Σφοδρές συγκρούσεις στο Λίβανο


H οργάνωση Φατάχ αλ Ισλάμ, οι υποστηρικτές της και πιθανοί χρηματοδότες της...

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του λιβανικού στρατού και ισλαμιστών ενόπλων γύρω από τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Ναρ αλ-Μπάρεντ, στην Τρίπολη του βόρειου Λιβάνου. Οι δυνάμεις του στρατού του Λιβάνου άρχισαν από σήμερα τα ξημερώματα να σφυροκοπούν και πάλι θέσεις των οργάνωσης στον παλαιστινιακό καταυλισμό καθώς οι προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός είχαν πέσει προηγουμένως στο κενό.

Για τον Λιβανέζο υπουργό Μαρβάν Χαμάντεχ είναι ξεκάθαρο ποιος κρύβεται πίσω από την οργάνωση ακραίων σουνιτών Φατάχ αλ Ισλάμ: «Δεν πρόκειται για έναν πόλεμο μεταξύ Λιβανέζων και Παλαιστινίων αλλά για μία μάχη μεταξύ του νομίμου στρατού του Λιβάνου και της κυβέρνησης από τη μία, και μίας τρομοκρατικής οργάνωσης από την άλλη πλευρά που κρύβεται σε έναν προσφυγικό καταυλισμό και η οποία στηρίχθηκε αρχικώς οικονομικά και με όπλα από τη Συρία».

Στόχος της Συρίας, σύμφωνα με τον Λιβανέζο υπουργό, είναι να σκορπίσει χάος και βία στον Λίβανο προκειμένου να αποτραπεί η σύσταση του Διεθνούς Δικαστηρίου που θα ασχοληθεί με τη διαλεύκανση της υπόθεσης που αφορά στη δολοφονία του Λιβανέζου πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι. Με την άποψη ότι πίσω από την Φατάχ αλ Ισλάμ κρύβεται η Συρία δεν φαίνεται να συμφωνούν όλοι. Ο Νίκολας Νόε, υπεύθυνος του δικτυακού τόπου του ειδησεογραφικού πρακτορείου Mideastwire λέει σχετικά: «Η ομάδα αυτή έχει τη σφραγίδα της Συρίας αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι στηρίζεται από το συριακό καθεστώς. Η σφραγίδα αυτή έχει να κάνει περισσότερο με τις ιστορικές διασυνδέσεις μεταξύ ακραίων σουνιτών σε Συρία και Λίβανο. Εδώ και δεκαετίες η ηγεσία της Συρίας που είναι κοσμική και μη σουνιτική έχει βάλει στόχο τους ακραίους σουνίτες. Πολλοί από αυτούς αναζήτησαν καταφύγιο στον Λίβανο, όπου η κυβέρνηση δεν ασχολείται ιδιαίτερα μαζί τους».

Ο ηγέτης της Φατάχ αλ Ισλάμ είναι εδώ και χρόνια ένας από τους υπ΄ αριθμόν έναν καταζητούμενους στη Συρία. Ο κ. Νόε θεωρεί την ομάδα ιδιαίτερα επικίνδυνη, υποστηρίζοντας ότι τα μέλη της διακατέχονται από την ιδεολογία της Αλ Κάιντα: «Πολλοί από αυτούς πολέμησαν τα τελευταία χρόνια στο Ιράκ. Ακολουθούν μία συγκεκριμένη θρησκευτική σουνιτική ιδεολογία που ονομάζεται σαλαφισμός. Οι σαλαφιστές θεωρούν τους σιίτες άπιστους τους οποίους θα πρέπει να σκοτώσουν. Μισούν επίσης τους Χριστιανούς και τους Σουνίτες επειδή οι τελευταίοι δεν υιοθετούν την ακραία αυτή ιδεολογία τους».

Στα Βόρεια του Λιβάνου έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μία σημαντική σε αριθμό ομάδα σουνιτών Ισλαμιστών. Υπάρχουν μάλιστα αναφορές των τελευταίων μηνών που θέλουν τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου να στηρίζουν ενεργά τους σαλαφιστές:

«Ο αραβικός τύπος αλλά και γνωστοί δημοσιογράφοι της Δύσης όπως ο Χερς του περιοδικού New Yorker έχουν γράψει ότι σουνιτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον Σάαντ Χαρίρι χρηματοδοτούν αυτές τις ομάδες. Με αυτόν τον τρόπο η σουντική ελίτ θέλει να ενισχύσει την δεξιά της πτέρυγα έναντι εκείνων που ονομάζονται στρατηγική απειλή και που είναι η σιιτική Χεζμπολάχ».

Ο ίδιος ο κ. Νόε δεν πιστεύει ότι η Φατάχ αλ Ισλάμ χρηματοδοτείται από τον κύκλο του Χαρίρι, ωστόσο υποστηρίζει ότι έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα στη χώρα όπου οι ομάδες αυτές αισθάνονται ευπρόσδεκτες και όπου τους δίνεται η δυνατότητα να μεταφέρουν στους υπόλοιπους την ιδεολογία τους.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc