πηγή.καθημερινή

Αδιέξοδο για τον Κανονισμό εμπορίου με τα Κατεχόμενα

Κωνσταντινος Καλλεργης

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η γερμανική προεδρία της Ενωσης το θέμα του κανονισμού περί απ’ ευθείας εμπορίου Κατεχομένων - Ε.Ε., δηλώνοντας αδυναμία να επιλύσει η ίδια την εκκρεμότητα έως το τέλος της προεδρίας της.

Συγκεκριμένα, σε συνεδρίαση χθες της ειδικής ομάδας εργασίας του συμβουλίου υπουργών για τη Διεύρυνση, η γερμανική προεδρία εξήγησε στους «27» ότι οι πιθανότητες εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης για το θέμα είναι πια ελάχιστες, καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι ουδεμία πρόθεση έχει να προχωρήσει σε κάποια απόπειρα παράκαμψης της Κύπρου στο θέμα αυτό.

Στη συζήτηση που έγινε, η γερμανική πλευρά προέβη σε αναλυτική παρουσίαση των ενστάσεων που έχει εκφράσει η Λευκωσία για το υφιστάμενο σχέδιο κανονισμού, καθώς και τα βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από κυπριακής πλευράς για την ενίσχυση της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Οπως εξήγησαν οι Γερμανοί, είχαν το τελευταίο διάστημα επαφές τόσο με τη Λευκωσία όσο και με τους Τουρκοκύπριους, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε παραγωγικά συμπεράσματα προς την κατεύθυνση μιας λύσης. Κατόπιν αυτού κατ’ ουσίαν δήλωσαν ότι εγκαταλείπουν την προσπάθεια, καλώντας, μάλιστα, οιονδήποτε έχει ιδέες ή προτάσεις να τις καταθέσει προς εξέτασιν.

Ομως είναι σαφές ότι πολύ δύσκολα θα επανέλθει το Βερολίνο στο ζήτημα μέχρι το τέλος της θητείας του στην προεδρία της Ε.Ε. τον ερχόμενο μήνα και, κυρίως, ότι παρά τις πιέσεις μεταξύ άλλων της Επιτροπής, ουδεμία πρόθεση έχει να επιχειρήσει να επιβάλει την έγκριση του κανονισμού χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της κυπριακής πλευράς. Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες σημειώνουν, πάντως, ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί η εκδήλωση απόπειρας τις προσεχείς εβδομάδες είτε από βρετανικής πλευράς είτε από κάποια άλλη από τις χώρες που έχουν «ενδιαφερθεί» για τον κανονισμό και γενικότερα το ψευδοκράτος, όπως η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία να ζητήσουν από τους Γερμανούς να διατηρήσουν, με τον ένα ή άλλο τρόπο, το θέμα στην ευρωπαϊκή «ατζέντα», εν αναμονή καλύτερων ημερών επί της επερχόμενης πορτογαλικής προεδρίας της Ε.Ε.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»