κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία

ΠOΛITIKH Hμερομηνία δημοσίευσης: 30-03-07
Η Αγκυρα προχωρεί στην έκδοση αδειών για έρευνες πετρελαίου

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία με αφορμή την υπόθεση των πετρελαίων. Με χθεσινή δήλωσή του στο πρακτορείο «Ανατολή» ο κ. Αχμετ Φαρούκ Ονέρ, ανώτατος αξιωματούχος της «Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου» έκανε γνωστό ότι «εντός των αμέσως προσεχών εβδομάδων θα αρχίσει διαδικασία για την έκδοση αδειών ερεύνης πετρελαίου και αερίου στις περιοχές της Αττάλειας, της Μερσίνης και του κόλπου του Ισκεντερούν. Αυτήν τη στιγμή προετοιμάζουμε τις τενχικές λεπτομέρειες και αναζητούμε επιχειρηματικούς εταίρους», είπε και χωρίς να ερωτηθεί υπογράμμισε ότι οι έρευνες θα διεξαχθούν όχι μόνον εντός των 12 μιλίων τα οποία η Τουρκία θεωρεί χωρικά της ύδατα, αλλά και «λίγο πέραν αυτών», όπως ασαφώς προσέθεσε.

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι ακόμη και τα διεθνή πρακτορεία που αναμετέδωσαν τις συγκεκριμένες δηλώσεις, τις χαρακτήρισαν ως «προφανή απάντηση της Αγκυρας στις διεθνείς συμφωνίες που υπέγραψε η Κύπρος με την Αιγυπτο και τον Λίβανο», υπενθυμίζοντας ότι «η Τουρκία -εν αντιθέσει με τη διεθνή κοινότητα- είναι η μόνη χώρα που εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία».

Οπως μεταδίδει εν τω μεταξύ από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής της «Κ» Κ. Καλλέργης, αμετακίνητη στην άρνησή της να αποδεχθεί τα όσα της ζητεί η Ευρώπη σχετικά με την Κύπρο και βέβαια ότι η ίδια θα είναι απολύτως έτοιμη να προσχωρήσει στην Ε. Ε. από το 2011, εμφανίσθηκε η Τουρκία κατά τη χθεσινή επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για το δεύτερο από τα 35 κεφάλαια που συνθέτουν την ενταξιακή της διαδικασία. Πρόκειται για το κεφάλαιο «βιομηχανική πολιτική - επιχειρήσεις», μόλις το δεύτερο στους 18 μήνες από την έναρξη των διαπραγματεύσεων την 3η Οκτωβρίου 2005.

Σε δηλώσεις του χθες στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος διαπραγματευτής Αλί Μπαμπατσάν εμφανίσθηκε ολοσχερώς άκαμπτος σε ό, τι αφορά το θέμα του προσθέτου πρωτοκόλλου περί επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης προς την Κύπρο, δηλώνοντας μάλιστα ότι η Αγκυρα δεν θα αλλάξει στάση «όποιο και αν είναι το κόστος». Το πρωτόκολλο, επέμεινε, δεν θα εφαρμοσθεί από τουρκικής πλευράς αν πρώτα δεν επιτραπούν οι απευθείας συναλλαγές κατεχομένων - Ε. Ε.

Ο κ. Μπαμπατσάν εξαπέλυσε γενικότερη επίθεση κατά της Κύπρου, κατηγορώντας τον κ. Τάσσο Παπαδόπουλο ότι με «συναισθηματικού χαρακτήρα αρνητική εκστρατεία» επέτυχε την απόρριψη του σχεδίου Ανάν παρά το ότι «στις αρχές του 2004 είχαμε φθάσει πολύ κοντά σε λύση» και προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη έλθει σε επαφή με τον νέο γ. γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, για να ζητήσει να δρομολογήσει εκ νέου σχέδιο λύσης του Κυπριακού.

Εν τω μεταξύ στη Λευκωσία ο γ. γ. του ΑΚΕΛ κ. Δημ. Χριστόφιας έκανε γνωστό ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα ανακοινώσει σύντομα νέα δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων. Στην Αγκυρα, τέλος, έγινε γνωστό ότι ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ σε πρόσφατη ομιλία του είπε ότι το σχέδιο Ανάν δεν θα οδηγούσε σε δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού.
πηγή. καθημερινή.................lornion.blogspot.com

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc