τι γράφει ο ξένος τύπος από Καθημερινή
Tι γραφει ο ξενος Tυπος
LIBERATION
Εξω φρενών ο σοσιαλιστής Ολάντ
Ο Φρανσουά Ολάντ είναι έξω φρενών και διέγραψε ψυχρά τον Μπερνάρ Κουσνέρ από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ο γενικός γραμματέας έχει δίκιο, καθώς η είσοδος ενός εκ των ιδρυτών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και των Γιατρών του Κόσμου στην κυβέρνηση του Φρανσουά Φιγιόν είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί στην αριστερά σε αυτόν τον τομέα. Ο Μπερνάρ Κουσνέρ δεν είναι απλώς εδώ και χρόνια μια από τις δημοφιλέστερες φυσιογνωμίες του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά σύμφωνα με το βαρόμετρο της εταιρείας Ipsos που δημοσιεύει το περιοδικό Le Point αυτής της εβδομάδας, η πιο δημοφιλής πολιτική προσωπικότητα εν γένει. Κυρίως όμως μια από τις πιο πρωτότυπες προσωπικότητες, από τις πιο μοντέρνες, ενώ έχει το μεγαλύτερο πολιτικό κύρος εκτός Γαλλίας. Ο French doctor, εντελώς άτυπο πολιτικό ζώο, ενσαρκώνει μια μορφή γενναιοδωρίας, στράτευσης, αντιολοκληρωτικής τόλμης, βαθιά πρωτοποριακή. Από την ανθρωπιστική ιατρική έως την (επιτόπου) υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανθρωπιστικής επέμβασης, της οποίας υπήρξε σκαπανέας και σύμβολο της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου για λογαριασμό του ΟΗΕ, εκπροσώπησε μια ορισμένη ιδέα της μετά-μαρξιστικής αριστεράς, ένα μάλλον ασαφώς προσδιορισμένο πολιτικό αντικείμενο, ριψοκίνδυνο, αλλά και σεβαστό. Οσοι σάρκασαν την εικόνα του αστέρα, τα λευκά του κασκόλ και την αδυναμία του να εκλεγεί, δεν ριψοκινδύνεψαν ποτέ όσο εκείνος στα μέτωπα του πολέμου και σπανίως διαθέτουν αντίστοιχες αντικρουόμενες αρετές. Ο Νικολά Σαρκοζί κατάφερε μια εξαιρετική κίνηση.
SUDDEUTSCHE ZEITUNG
Παλαιστινιακά εδάφη υπό κηδεμονία
To Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι είναι «αυτοπαγιδευμένοι». Κάθε παλαιστινιακή ρουκέτα προκαλεί μια επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας και κάθε στρατιωτικό πλήγμα τροφοδοτεί την παλαιστινιακή τρομοκρατία. Το τελευταίο διάστημα σημειώνει η εφημερίδα, 40 χρόνια μετά τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967 κερδίζει έδαφος η ιδέα να αναλάβουν τη διακυβέρνηση των Παλαιστινίων και πάλι η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Το Αμάν και το Κάιρο να θέσουν υπό την κηδεμονία τους Παλαιστίνιους να επιταχύνουν τη διαδικασία συγκρότησης ενός κράτους έχοντας μέχρι τότε υπό τον έλεγχό τους τα σύνορα με το Ισραήλ
Το πλεονέκτημα μιας τέτοιας λύσης κηδεμονίας είναι ότι Αίγυπτος και Ιορδανία έχουν υπογράψει σύμφωνο ειρήνης με το Ισραήλ θα μπορούσαν στο όνομα των Παλαιστινίων να διαπραγματευτούν μία τελική λύση και ταυτόχρονα να αποτρέψουν τους Αραβες αδερφούς από τρομοκρατικές ενέργειες. Πράγματι, μία παροδική, αιγυπτιακή κυριαρχία στη λωρίδα της Γάζας και μία ιορδανική στη δυτική όχθη θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία σε όλες τις πλευρές να εστιάσουν τις προσπάθειες σε μία λύση δύο κρατών, παρά στις ενέργειες εκδίκησης και αντεκδίκησης
HERALD TRIBUNE
Ισλάμ και Κούρδοι
Δύο προβλήματα απειλούν να ανατινάξουν τούτο το καλοκαίρι την Τουρκία με τις μεγαλύτερες από ποτέ διεθνείς συνέπειες. Το πρώτο αφορά τη σχέση μεταξύ του ισλάμ και του κράτους του Κεμάλ Ατατούρκ, το οποίο ιδρύθηκε το 1923 και του οποίου την κοσμική του μορφή υπερασπιζόταν ώς τώρα ο στρατός. Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τις επιθέσεις εναντίον των τουρκικών στρατευμάτων από μαχητές των Κούρδων που σήμερα στρατοπεδεύουν στα σύνορα Τουρκίας - Ιράκ. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στο δεύτερο, το κουρδικό ζήτημα. Ο στρατός έχει εμμέσως διαμηνύσει ότι θα κλείσει τα στρατόπεδα του ΠΚΚ στο γειτονικό Ιράκ αν δεν το κάνει κάποιος άλλος. Κατηγορεί μάλιστα την περιφερειακή κυβέρνηση του Ιράκ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν ενδιαφέρονται να πατάξουν τους Κούρδους που διασχίζουν τη συνοριακή γραμμή και επιτίθενται εναντίον ανδρών του τουρκικού στρατού. Ως το τέλος του έτους, ένα προγραμματισμένο δημοψήφισμα ίσως δώσει τον έλεγχο της πλούσιας σε πετρέλαια πόλης του Κιρκούκ στην αυτόνομη περιφερειακή κυβέρνηση. Αυτή η κίνηση θα προκαλέσει την αντίδραση του τουρκικού στρατού, ο οποίος φοβάται την επίδραση που θα έχει στους Κούρδους της Τουρκίας μια κουρδική οντότητα ακριβώς από την άλλη πλευρά των συνόρων Η γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας αυξήθηκε καθώς εξελισσόταν σε χώρα ισχυρή και με σταθερότητα.
Η κυβέρνηση Μπους θα πρέπει να στηρίξει μια πολιτική και όχι στρατιωτική λύση για την Τουρκία. οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να πιέσουν για την ανάληψη αυστηρότερων μέτρων στη συνοριακή γραμμή Τουρκίας - Ιράκ ώστε να μην είναι εύκολη η πρόσβαση των Κούρδων. Ο χρόνος τρέχει και οι καλοκαιρινοί μήνες θα είναι, ενδεχομένως, κρίσιμοι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δύο μεγάλων ζητημάτων που απασχολούν την Τουρκία.
Πεδίο μάχης
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής κατήγγειλε δημοσίως τους ισλαμιστές που τρομοκράτησαν τους Παλαιστίνιους πολίτες στον καταυλισμό Ναρ αλ-Μπαρέντ. Είπε μάλιστα ότι πρόκειται για εγκληματίες, οι οποίοι δεν έχουν καμιά σχέση με το παλαιστινιακό πρόβλημα. Σε μια εντυπωσιακή στροφή, ο παλαιστινιακός απελευθερωτικός οργανισμός που εδρεύει στο Λίβανο δήλωσε ότι εναπόκειται στον στρατό του Λιβάνου να αποφασίσει αν θα εισέλθει στον καταυλισμό, κυνηγώντας την Φατάχ αλ Ισλάμ. Στο όνομα των διαφορετικών κοινοτήτων στο Λίβανο, οι ηγέτες των εθνοτήτων δεν θα πρέπει να επιτρέψουν τη σημερινή διένεξη να εξελιχθεί σε πρελούδιο εμφυλίου πολέμου που για μια ακόμη φορά θα μετατρέψει τη χώρα σε πεδίο μάχης των ξένων δυνάμεων.
IL MESSAGGERO.IT
Το φάσμα της τρομοκρατίας
Η διχασμένη και αναστατωμένη αυτές τις ημέρες Τουρκία βρίσκεται και «πάλι αντιμέτωπη με το φάσμα της τρομοκρατίας. Χθες έπληξε την Αγκυρα. Η αστυνομία είναι πεπεισμένη ότι τα εκρηκτικά πέρασαν από τα ιρακινά σύνορα στην Τουρκία. Πολλοί πιστεύουν ότι για την επίθεση ευθύνεται η οργάνωση «Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν», η οποία χρόνια τώρα έχει βάλει στο στόχαστρο τον τουρισμό. Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μια ισλαμιστική εξτρεμιστική ομάδα να προσπαθεί με στοχευμένη στρατηγική πίεσης, να αντιταχθεί στις τεράστιες μαζικές διαδηλώσεις των περασμένων εβδομάδων.
TODAYS ZAMAN
Σε σας στηριζόμαστε κύριε Κουσνέρ
Εμείς οι Τούρκοι εξεπλάγημεν από την ανάδειξή σας σε υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας. Θετική ήταν η έκπληξη. Σε μια περίοδο τέτοιας αναταραχής, η επιλογή ενός πολιτικού, ο οποίος αντιλαμβάνεται τη σημασία της Τουρκίας είναι καλό σημάδι για τις μελλοντικές σχέσεις της χώρας μας με την Ε.Ε. τα επόμενα δέκα χρόνια. Δεν χρειάζεται να λεχθεί ότι η Τουρκία εισέρχεται σε περίοδο «μελετημένης» πολιτικής αναταραχής κατά την οποία τα λάθη του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης θα χρησιμοποιηθούν ως πρόφαση. Οι Τούρκοι είναι απογοητευμένοι από τους χειρισμούς της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις, αφήνοντας το κόμμα του Ερντογάν ανυπεράσπιστο. Ολοι γνωρίζουμε, όπως κι εσείς γνωρίζετε ότι η Τουρκία δεν θα μπορούσε ποτέ να εγκαταλειφθεί από τις αναπτυγμένες δημοκρατίες του κόσμου. Αν την αφήσετε μόνη, τα φαντάσματα του παρελθόντος και τα τέρατα του παρόντος θα δράσουν αστραπιαία. Αν δεν το έχετε ακόμη καταλάβει, πρόκειται για απειλή. Κύριε Κουσνέρ, ο λαός της Τουρκίας αξίζει κάτι καλύτερο.
Αν και ο πρώτος ενθουσιασμός για την υποψηφιότητά μας στην Ε.Ε. έχει περάσει, υπάρχουν ακόμη μερικές καλές πιθανότητες να ανατραπεί το κλίμα. Γνωρίζουμε ότι υποστηρίζετε την τουρκική υποψηφιότητα, όπως τα είπατε και σε πρόσφατη συνέντευξή σας και ότι αισθάνεσθε κατά κάποιο τρόπο υπεύθυνος στο να πείσετε τον Σαρκοζί. Ας ελπίσουμε ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα αλλάξει στάση.
Σας ευχόμαστε καλή τύχη (Επιστολή αρθρογράφου της εφημερίδας προς το νέο υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ).
Comments