ΣΦΙΚΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΉ

"Σφιχτή" διακυβερνητική μετά τα 50χρονα της ΕΕ




Μετά τη "Διακήρυξη του Βερολίνου", η γερμανική προεδρία ρίχνει το βάρος στο κρίσιμο Συμβούλιο του Ιουνίου, όπου θα παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα και το περίγραμμα της νέας θεσμικής βάσης της ΕΕ.

Η χθεσινή γιορτή για τα 50χρονα της ΕΕ, ήταν το αποκορύφωμα της γερμανικής προεδρίας. Δεν υπήρχε πιο ενδεδειγμένος χώρος για να γιορτάσουν οι πολίτες μέχρι αργά τη νύχτα τα γενέθλια αυτά, από την πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο, το σύμβολο της επανένωσης της Γερμανίας και της Ευρώπης.

Πολιτικά το ζητούμενο της επετείου αυτής είναι η διαμόρφωση της νέας θεσμικής βάσης της Ένωσης, όπως καταγράφεται στη «Διακήρυξη του Βερολίνου». Διότι, «οι συνθήκες και τα σύμφωνα», είπε η κ. Μέρκελ παραπέμποντας σε ρήση Γάλλου πολιτικού, «είναι όπως τα κορίτσια και τα τριαντάφυλλα: κρατούν ορισμένο χρονικό διάστημα». Όλα πρέπει να αποκτούν «νέα ενίσχυση και δυναμική. Η στασιμότητα είναι οπισθοχώρηση, η οικοδόμηση εμπιστοσύνης χρειάζεται δεκαετίες, η απογοήτευση έρχεται εν μια νυκτί», υπογράμμισε η κ. Μέρκελ στην πανηγυρική της ομιλία για την υπογραφή της διακήρυξης του Βερολίνου.

Δεν πρόκειται για το «εμπνευσμένο» κείμενο που ορισμένοι ίσως περίμεναν, αλλά είναι ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής των 27 χωρών μελών για να αναζωογονηθεί η διαδικασία της θεσμικής μεταρρύθμισης. «Θέλουμε να κρατήσουμε την ουσία της συνταγματικής συνθήκης μαζί με τις κοινές μας αξίες, σε μία νομικά δεσμευτική μορφή μέχρι τις ευρωεκλογές του 2009», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Χάνς Γκερτ Πέτερινγκ.

Βέβαια αργότερα στη συνέντευξη τύπου της προεδρίας, τόσο ο κ. Πέτερινγκ, όσο και η κ. Μέρκελ απέφυγαν επιμελώς να χρησιμοποιήσουν τον όρο σύνταγμα, καθώς δεν υπάρχει και στη διακήρυξη του Βερολίνου. Εκεί καταγράφονται οι μέχρι τώρα κατακτήσεις όπως το ευρώ και η κοινή αγορά, συμπεριλαμβάνεται η κοινωνική διάσταση με αναφορά στο ευρωπαϊκό μοντέλο, προσδιορίζονται οι προκλήσεις, όπως ενεργειακή πολιτική και λαθρομετανάστευση, γίνεται θολή αναφορά στη διεύρυνση με την επισήμανση του «ανοιχτού της χαρακτήρα». Δεν γίνεται αναφορά στη χριστιανικές καταβολές της Ευρώπης, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις του Βατικανού και του Πάπα Βενέδικτου του 16ου. Θα το επιθυμούσε και η ίδια είπε στη συνέντευξη τύπου όμως το κείμενο είναι συμβιβασμός στο πλαίσιο των 27 και η ίδια ως ρεαλίστρια δεν βλέπει την υλοποίηση του. Οι έντονες διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν για την έκδοση της Διακήρυξης αποτελούν μια καλή αφετηρία και για το κρίσιμο Συμβούλιο Κορυφής του Ιουνίου. «Η μέθοδος πάντως αποδείχτηκε επιτυχής, διότι τώρα έχουμε τη Διακήρυξη του Βερολίνου την οποία αποδέχονται όλοι», είπε η κ. Μέρκελ.

Αυτό είναι μια πολιτική δέσμευση, και όχι συμβατική υποχρέωση των 27. Τον Ιούνιο η Μέρκελ θα παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα για τη νέα θεσμική βάση της Ένωσης και το περίγραμμα του περιεχομένου της. Αυτό, όπως διευκρίνισε η κ. Μέρκελ, θα διαμορφωθεί στη σε μία νέα «σφιχτή» διακυβερνητική διάσκεψη υπό την πορτογαλική προεδρεία το δεύτερο εξάμηνο του 2007, Έτσι ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια και να ολοκληρωθεί και η διαδικασία επικύρωσης της νέας θεσμικής βάσης μέσα στο χρονικό ορίζοντα των ευρωεκλογών του 2009.
πηγή -D.WELLE Επιλογές.lornion.blogspot.com

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc