προσέξατε τα Σκόπια.

ΠΡΟΣΕΞΑΤΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
03/13/07 03:53 PM
Edit post Edit Reply to this post Reply Reply to this post Quote Quick Reply Quick Reply

Επιστράτευση αρχαιολογίας τώρα από Σκόπια
Στόχος να διεκδικήσουν την αρχαία Μακεδονία

Του Σταυρου Τζιμα

Μετά τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Μέγας Αλέξανδρος», η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επιστρατεύει διαθέσιμα αρχαιολογικά ευρήματα, σε μια προσπάθεια, που κατά τα φαινόμενα λαμβάνει τη μορφή εκστρατείας, να εμφανίσει διεθνώς τη χώρα της ως τον βασικό, αν όχι μοναδικό, διεκδικητή της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομίας της Αρχαίας Μακεδονίας. Τοποθέτησε και εκθέτει στο προαύλιο του κυβερνητικού μεγάρου οχτώ μεγάλα αγάλματα ελληνορωμαϊκής εποχής, αυθεντικά σύμφωνα με ανεπίσημες δηλώσεις αρχαιολόγων των Σκοπίων, που μεταφέρθηκαν από μουσεία και εφεξής θα κοσμούν το όχι ιδιαίτερα υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής γυάλινο κτίριο στην όχθη του Βαρδάρη. Κινήσεις αυτού του είδους, πάντως, εντάσσονται στο πνεύμα και την πολιτική κουλτούρα του κυβερνώντος κόμματος, που παραμένει δέσμιο του εθνικιστικού του παρελθόντος, καθώς γεννήθηκε από τη διάσπαση του γνωστού VMRO DPMNE, διαφοροποιούμενο σε ζητήματα τακτικής. Ενα απο τα πρώτα πράγματα που προώθησε μάλιστα η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι με την ανάληψη των καθηκόντων της ήταν η καθιέρωση ως εθνικής επετείου της ημέρας ίδρυσης του VMRO το 1893 στη Θεσσαλονίκη.

Χειρισμοί, όπως αυτοί του αεροδρομίου, πάντως, βρίσκουν αντίθετο τον πρόεδρο της χώρας κ. Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ο οποίος μιλάει συχνά σε συνομιλητές του για απειρία και ερασιτεχνισμούς της κυβερνώσας παράταξης, καθώς επίσης και για διαφορά κουλτούρας με τις κυβερνήσεις του κόμματός του σε θέματα διμερών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι, σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ», αναφερόμενος στο ζήτημα της ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ ομιλεί περί ελληνικών απειλών και προκλήσεων τις οποίες, πάντως, αποδίδει στο προεκλογικό κλίμα, που όπως υποστηρίζει επικρατεί στην Αθήνα.

Ο κ. Μιλόσοσκι χαρακτηρίζει διμερές πρόβλημα την εκκρεμότητα της ονομασίας και εκτιμά ότι οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός, πλην του ΟΗΕ, «δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί με την επιπλέον υποχρέωση να εξετάσει διμερή προβλήματα». Τη θέση των Σκοπίων περί διμερούς διαφοράς στο ζήτημα του ονόματος έσπευσε πάντως να υιοθετήσει ο επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Δημοκρατίες σε Μετάβαση», που προωθεί υποψηφιότητες χωρών της ΝΑ Ευρώπης στο ΝΑΤΟ κ. Τζάκσον.

Πίσω από τις δηλώσεις του τελευταίου αναλυτές στα Σκόπια ανίχνευαν την αμερικανική θέση στο θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όταν αυτό έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, στα τέλη του χρονου. Η σλαβομακεδονική πλευρά εκτιμά ότι η Αθήνα δεν θα εμποδίσει την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αφού εάν το επιχειρήσει θα βρεθεί απομονωμένη. Οσον αφορά το θέμα της διαμεσολάβησης για το όνομα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Σκοπίων έλεγε σε δυτικούς διπλωμάτες ότι αμέσως μετά τις εκλογές στην Ελλάδα θα υπάρξει νέα πρόταση από τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς η οποία, συμφωνα με τον χαρακτηρισμό του, θα είναι «δύσπεπτη». Ο ίδιος δεν διευκρίνιζε για ποιον θα είναι δύσπεπτη, αλλά τόνιζε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να πέσουν οι τόνοι και από τις δύο πλευρές. ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 13.2.2007

--------------------
Lornion
http://lornion.blogspot.com

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»