από καθημερινή. .το θέμα πουλάει....

Το θέμα «πουλάει»...

Του Σταυρου Τζιμα

Προτού καν προλάβουν ο κ. Καραμανλής και η κ. Μπακογιάννη να διατυπώσουν από τη μακρινή Αυστραλία τις κυβερνητικές θέσεις γύρω από το εκκρεμές ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως αυτό ανέκυψε αιφνιδίως, οι εδρεύοντες στη Θεσσαλονίκη, αλλά και αλλού, αυτόκλητοι διαμορφωτές της εξωτερικής μας πολιτικής έσπευσαν να τους υπαγόρευσαν την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουν.

Ο δήμαρχος της πόλης αξίωσε από τον κ. Καραμανλή να θέσει βέτο στο ΝΑΤΟ και ανακοίνωσε ότι στην προσεχή συνεδρίαση θα εισηγηθεί τη λήψη απόφασης από το σώμα για «δέσμευση της κυβέρνησης», επ’ αυτού.

Aπό άμβωνος ο «άγιος Θεσσαλονίκης», στο ίδιο πνεύμα, άστραψε και βρόντηξε αφήνοντας ανοιχτό το θέμα της διοργάνωσης, εφόσον συμφωνήσουν και άλλοι φορείς όπως είπε, συλλαλητηρίων όμοιων με εκείνα του 1992, τα οποία ούτε οι ίδιοι οι οργανωτές τους θέλουν να θυμούνται.

Οι πληροφορίες που διαχέονται στα πολιτικά στέκια της πόλης αναφέρουν ότι προς αυτή την κατεύθυνση δραστηριοποιούνται βουλευτές, επιχειρηματίες, απόστρατοι κ.ά., ασκώντας μάλιστα πιέσεις για την ανάληψη πρωτοβουλιών διά των οποίων θα εκφραστεί το πατριωτικό αίσθημα του πληθυσμού της Μακεδονίας.

Ολα δείχνουν ότι οδεύοντας προς τις εκλογές το ζήτημα της ονομασίας θα επιχειρηθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να αναδειχθεί στην αντιπαράθεση των κομμάτων, ανεξαρτήτως του εάν ο εντεταλμένος διαμεσολαβητής του Γ.Γ. του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς, καταθέσει ή όχι τον Σεπτέμβριο την εντολή και τα Σκόπια το φέρουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Μια μερίδα πολιτικών του ευρέος φάσματος, στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως, είναι βέβαιο ότι θα το χρησιμοποιήσει προεκλογικά, προς αλίευση ψήφων ποντάροντας στην ευαισθησία του πληθυσμού και στις παραδοσιακές ιστορικές του φοβίες.

Το θέμα «πουλάει», μα κυρίως είναι ανέξοδο για όσους δεν μπορούν να πουλήσουν στους εκλογείς όραμα και πειστικές λύσεις γύρω από τα καθημερινά τους προβλήματα.

Ο κίνδυνος «σκοπιανοποίησης» των εκλογών δεν προέρχεται μόνο από τα Σκόπια ή τις πιθανές κινήσεις του αμερικανικού παράγοντα επ’ αυτού, αλλά και εκ των έσω.

Το ενδεχόμενο να διανέμονται στα καφενεία της Πέλλας, της Θεσσαλονίκης, της Κοζάνης κ.λπ. ή από τηλεοράσεως πιστοποιητικά «υπερήφανου πατριώτη» ή «εθνικού μειοδότη» προκαλεί ανατριχίλα.

Οσοι, λοιπόν, εκ των πολιτικών μας σχεδιάζουν να πορευτούν στον «λαό» των εκλογικών τους περιφερειών με σημαία το «Σκοπιανό», ίσως θα πρέπει να αναλογιστούν τις συνέπειες μιας τέτοιας τακτικής.

Οσο για εκείνους που φιλοδοξούν να χαράσσουν και να επιβάλλουν εξωτερική πολιτική, ας απαντήσουν εάν νομίζουν πως θα πρέπει να αφαιρεθεί το προνόμιο αυτό από την κυβέρνηση και τη Βουλή.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc