πρωτοβουλίες που συγχέουν

Πολέμιοι οι Γερμανοί της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Εντονο προβληματισμό προκαλεί στη Γερμανία η αμερικανική φιλοδοξία για την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη και τις ανησυχίες του Βερολίνου αναμενόταν να διατυπώσει κατά τις χθεσινές του επαφές με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Κοντολίζα Ράις, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, παρόλο που επισήμως το ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας δεν συγκαταλεγόταν στην ατζέντα των διμερών συζητήσεων. Το λάβρο άρθρο όμως του Γερμανού ΥΠΕΞ στην κυριακάτικη έκδοση της Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ και το γεγονός πως η Γερμανία ασκεί την προεδρία της Ε. Ε. κατά το τρέχον εξάμηνο προσδίδουν βαρύνουσα σημασία στην επίσκεψη Σταϊνμάγιερ στην Ουάσιγκτον.

«Εχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν μονομερώς, επειδή έχουμε αποσαφηνίσει ότι φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε μία κοινή ευρωπαϊκή στάση στο συγκεκριμένο θέμα», σχολίασε ο ΥΠΕΞ στο κυριακάτικο άρθρο του, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο νέας εξοπλιστικής κούρσας. Κάλεσε μάλιστα τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να μη διολισθήσουν σε ψυχροπολεμικές λογικές.

Την απερίφραστη αποδοκιμασία του για το σύστημα εξέφρασε επίσης ο επικεφαλής των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, Κουρτ Μπλεκ, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά στην εφημερίδα Μπιλντ: «Δεν έχουμε ανάγκη από άλλους πυραύλους στην Ευρώπη». Επιπλέον διαμήνυσε ότι το κόμμα του απεύχεται νέο εξοπλιστικό ανταγωνισμό Μόσχας-Ουάσιγκτον σε ευρωπαϊκά εδάφη. Στο ίδιο μήκος κύματος και η σοσιαλδημοκράτης υπουργός Ανάπτυξης, Χαϊντεμαρί Βίτσορεκ Τσόιλ, η οποία απέρριψε το αμερικανικό σχέδιο με το επιχείρημα «είναι ανεύθυνο να δημιουργούμε πολιτικά και στρατιωτικά ρίσκα με ένα εξαιρετικά δαπανηρό και τεχνικά αμφιλεγόμενο σύστημα». Η ίδια η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, είχε επισείσει τον κίνδυνο διάσπασης της Ευρώπης μεταξύ χωρών που καλύπτονται από την ασπίδα και όσων νιώθουν εκτεθειμένες. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Πολωνία πρότεινε να τεθεί το ζήτημα προς συζήτηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Πηγή Καθημερινή 20.3.2007. Φανερά ενοχλημένη από το εχθρικό κλίμα στη Γερμανία, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται απογοητευμένη από τη στάση της Αγκελα Μέρκελ. «Αγκελα Σρέντερ» είναι ο ειρωνικός χθεσινός τίτλος ανάλυσης στην «Ουόλ Στριτ Τζέρναλ», σε μία αιχμή ότι η καγκελάριος συνεχίζει την αντιαμερικανική εξωτερική πολιτική του προκατόχου της, Γκέρχαρντ Σρέντερ. «Οταν η Αγκελα Μέρκελ ανήλθε στον θώκο της το 2005, η κοινή λογική έλεγε ότι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της χώρας θα πετύχαινε περισσότερα στο εξωτερικό παρά στο εσωτερικό. Στην αρχή μάλιστα ακολούθησε διπλωματία εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτήν του προκατόχου της. Τελευταία όμως είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς τη διαφορά της από τον προκάτοχό της, Σρέντερ…Δύσκολο να πει κανείς αν οι υψηλές προσδοκίες για την εξωτερική πολιτική της Μέρκελ ήταν απλώς αβάσιμες ή αν ο σχεδόν ισοδύναμος κυβερνητικός εταίρος τής δένει τα χέρια περισσότερο από ό, τι αναμενόταν. Ενα είναι βέβαιο. Ενώ η αναπτυσσόμενη γερμανική οικονομία ευνοείται σήμερα από τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν πριν αναλάβει την εξουσία η Μέρκελ, δεν παρατηρούνται παρόμοιες προοπτικές για τη γερμανική διπλωματία», καταλήγει το άρθρο-ανάλυση στην Ουόλ Στριτ. lornion.blogspot.com

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»