Tουρκικά παιχνίδια στο B. Iράκ..Καθημερινήτου Γ.Μαλούχου

Για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης της Αγκυρας στο Βόρειο Ιράκ, και μάλιστα σε χρόνο πριν από τις εκλογές της 22ας Ιουλίου, ενημέρωσαν το ΝΑΤΟ Τούρκοι αξιωματούχοι της Συμμαχίας. Αν και η ενημέρωση δεν έγινε ούτε στο επίσημο πλαίσιο ούτε στις άτυπες εργασίες του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, δηλαδή των αντιπροσώπων των κρατών-μελών της Συμμαχίας, αλλά σε μέσο υπηρεσιακό επίπεδο, είναι χαρακτηριστικό ότι, από τουρκικής πλευράς, ζητήθηκε ρητά να μεταφερθεί έως τον γ.γ. της Συμμαχίας Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ.

Παράγοντες της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι παρόλο που μπορεί να πρόκειται για ένα ακόμα βήμα πίεσης της Τουρκίας προς τα ισχυρά κράτη-μέλη της Συμμαχίας να αποδεχθούν την πολιτική της στο Βόρειο Ιράκ, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Αγκυρα να λέει απλώς την αλήθεια και να προαναγγέλλει ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ενέργειες. Για τη διεξαγωγή τους, άλλωστε, έχει συμφωνήσει ήδη με τους στρατηγούς της Αγκυρας και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από καθαρά στρατιωτικής απόψεως, πάντως, εκτιμάται ότι η Αγκυρα πρακτικά είναι ήδη σχεδόν έτοιμη να προχωρήσει σε εισβολή μεγάλης κλίμακας, εκτός, φυσικά, αν βρει απέναντί της έμπρακτη αμερικανική αντίδραση, οπότε τα δεδομένα θα αλλάξουν εντελώς.

Επίσης, εκτιμάται ότι η ενέργεια της Τουρκίας να ενημερώσει με αυτόν τον «ημιεπίσημο» τρόπο τη Συμμαχία, υποδηλώνει ότι, κατά πάσα πιθανότητα, δεν σκοπεύει να ζητήσει τη συνδρομή της για την εισβολή, επικαλούμενη τα άρθρα 4 ή 5 του καταστατικού της, λέγοντας λ.χ. ότι σκοπεύει να εξολοθρεύσει βάσεις τρομοκρατών. Αντιθέτως, όπως όλα μέχρι στιγμής δείχνουν, η Αγκυρα δεν προτίθεται καν να θέσει επισήμως το θέμα στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, «νομιμοποιώντας» έτσι τις άλλες χώρες-μέλη ή και την ίδια τη διοίκηση της Συμμαχίας να εκφράσουν άποψη για το ζήτημα.

Παρά το γεγονός ότι δεν το σχολιάζουν δημοσίως, η διοίκηση και τα μέλη της Συμμαχίας γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι η Αγκυρα ήδη πραγματοποιεί ανά περιόδους σειρά από μικρής ή και ενίοτε μεσαίας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ. Ομως, η στάση αυτή αναμένεται να αλλάξει σε περίπτωση έναρξης μεγάλων επιχειρήσεων. Πάντως, αυτή τη στιγμή, το, επίσημο τουλάχιστον, ενδιαφέρον της Συμμαχίας επικεντρώνεται πολύ περισσότερο στην προετοιμασία της κοινής αποστολής ΝΑΤΟ - Ε.Ε. στο Κόσοβο, όπως προβλέπει το Σχέδιο Αχτισάαρι, σύμφωνα με το οποίο η Συμμαχία και η Ενωση θα μοιραστούν τις αρμοδιότητες της εξωτερικής και της εσωτερικής ασφάλειας του νέου κράτους, όταν αυτό δημιουργηθεί. Στις σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο Οργανισμών, η Τουρκία μπλοκάρει κάθετα όλες τις συζητήσεις, επικαλούμενη τη συμμετοχή της Κύπρου την οποία και αρνείται. Το γεγονός αυτό έχει ενοχλήσει πάρα πολύ μια σειρά από χώρες, με πρώτες τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την πορεία του θέματος.

Το τι θα γίνει στο Κόσοβο έχει για την Ουάσιγκτον τέτοια προτεραιότητα, ώστε να μην αποκλείεται, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, να οδηγήσει και σε αναβολή της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, που αναμένεται για τη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης άνοιξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρόσφατες συζητήσεις, που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους με τον γ.γ. της Συμμαχίας, το θέμα της διεύρυνσης έμεινε με «ερωτηματικό», καθώς θα προκαλέσει την αντίδραση της Μόσχας και η αμερικανική πλευρά θα μπορούσε ακόμα και να ανταλλάξει τη διεύρυνση (που στο βάθος της κρύβει τη Γεωργία ως επόμενο κύμα) με την αποφυγή ενός ρωσικού βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κόσοβο.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc