28-03-07
Tι γραφει ο ξενος Tυπος
πηγή Καθημερινή 28.3.07
THE NEW YORK TIMES

Ο ρόλος της Ουάσιγκτον

Καθώς η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις περιοδεύει στη Μέση Ανατολή, θα χρειαστεί χρόνο και δουλειά για να μετατρέψει τη βία στα παλαιστινιακά εδάφη σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι θα είναι κάτι εύκολο. Η Χαμάς εξακολουθεί να αρνείται να λάβει τα τρία μέτρα που αποτελούν προϋπόθεση για τη λεγόμενη καλή διπλωματία. Να καταγγείλει την τρομοκρατία, να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να σεβαστεί τις προηγούμενες συμφωνίες. Και μέχρις ότου το κάνει, το Ισραήλ αρνείται να διαπραγματευτεί με τη Χαμάς ή να προχωρήσει σε σοβαρές επιχειρήσεις με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ή με τη Φατάχ. Υστερα από τα έξι χαμένα χρόνια της κυβέρνησης Μπους, η Κοντολίζα Ράις φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων είναι σημαντικές για την ισραηλινή ασφάλεια και για την αμερικανική διπλωματία. Το να αναγνωρίζεις όμως κάτι, δεν σημαίνει και πολλά. Αν είναι να ξεκινήσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις σύντομα, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να βοηθήσει να «πετάξει» η διαδικασία.

LE MONDE

Η τελευταία ανεξαρτησία

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Κόσοβο Μάρτι Αχτισάαρι παρέδωσε στις 26 Μαρτίου την έκθεσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κάνοντας λόγο για ανεξαρτησία υπό διεθνή επιτήρηση. Καλώς ή κακώς, η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι αναπόφευκτη. Ο κ. Αχτισάαρι έχει το κουράγιο να το πει δημοσίως. Δεν θα ωφελούσε κανέναν, εκτός εκείνων που επιδιώκουν να ανάψει ξανά η φλόγα του πολέμου, να παραμείνει το Κόσοβο στη Σερβία. Πρέπει να ευχηθούμε μια ημέρα οι Κοσοβάροι να δώσουν τα χέρια με τους Σέρβους και να ευχηθούμε να είναι η μέρα που θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι δύο. Αποδεχόμενη την ανεξαρτησία του Κοσόβου, η διεθνής κοινότητα πρέπει να επισημάνει ότι η πολιτική της κατάτμησης πρέπει να σταματήσει. Κι αυτό γιατί αν ο κίνδυνος είναι μικρός στην Ε. Ε. περισσεύει στις παρυφές της. Είναι επομένως σημαντικό να λεχθεί στους Σέρβους της Βοσνίας, στους Αλβανούς της FΥRΟΜ ή στους Ούγγρους της Βοϊβοντίνας ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου, η οποία θα κτιστεί πάνω στα ερείπια της Γιουγκοσλαβίας, θα είναι και η τελευταία.

FRANKFURTER ALLGEMEINE

Μικρός θρίαμβος για τον Μπλερ;

Εάν αναλογιστεί κανείς πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις των τελευταίων δεκαετιών στη Βόρεια Ιρλανδία, τότε οι προχθεσινές επαφές στο Μπέλφαστ είναι αναμφίβολα ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Ισως να σημαίνουν και την απαρχή μιας νέας εποχής. Και για τον ίδιο τον Τόνι Μπλερ είναι σίγουρα ένας μικρός θρίαμβος λίγο πριν εγκαταλείψει την πρωθυπουργία. Το γεγονός ότι στο εξής η πολιτική αντιπαράθεση θα διεξάγεται στο Κοινοβούλιο και όχι στους δρόμους συνιστά πρόοδο και είναι κάτι που δεν θα πρέπει να στερηθούν ποτέ ξανά οι πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας.

EL PAIS

Το άλμα της Β. Ιρλανδίας

Οι δύο πρώην εχθροί Πέισλι και Ανταμς αναγκάζονται λοιπόν να σχηματίσουν από κοινού κυβέρνηση στη Βόρεια Ιρλανδία. Αυτό συνιστά μια μεγάλη επιτυχία για την ειρηνευτική διαδικασία. Καμία πλευρά, βέβαια, δεν εγκατέλειψε τους πολιτικούς της στόχους. Το Σιν Φέιν τάσσεται υπέρ της ενωμένης Ιρλανδίας, ενώ ο Πέισλι θεωρεί τη Βόρεια Ιρλανδία τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, το ζήτημα της κυριαρχίας πέρασε τώρα στο περιθώριο. Δόθηκε περισσότερο έμφαση σε ζητήματα που σχετίζονται με την ευημερία των πολιτών. Ολες οι πλευρές είδαν ότι η βία και η τρομοκρατία δεν οδηγούν πουθενά. Ωστόσο, μέχρι αυτό να γίνει σαφές, έπρεπε να χάσουν τη ζωή τους πολλοί αθώοι άνθρωποι.

LOS ANGELES TIMES

Το θρησκευτικό παρελθόν του Ομπάμα

Στη διάρκεια των παιδικών του χρόνων στην Ινδονησία, ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών Μπάρακ Ομπάμα γαλουχήθηκε με τις χριστιανικές και τις ισλαμικές αρχές. Διπλή θρησκευτική κουλτούρα, η οποία ενδεχομένως δεν θα αρέσει σε όλους τους δημοκρατικούς ψηφοφόρους. Στο Δημοτικό απευθυνόταν σε καθολικούς ιερείς, ενώ στο τζαμί της γειτονιάς του προσκυνούσε τον Αλλάχ. Αυτή η διπλή εμπειρία του Ισλάμ και του Χριστιανισμού θα μπορούσε να είναι μεγάλο πλεονέκτημα για κάποιον που επιδιώκει την αμερικανική προεδρία σε μια εποχή που οι μουσουλμανικές χώρες, οι εξτρεμιστές του ισλάμ, βρίσκονται στην καρδιά της εθνικής ασφάλειας στις ΗΠΑ. Τα τέσσερα χρόνια που πέρασε ο Ομπάμα στην Ινδονησία δείχνουν εν πάση περιπτώσει ότι αυτός ο υποψήφιος είναι διαφορετικός από όλους τους άλλους υποψηφίους. Αλλά κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσουν τελικά οι ψηφοφόροι μπροστά σ’ έναν υποψήφιο που έχει εκτεθεί στο Ισλάμ σε τόσο νεαρή ηλικία. Γι’ αυτό και οι υπεύθυνοι της προεκλογικής του εκστρατείας φροντίζουν να τονίζουν τις σχέσεις τους με τον Χριστιανισμό. lornion.blogspot.com

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»