λάθος πολιτικό και ηθικό ο συμψηφισμός.

Hμερομηνία δημοσίευσης: 31-03-07
Λάθος ηθικό και πολιτικό ο συμψηφισμός

Του Νικου Νικολαου

Οντως, η κυβέρνηση ενδίδει συχνά στον πειρασμό του πολιτικού συμψηφισμού και όταν επικρίνεται από την αντιπολίτευση για λάθη και παραλείψεις στην άσκηση της πολιτικής της προσπαθεί να απεμπλακεί από τις ευθύνες της, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι έκανε τα ίδια και χειρότερα. Εάν όμως αυτή η αντεπίθεση, που ευκαιριακά μπορεί να είναι δικαιολογημένη, εξελιχθεί σε μόνιμη τακτική άμυνας της κυβέρνησης, θα αποδειχθεί μέγα λάθος που δεν θα ωφελήσει κομματικά ούτε την ίδια αλλά κυρίως θα βλάψει τον τόπο. Για τον απλούστατο λόγο ότι η κυβέρνηση θα βολευθεί με τη λογική του συμψηφισμού και δεν θα παρακινηθεί να κλείσει τις μαύρες τρύπες που κληροδότησε η διεφθαρμένη πολιτεία της προηγούμενης εικοσαετίας.

Ο συμψηφισμός είναι καταρχήν ξεπερασμένος ιστορικά και πολιτικά διότι υποτίθεται ότι οι πολίτες στις 7 Μαρτίου 2004 κατεψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και ανέδειξαν στην κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία γιατί είχαν απηυδήσει από τον σκανδαλώδη βίο και πολιτεία πρωτοκλασάτων υπουργών του ΠΑΣΟΚ και ήθελαν μια νέα κυβέρνηση που θα αποκαθιστούσε την ηθική στον δημόσιο βίο και στη διαχείριση του χρήματος των φορολογουμένων. Οι πολίτες δηλαδή είναι ήδη πεπεισμένοι για το αμαρτωλό παρελθόν και συνεπώς περιττεύει η επίκλησή του από την κυβέρνηση και μάλιστα σαν δικαιολογία γιατί αμέλησε να εξυγιάνει το κράτος.

Και δυστυχώς, τα κρούσματα παραβίασης κανόνων ορθής και έντιμης διαχείρισης των κρατικών υποθέσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητος το τελευταίο διάστημα υπογραμμίζουν με έμφαση ότι η κυβέρνηση δεν έπραξε όσα είχε επαγγελθεί για νοικοκύρεμα και εξυγίανση του δημόσιου βίου. Να θυμίσω απλώς ότι προεκλογικά ο κ. πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός του επί της Οικονομίας και των Οικονομικών, διεκήρυσσαν ότι θα περιορίσουν τη σπατάλη της πασοκικής διαχείρισης στα δημόσια οικονομικά, την οποία υπολόγιζαν σε 10 δισ. ευρώ ετησίως (επικαλούμενοι μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) και την απέδιδαν στο σύνολό της σχεδόν σε πράξεις διαφθοράς. Βεβαίως, ο κ. Κ. Καραμανλής και ο κ. Γ. Αλογοσκούφης εφαρμόζοντας ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής που έδινε προβάδισμα στην ιδιωτική πρωτοβουλία μείωσαν τα τερατώδη ελλείμματα του προϋπολογισμού από 7,8% του ΑΕΠ το 2004 σε 2,6% του ΑΕΠ το 2006. Ομως, αυτά τα 10 δισ. ευρώ της κρατικής διαφθοράς δεν συνέβαλαν στη μείωση του ελλείμματος και δικαιούμεθα να ισχυρισθούμε ότι ή ήσαν ανύπαρκτα ή επιβιώνουν και σήμερα ακόμη, μια και η επαγγελία του πρωθυπουργού για επανίδρυση του κράτους δεν έγινε ποτέ πράξη.

Οι μαύρες τρύπες μέσω των οποίων διεκινείτο το χρήμα της διαφθοράς επί ΠΑΣΟΚ δεν έκλεισαν από τη σημερινή κυβέρνηση και αυτό ο λαός τής το καταλογίζει ως μείζονα ευθύνη και παράλειψη. Η φοροδιαφυγή οργιάζει και σήμερα και όσοι φοροφυγάδες εντοπίζονται από τα νέα συστήματα διασταυρώσεων του υπουργείου Οικονομικών δεν οδηγούνται στο δικαστήριο όπως ορίζουν οι ισχύοντες νόμοι, αλλά αμνηστεύονται με τους αμφιλεγόμενους συμβιβασμούς που κάνουν με τις εφορίες. Ο κ. Αλογοσκούφης και ο κ. Τσιτουρίδης δεν γνώριζαν ότι τα πράσινα λαμόγια που είχαν διορισθεί στα ασφαλιστικά Ταμεία τα λήστευαν; Ασφαλώς ναι. Γιατί λοιπόν δεν φρόντισαν να μη δώσουν τις ίδιες ευκαιρίες στα γαλάζια λαμόγια; πηγή Καθημερινή...lornion.blogspot.com

Comments

lornion said…
Eάν τα οσα αναφέρει στο σημερινό άρθρο του ο κ Νικολάου συμβαίνουν και που υπάρχει αίσθηση και βεβαιότητα πως συμβαίνουν ,τότε καλόν είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει ταχέως για να κλείσει τις μαύρες τρύπες , αυτές που καταλλήλως και με συμβιβασμούς κατατρώγουν το δημόσιο χρήμμα ,να απομακρύνει από καιριες θέσεις τα λαμόγια ,που σίγουρα δεν είναι τιποτ¨αλλο από τις πεπειραμένες του παρελθόντος νομενγκλατούρες, και τους παρανομούντες φορο_διαφυγάδες να τους κλείνει φυλακή. Είναι ανάγκη να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο στις αδύνατες τάξεις ,γιατί οι καιροί , ου μενετοί, δεν περιμένουν ,κιάκόμη την διαφορετικότητα σας , αποφεύγοντας συγκρίσεις και παραλληλισμούς από το αλήστου μνήμης ΠΑΣΟΚ ,το κόμμα που για 20 χρόνια εψέυδετο και λογαριασμό δεν έδωκε ποτέ. Ο χρόνος είναι απαιτητικός και πολύτιμος.λορνιόν

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc