Εβραίοι της Αμερικής εναντίον μετρό Θεσσαλονίκης

Του Σταυρου Τζιμα

«…Η Ελλάδα επέλεξε να διαιωνίσει τα εγκλήματα των ναζί και να ποδοπατήσει τη μνήμη των μαρτύρων Εβραίων της Σαλονίκης. Κάθε φορά που ανασκάπτουν τη γη βεβηλώνουν ξανά και ξανά την τιμή των απανταχού Εβραίων. Ολα τα σχέδια για περαιτέρω κατασκευές πρέπει να ανακληθούν. Η περιοχή του νεκροταφείου πρέπει να επιστραφεί στους ιδιοκτήτες του: το εβραϊκό έθνος…».

Το υπό κατασκευή μετρό της Θεσσαλονίκης στο στόχαστρο του εβραϊκού στοιχείου της Αμερικής! Ραββίνοι και άλλοι επιφανείς Εβραίοι των ΗΠΑ δραστηριοποιούνται ώστε να πετύχουν την ανάκληση των σχεδίων που προβλέπουν τη διέλευσή του από το έδαφος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου, όπου απλωνόταν το παλιό εβραϊκό νεκροταφείο. Οι αξιώσεις τους μάλιστα αγγίζουν τα όρια της υπερβολής, καθώς ζητούν να επιστραφεί ο χώρος της πανεπιστημιούπολης στο εβραϊκό έθνος, στο οποίο ισχυρίζονται ότι ανήκει!

Συγκρίσεις με τους ναζί

Αφορμή, η διάνοιξη υπόγειου σταθμού στην περιοχή του ΑΠΘ, που όπως υποστηρίζουν θα βεβηλώσει το νεκροταφείο της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης, το οποίο καταστράφηκε το 1943 από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής και στον χώρο πάνω από τα χαλάσματα αναπτύχθηκε αργότερα η σημερινή πανεπιστημιούπολη. Προς τούτο προσπαθούν να κινητοποιήσουν, επιφανείς Εβραίους της Αμερικής αλλά και της Ελλάδας. Οπως μάλιστα προκύπτει από έγγραφα που διακινούν έχει παρέμβει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ασκώντας πιέσεις στην Αθήνα ώστε να προστατευθεί το νεκροταφείο από «περαιτέρω εισβολές».

Μάλιστα πολυμελής αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από κορυφαίους ραββίνους και κοσμικούς Εβραίους της Νέας Υόρκης, ταξίδεψε δύο φορές στη Θεσσαλονίκη όπου «οργάνωσε διαμαρτυρία» στον χώρο του εργοταξίου του μετρό στο ΑΠΘ, ενώ συναντήθηκε και με τον γενικό Αμερικανό πρόξενο κ. Χότι Μπράιαν Χι.

Σε επιστολές, δύο από τις οποίες δημοσιεύει η «Κ», οι θρησκευτικοί ηγέτες των Εβραίων της Αμερικής επιτίθενται με σφοδρότητα εναντίον της Ελλάδας την οποία κατηγορούν περίπου ως συνεχιστή των εγκλημάτων των ναζί (!)

«Οσα είδα στη Θεσσαλονίκη με άφησαν άναυδο και ιδιαίτερα ενοχλημένο», γράφει ο ραββίνος Τζισκίγια Καλμάνοβιτς, στον ραββίνο Λαζάρ Ε. Στερν της Νέας Υόρκης αναφερόμενος στο νεκροταφείο και προσθέτει: «Το παλαιό εβραϊκό νεκροταφείο καλύπτει μια τεράστια έκταση και εκτιμάται ότι περιλαμβάνει περισσότερους από 400.000 τάφους ανδρών και γυναικών και αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της μεγάλης ιστορίας των Εβραίων της Σαλονίκης, καθώς ο παλαιότερος τάφος χρονολογείται το 1493. Ολα παρέμειναν έτσι, μέχρι την εισβολή των ναζί το 1942 οπότε και καταστράφηκε. Παρ’ όλα αυτά, κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, οι ίδιοι οι τάφοι περέμειναν ανέπαφοι. Αμέσως μετά τον πόλεμο οι Ελληνες αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να αξιοποιήσουν αυτόν τον “ελεύθερο” χώρο για τη δημιουργία του πανεπιστημιακού κάμπους. Οπως κτίζονταν ένα-ένα τα κτίρια του πανεπιστημίου όλο και περισσότεροι τάφοι ξεριζώνονταν και τα περιεχόμενά τους πετιούνταν.

