οι πολιτικές συνοχές επίκεντρο της ΕΕ

Οι πολιτικές συνοχές στο επίκεντρο της Ε.Ε.

Tις θετικές επιπτώσεις των κοινοτικών πολιτικών για την επίτευξη της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής στις χώρες - μέλη της ΕΕ, επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ, αφού υπογραμμίζει τα σημαντικά οφέλη που είχαν τα τελευταία χρόνια από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, αναφέρει ότι, ως προς το μέλλον, θα πρέπει να αναζητηθούν νέοι τρόποι άσκησης των πολιτικών συνοχής, ούτως ώστε αυτές να συμβάλλουν αποτελεσματικότερα στη μείωση του χάσματος, ανάμεσα στις ασθενέστερες και τις ισχυρότερες οικονομικά χώρες - μέλη της ΕΕ. Προς τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή ενός ερωτηματολογίου στα κράτη - μέλη αναφορικά με τους μελλοντικούς στόχους της ΕΕ στον τομέα της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης.

Σε γενικές γραμμές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι κοινοτικές πολιτικές συνοχής θα έχουν τα επόμενα χρόνια ως αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ των νέων κρατών - μελών, κατά ποσοστό το οποίο θα κυμαίνεται ανάμεσα στο 5 και το 15%. Παρ' όλα αυτά, όμως, εκτιμάται ότι οι πλέον ασθενείς οικονομικά χώρες, όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, θα χρειασθούν πάνω από 15 χρόνια για να προσεγγίσουν το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Σε σχέση με το παρελθόν επισημαίνεται ότι οι κοινοτικές πολιτικές για τη συνοχή είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του αριθμού των εξαιρετικά πτωχών περιοχών της ΕΕ, δηλαδή αυτών με περιφερειακό κατά κεφαλήν ΑΕΠ μικρότερο από το 75 ή και το 50% του αντίστοιχου μέσου κοινοτικού. Ως προς το μέλλον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει σήμα κινδύνου για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, κυρίως για τις μεσογειακές χώρες της ΕΕ, ως συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Προβλήματα θα υπάρξουν τόσο στη γεωργία όσο και τον τουρισμό, αναφέρει η Επιτροπή, τονίζοντας πως θα απαιτηθούν σημαντικές δαπάνες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν από την παρατεταμένη ξηρασία, τις πυρκαγιές, καθώς, επίσης και από την αναμενόμενη για τα επόμενα χρόνια αύξηση του κόστους της ενέργειας.

Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, η Επιτροπή επισημαίνει στη σημερινή ανακοίνωσή της, ότι η πολιτική της Συνοχής της ΕΕ την περίοδο 2000-2006 (που αντιστοιχεί, δηλαδή, στο Γ' ΚΠΣ) συνέβαλε στην αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 2,8%. Για τις υπόλοιπες χώρες της Συνοχής στην παλαιά Ευρώπη των «15»,η Επιτροπή αναφέρει ότι την ίδια περίοδο η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 1% στην Ισπανία, 2% στην Πορτογαλία και 1,1% στον ιταλικό Νότο.

Αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με την Επιτροπή, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας να περάσει από το 74% του μέσου κοινοτικού το 1995 στο 88% το 2005. Στην Ισπανία το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε από το 91% στο 102% ενώ στην Πορτογαλία το κατά κεφαλήν έφτασε το 74% του μέσου κοινοτικού το 2005.

Σύμφωνα, εξ άλλου, με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής για την περίοδο 2000-2013, (που αντιστοιχεί δηλαδή στις επιπτώσεις από το Γ' και το Δ' ΚΠΣ), η πολιτική της Συνοχής αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% στην Ελλάδα. Στη Ισπανία η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να είναι 1,2%,στον ιταλικό Νότο 1,5% και στην Πορτογαλία 3,1%.

Σε ό,τι αφορά τα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ η πολιτική της Συνοχής της Ενωσης αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ στην Τσεχία κατά 9%, κατά 8,5% στη Λιθουανία και την Εσθονία και κατά 7,5% στη Ρουμανία. Παράλληλα, σύμφωνα με την Επιτροπή, οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις αντιστοιχούσαν την περίοδο 2000-2006 στο 48% των συνολικών δημοσίων δαπανών στην Ελλάδα. Στην Πορτογαλία ήταν 60% και στην Ισπανία 24%.

Θετικές είναι οι επιπτώσεις από το Γ' ΚΠΣ και στον τομέα της απασχόλησης, καθώς, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, την περίοδο 2000-2006 στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν 85.200 θέσεις εργασίας. Στην Πορτογαλία δημιουργήθηκαν 70.600 θέσεις εργασίας, στην Ισπανία 133.500 και στον ιταλικό Νότο 55.700 θέσεις εργασίας.

Για την περίοδο 2000-2013, η Επιτροπή εκτιμά ότι στη χώρα μας θα δημιουργηθούν 95.000 θέσεις εργασίας. Για την Ισπανία εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 156.700 θέσεις εργασίας, στην Πορτογαλία 104.800 και στον ιταλικό Νότο 60.100 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής,σε πολλές περιοχές της Ελλάδας,της Ισπανίας και της Ιταλίας προκύπτει ότι για κάθε συνταξιούχο αναλογούν 2 άτομα που απασχολούνται.

Τέλος, η Επιτροπή σημειώνει ότι το 2004 στην Ελλάδα,τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, το 20% του πληθυσμού ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας (πρόκειται για το ποσοστό του πληθυσμού που ζει κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος). Στην Ολλανδία, την Τσεχία και τη Σουηδία ο κίνδυνος της φτώχειας αφορά το 10% του πληθυσμού, ενώ συνολικά για την ΕΕ φτάνει το 16% ή 75 εκατ. πολίτες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»