμά μας είναι τέτοιο που αποκτά εθνική διάσταση». Γεγονός είναι, πάντως, ότι σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, η κυβερνητική συμμαχία δεν καταποντίστηκε και αυτό σημαίνει ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα πρέπει να επιδείξει περισσότερη υπομονή.

EL PAIS

Το πρώτο βήμα έγινε... πρόσω ολοταχώς

Η πρώτη επίσημη διπλωματική συνάντηση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν μετά από τριάντα χρόνια. Εν όψει του αδιεξόδου στο Ιράκ, όπου η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων δεν επέφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, η κυβέρνηση Τζορτζ Μπους σιωπηλά υλοποιεί ορισμένες από τις προτάσεις που περιελάμβανε το πόρισμα της επιτροπής Μπέικερ, το οποίο είχε απορρίψει. Μεταξύ άλλων, την πρόταση να συμπεριληφθεί η Συρία και το Ιράν στην αναζήτηση μιας διευθέτησης της κρίσης στο Ιράκ. Η έναρξη απευθείας συνομιλιών με το Ιράν είναι ένα θετικό μήνυμα, ότι στην Ουάσιγκτον επικρατεί ένας νέος ρεαλισμός. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα, το οποίο πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα.

SUDDEUTSCHE ZEITUNG

Να συμπεριληφθούν και οι γείτονες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στον κοινό στόχο, να μην επεκταθεί ο εμφύλιος πόλεμος του Ιράκ και σε άλλες χώρες, να μην εξελιχθεί σε μία περιφερειακή σύρραξη. Η διάλυση του Ιράκ είναι επικίνδυνη για όλους. Τόσο για τους Ιρανούς, όσο και για τους πελάτες των Αμερικανών στην περιοχή, τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, την Ιορδανία ή την Αίγυπτο. Η σιιτική ηγεσία της Βαγδάτης είναι πεπεισμένη -ακόμη και αν δεν το ομολογεί- ότι οι σουνίτες αντάρτες ενισχύονται από τη Σαουδική Αραβία. Οι Αμερικανοί από την άλλη παραπονούνται ότι η Τεχεράνη ενισχύει με όπλα τις ομάδες των σιιτών που αντιμάχονται τις συμμαχικές δυνάμεις… Για να έχουν επιτυχία οι πρώτες επίσημες επαφές ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν δεν θα πρέπει να μείνουν σ’ ένα διστακτικό, μεμονωμένο βήμα, πρέπει να συμπεριληφθούν οι γείτονες, ειδάλλως δεν θα υπάρξει ηρεμία στο Ιράκ.

THE AGE

Το Πακιστάν σε αναταραχή

Το Πακιστάν ευρισκόμενο σε πλήρη αναταραχή και μάλιστα χωρίς ισχυρή ηγεσία, αποτελεί σημαντική απειλή για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής αλλά και του κόσμου. Το Πακιστάν επέστρεψε στη διεθνή επικαιρότητα επειδή διαφοροποιήθηκε έναντι του Αφγανιστάν. Η εισβολή στο Ιράκ το 2003 έθεσε το Αφγανιστάν σε δεύτερη μοίρα και η Δύση, ως αποτέλεσμα αυτής της στροφής, πλήρωσε το τίμημα με την αναδιοργάνωση και επιστροφή των Ταλιμπάν. Η βιασύνη με την οποία η Δύση, περιλαμβανομένης και της Αυστραλίας, προσπαθεί να επηρεάσει τις τοπικές δυνάμεις δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα χωρίς τη βοήθεια του Πακιστάν. Δυστυχώς, δεν υπάρχει συγκεκριμένη λύση. Ο στρατηγός Μουσάραφ είναι γνωστός ως ισχυρός στρατιωτικός ηγέτης, αλλά προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα της χώρας του θα πρέπει ο ίδιος να δείξει ότι σέβεται τη δημοκρατία και ό,τι προσχωρεί σε αυτήν

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc