απο ελευθεροτυπία

Για τρομοκρατία ή προβοκάτσια, μιλούσαν αρχικά πολλοί αναλυτές μετά τη βομβιστική επίθεση στην Αγκυρα που σκόρπισε το θάνατο και τον πανικό, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για το διάστημα των δύο μηνών που μεσολαβεί μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Ιουλίου.

Η έκρηξη στο ιστορικό κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας δυναμιτίζει την πολιτική κρίση που μαίνεται γύρω από τα ερείπια των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και του ευρωπαϊκού οράματος.

Το πολιτικό τοπίο θολώνει και από τα συντρίμμια ανασύρεται το Κουρδικό, το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα εσωτερικής ασφάλειας, που αναδεικνύεται σε μείζον θέμα της προεκλογικής εκστρατείας, με άδηλες συνέπειες για την ομαλή διεξαγωγή τους.

Σχέδιο αποδόμησης

Την επαύριο του χτυπήματος, στα χαλάσματα της επίθεσης, κυμάτιζε η ημισέληνος με φόντο τη δέσμευση Ερντογάν υπέρ μιας στρατιωτικής εισβολής στο βόρειο Ιράκ για την εξόντωση του ΡΚΚ.

Φυσικό είναι η αναζωπύρωση του Κουρδικού να ευνοεί τις ένοπλες δυνάμεις, που τώρα μπορούν να κινηθούν ευκολότερα στα νότια σύνορα της Τουρκίας, αλλά και να αποδυναμώσουν τον πρωθυπουργό που προσβλέπει σε συντριπτική νίκη στις εκλογές.

«Πρέπει να εστιάσουμε σ' αυτούς που στηρίζουν την τρομοκρατία», σχολίασε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, υπενθυμίζοντας την πάγια θέση του στρατού ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη που βλέπουν στην παρούσα φάση με συμπάθεια τον Ερντογάν, διευκολύνουν τη δράση του ΡΚΚ.

Διπλωματικοί κύκλοι στην τουρκική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι η σκληροπυρηνική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων στην προσπάθειά της να ανακόψει την πορεία του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος, θα χρησιμοποιήσει δύο τρόπους εξόντωσης του τούρκου πρωθυπουργού, προκειμένου να νομιμοποιήσει την ορατή πιθανότητα μιας στρατιωτικής επέμβασης στο εσωτερικό.

Επίδειξη ισχύος

* Δεδομένου ότι θεωρείται βέβαιη η ανανέωση της λαϊκής εντολής υπέρ του κυβερνώντος κόμματος, θα επιδιώξει τη διατήρηση του έκρυθμου κλίματος για να αιτιολογήσει «δραστικές παρεμβάσεις» που θα εδραιώσουν τον πολιτικό ρόλο του στρατού.

Η βομβιστική επίθεση στο πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο της Αγκυρας αποτελεί εξαιρετική αφορμή για επίδειξη δύναμης. Προηγουμένως, η κυβέρνηση είχε αποπέμψει τον απόστρατο στρατηγό Εντίπ Μπασέρ από τη θέση του ειδικού συντονιστή στην τριμερή επιτροπή ΗΠΑ - Ιράκ - Τουρκίας που συστάθηκε για το Κουρδικό. Οπως πιστεύει ο στρατός, η κίνηση αυτή του Ερντογάν αποδυναμώνει την κρατική πολιτική εναντίον της τρομοκρατίας.

Σημείωση: σε περίπτωση εισβολής στο βόρειο Ιράκ, οι εκλογές αναβάλλονται.

Νομικό πραξικόπημα

* Την απαγόρευση του κυβερνώντος κόμματος, χωρίς ανοιχτό πραξικόπημα, αλλά με μια νομότυπη επέμβαση.

Στην περίπτωση αυτή, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων θα ασκήσει το συνταγματικό της ρόλο που είναι η προστασία του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, θέτοντας εκτός νόμου το κυβερνών κόμμα με την αιτιολογία ότι υποσκάπτει το κεμαλικό κράτος.

Πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, αναφέρουν ότι στο γραφείο του αρμόδιου εισαγγελέα συγκροτείται, ήδη, φάκελος με τις παράνομες ενέργειες πολιτικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος προκειμένου να στοιχειοθετηθεί αυτή η κατηγορία.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 27/05/2007

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»