Η Ελλάδα επέλεξε να διαιωνίσει τα εγκλήματα των ναζί και να ποδοπατήσει τη μνήμη των μαρτύρων Εβραίων της Σαλονίκης. Κάθε τόσο προστίθενται κτίσματα, λεωφόροι και παράδρομοι στο έδαφος όπου αναπαύονται επί αιώνες οι νεκροί Εβραίοι. Κάθε φορά που ανασκάπτουν τη γη, βεβηλώνουν ξανά και ξανά την τιμή των απανταχού Εβραίων. Αμεση δράση απαιτείται! Ολα τα σχέδια για περαιτέρω κατασκευές πρέπει να ανακληθούν. Τα ιστορικά όρια του νεκροταφείου πρέπει να επισημανθούν σαφώς και ο τόπος πρέπει να επανακτήσει τον χαρακτηρισμό του νεκροταφείου όπου απαγορεύεται η ανέγερση κτισμάτων. Η περιοχή του νεκροταφείου θα πρέπει να επιστραφεί στους ιδιοκτήτες του: το εβραϊκό έθνος. Οπως έχουμε συζητήσει παλαιότερα, η τοπική Ισραηλιτική Κοινότητα δεν εκπροσωπεί τον παγκόσμιο Εβραϊσμό, και δεν μπορούν να διαπραγματευτούν τα δικαιώματα όλων των προγόνων μας. Αφήστε τους Ελληνες, που βεβήλωσαν τη μνήμη των εξοντωμένων συμπατριωτών τους, να επανορθώσουν και να κάνουν το σωστό και δίκαιο στα μάτια της ανθρωπότητας. Είθε η ευλογία των σπουδαίων και αγίων σοφών που βρίσκονται θαμμένοι στη Σαλονίκη να ακολουθούν όποιον έχει το κουράγιο να αμφισβητήσει αυτή την τρομερή κτηνωδία».

Ο Μπέρναντ Φράισμαν από το Μπρούκλιν γράφει προς τον Ασερ Ματαφίες, Ελληνα Eβραίο από τον Βόλο που σώθηκε στην κατοχή γιατί τον έκρυψαν χριστιανοί της πόλης. «…Η περίπτωση του νεκροταφείου Θεσ/1νίκης πρέπει να διαδοθεί παντού. Αυτή τη στιγμή γίνονται εκσκαφές για έναν σταθμό του μετρό σε μια τοποθεσία όπου παλαιοί χάρτες μάς δείχνουν πως βρίσκεται εντός του νεκροταφείου. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξαναείδε αυτούς τους χάρτες και επενέβη εκ μέρους μας…». Και ο Αμερικανοεβραίος Λίο Χένινγκ καλεί το μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ Κάρολιν Μαλόνι να βοηθήσει «ώστε να σταματήσει η βεβήλωση ενός ελληνικού εβραϊκού νεκροταφείου». Της γράφει: «Είμαι ένας από τους εκλέκτορές σου που κατοικώ στην Κάτω Ανατολική Πλευρά του Μανχάταν. Πληροφορήθηκα πως εκτελούνται εργασίες για την κατασκευή ενός σταθμού μετρό σε μια τοποθεσία όπου σύμφωνα με παλαιούς χάρτες βρίσκεται εντός Ελληνοεβραϊκού Νεκροταφείου της Θεσ/νίκης. Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει παρέμβει για λογαριασμό της ελληνοαμερικανικής εβραϊκής κοινότητας, ζητώντας την προστασία του νεκροταφείου ως προς περαιτέρω εισβολές και θρησκευτική βεβήλωση. Σας παρακαλώ να ενημερώσετε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το ενδιαφέρον σας σχετικά».

Η ισραηλιτική κοινότητα

Ωστόσο η ισραηλιτική κοινότητα Θεσσαλονίκης προσεγγίζει με περισσότερο ρεαλισμό το ευαίσθητο αυτό ζήτημα. «Εμείς λέμε ότι ούτως ή άλλως ως νεκροταφείο ο χώρος αυτός έχει πάψει να υπάρχει. Σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία προχωρούμε βήμα-βήμα. Εάν βρεθούν κατά τη διάνοιξη της σήραγγας τάφοι, θα τους πάρουμε και θα τους μεταφέρουμε στο νέο νεκροταφείο της Σταυρούπολης», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Νταβίντ Σαλτιέλ. Σε κάθε περίπτωση, πιθανός επανασχεδιασμός του έργου, που έχει αρχίσει να κατασκευάζεται, θα σημάνει πολύχρονες καθυστερήσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πόλη που υποφέρει από οξύτατο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Comments

lornion said…
Υπάρχει εναλλακτική λύση για κάθε τάφο που βρίσκεται ,κατόπιν τούτου προς τι η φασαρία με τους συμπαθείς ραβίνους?Το έργο πρέπει να προχωρήσει ,το χρειάζεται η ζωή της πόλης.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»