μετακομίζουν το Σ-βρη τα γλυπτά.


Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

Τον προσεχή Σεπτέμβριο ξεκινά και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος της χρονιάς η διαδικασία της υπαίθριας μεταφοράς των εκθεμάτων του Μουσείου του Βράχου της Ακρόπολης, ακριβώς απέναντι, στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, που από τις αρχές του νέου έτους αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό. Η ασφαλής μεταφορά των εκθεμάτων είναι το κύριο μέλημα του όλου εγχειρήματος, το οποίο θα κοστίσει 2,5 εκ ευρώ, τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος παρουσίασε τη σχετική μελέτη.

Μέσα σε μεταλλικά κιβώτια, και κατά κανόνα σε όρθια στάση, εκθέματα όπως οι αρχαϊκές κόρες, θα μεταφερθούν από την Ακρόπολη με τη βοήθεια 3 μεγάλων γερανών, που θα τοποθετηθούν σε ειδικά μελετημένα σημεία. Ο μεγαλύτερος μάλιστα από αυτούς θεωρείται μοναδικός για το μέγεθός του στην Ευρώπη.

Κομβικό σημείο του εγχειρήματος της μεταφοράς είναι, όπως τόνισε ο κ. Βουλγαράκης η ασφάλιση των εκθεμάτων κατά την μεταφορά τους, αφού οι θησαυροί της Ακρόπολης είναι αδύνατον να αποτιμηθούν στην πραγματικότητα με αγοραίες αξίες. Ο κ. Βουλγαράκης, βρίσκεται πάντως σε αναζήτηση χορηγών προκειμένου να καλυφθεί το κόστος της ασφάλισης, που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί.

Ταυτόχρονα θα πεζοδρομηθεί η οδός Μακρυγιάννη, θα δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες γειτονικών κτηρίων για ανακαίνιση των όψεων των κτιρίων τους, κι όπου είναι δυνατό θα γίνουν απαλλοτριώσεις.

Τέλος, το υπουργείο Πολιτισμού σκοπεύει να μαγνητοσκοπήσει την ιστορική αυτή μεταφορά και να την εκδώσει σε DVD.

Μαζί με τα 340 ανεκτίμητης αξίας εκθέματα του παλιού μουσείου, στους νέους χώρους θα συγκεντρωθούν όλα τα άλλα σπαράγματα από τις μετόπες του Παρθενώνα, που βρίσκονται σε αποθήκες και μουσεία της Αθήνας, λόγω της μέχρι τώρα έλλειψης κατάλληλου εκθεσιακού χώρου. Απομένει, βεβαίως, η επανάκτηση των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο με την προοπτική να στεγαστούν και αυτά στο νέο υπερσύγχρονο μουσείο.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»