τα στενά της Χίμαιρας

Βιβλίο - «Στα Στενά της Χίμαιρας-Οι περιπέτειες του Έλληνα θαλασσοπόρου Χουάν ντε Φούκα»
πηγή. ΑΠΕ
Κυκλοφόρησε από τις «Εκδόσεις Κέδρος» η ιστορία του Έλληνα θαλασσοπόρου Ιωάννη-Απόστολου Φωκά-Βαλεριάνου, το ισπανόφωνο όνομα του οποίου δόθηκε στο θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ του νοτίου μέρους του Βανκούβερ και του βορείου της χερσονήσου της Ολυμπίας στα μακρινά σύνορα ΗΠΑ-Καναδά.

Το βιβλίο έχει τίτλο «Στα Στενά της Χίμαιρας-Οι περιπέτειες του Έλληνα θαλασσοπόρου Χουάν ντε Φούκα» και συγγραφέας είναι η Ευρυδίκη Λειβαδά-Ντούκα.

O Iωάννης Φωκάς ή Απόστολος Βαλεριάνος, γνωστός στους ναυτικούς ως Xουάν ντε Φούκα, γεννήθηκε το 1532 στην Kεφαλονιά και ήταν γόνος ευγενικής οικογένειας. Γύρω στο 1550 μπαρκάρισε σε σκάφος του Βασιλικού Ισπανικού Ναυτικού στόλου. Έγινε γρήγορα καπετάνιος με μεγάλη ικανότητα στη ναυσιπλοΐα και ο βασιλιάς της Ισπανίας τον διόρισε Διοικητή των Δυτικών Iνδιών, θέση που κράτησε για 40 xρόνια.

Εκείνη την εποχή οι εξερευνητές προσπαθούσαν να βρουν ένα πέρασμα μεταξύ του Ατλαντικού και του Ειρηνικού ωκεανού μέσω του Καναδά. Ο Ιωάννης Φωκάς προσπάθησε δυο φορές και την δεύτερη τα κατάφερε: το 1592 πλέοντας για είκοσι ολόκληρες ημέρες στα παγωμένα νερά του Καναδά πολύ κοντά στον Βόρειο Πόλο. Έτσι, εξερεύνησε το στενό ανάμεσα στη βορειοδυτική ακτή της Αμερικής και του νησιού Βανκούβερ του Καναδά.

Ο τολμηρός Φωκάς συνέχισε τα ταξίδια του μέχρι μεγάλη ηλικία, οπότε και επέστρεψε στην Κεφαλονιά, για να πεθάνει στο Βαλεριάνο που ήταν το χωριό που γεννήθηκε, το 1602 σε ηλικία 70 ετών.

Το 1725, η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών τίμησε τον Έλληνα θαλασσοπόρο, ονομάζοντας το Στενό που χωρίζει το νησί του Βανκούβερ από τις αμερικανικές ακτές της πολιτείας της Ουάσιγκτον Στενό Χουάν ντε Φούκα (Juan de Fuca Strait). Κάθε άνοιξη στην πόλη του Port Angeles στο Siattle των Ηνωμένων Πολιτειών διοργανώνεται το Φεστιβάλ Juan de Fuca. Επίσης, στο πλαίσιο του ετήσιου Πολιτιστικού Καλοκαιριού, ο Δήμος Ελειού-Πρόννων διοργανώνει ειδικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Χουάν ντε Φούκα.

• Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η συγγραφέας Ευρυδίκη Λειβαδά-Ντούκα γεννήθηκε στο Αργοστόλι. Σπούδασε πληροφορική σε Βρετανικό Πανεπιστήμιο και μουσική στο Εθνικό Ωδείο. Εργάστηκε σε μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες, από όπου παραιτήθηκε για να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη συγγραφική και τις εκδόσεις.

Έχει συγγράψει ιστορικές μονογραφίες και μελέτες τοπικού ενδιαφέροντος. Μεταξύ αυτών τα έργα: «Ανεμομάχοι Μύλοι Κεφαλλονιάς-Ιθάκης», Αθήνα 2001, «Κεφαλλονιά: Το Κάστρο τ\' Αη-Γιώργη», Αργοστόλι 2003, «Αργοστόλι: Η ιστορία μιας πόλης», Αργοστόλι 2000, «Ντε Φούκα: Ο Κεφαλλονίτης τυχοθήρας του 16ου αιώνα», Κεφαλλονιά 2002, «Παγκεφαλληνιακός Γυμναστικός Σύλλογος», Αργοστόλι 1999, Στο Κάστρο τ\' Αη-Γιώργη και στην Παναγιά στα Σίσσια, Αργοστόλι 2004, Αρχαίοι «Μύθοι και Θρύλοι Κεφαλληνίας και Ιθάκης», Αργοστόλι 2005, το ιστορικό μυθιστόρημα Fabula, εκδ. Λιβάνη, Αθήνα 2004, το λεύκωμα «Μέρες Οργής» με ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό για τη σεισμική καταστροφή το 1953 της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης.

Από το 1998 εκδίδει τη βραβευμένη από το υπουργείο Πολιτισμού Πολιτιστική Επετηρίδα «Οδύσσεια». Συνεργάζεται με το περιοδικό «Εφοπλιστής» και με εκπομπές-ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Τηλεόρασης.

Είναι Ειδικός Σύμβουλος στο Δήμο Αργοστολίου και μέλος στον Οργανισμό για τη Διαχείριση του Ελληνικού Λόγου (ΟΣΔΕΛ), στο Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων (ΙτΕΜ), στην Εταιρία Προστασίας Φύσεως Κεφαλλονιάς-Ιθάκης (ΕΠΦΚΙ), στο Σύνδεσμο Ιστορικών Συγγραφέων Ελλάδος, στην UNESCO, και ιδρυτικό μέλος στον Πολιτιστικό Σύλλογο Λυρικών Καλλιτεχνών «Απόλλων Μουσηγέτης».
lornion.blogspot.com

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»