ο Κλίντον προσφέρει το χρυσό του άγγιγμα ..........

Ο Κλίντον προσφέρει το «χρυσό» του άγγιγμα στην Χίλαρι

Όταν ο Μπιλ Κλίντον ήταν υποψήφιος για την προεδρία, το 1992, είχε επινοήσει ένα άτυπο σύνθημα για να προβάλει τα προσόντα της γυναίκας που θα γινόταν Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών: «Για κάθε προϊόν που αγοράζεις, παίρνεις

ένα δωρεάν». Τώρα που οι ρόλοι τους έχουν αντιστραφεί, δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποιο ανάλογο σύνθημα για την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι.

Αντίθετα όμως με αυτό που έκανε ο Αλ Γκορ στην αποτυχημένη προσπάθειά του να γίνει πρόεδρος, το 2000, η Χίλαρι δεν ντρέπεται να χρησιμοποιήσει τον σύζυγό της στην προεκλογική της εκστρατεία. «Παντού με ρωτούν αν θα κάνω τον Μπιλ υπουργό Εξωτερικών στην περίπτωση που κερδίσω τις εκλογές», δήλωσε πρόσφατα σε μια συγκέντρωση χρηματοδοτών του Δημοκρατικού Κόμματος, έχοντας στο πλευρό της τον Κλίντον. «Νομίζω πως είναι παράνομο. Αλλά μπορώ να τον κάνω πρέσβυ καλής θελήσεως».

Ισως η μεγαλύτερη ικανότητα του Κλίντον σε αυτό το στάδιο της προεκλογικής εκστρατείας είναι ότι μπορεί να σηκώνει το τηλέφωνο και να εξασφαλίζει υποστηρικτές της συζύγου του ή να προσελκύει μεγάλους αριθμούς χρηματοδοτών στις εκδηλώσεις όπου είναι ομιλητής. Αν και πολλοί εξέχοντες χρηματοδότες έχουν στραφεί στον Ομπάμα - όπως ο Τζορτζ Σόρος, ο Ουόρεν Μπάφετ και ο Ντέιβιντ Γκέφεν - τα περισσότερα από τα μεγάλα ονόματα στη Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες έχουν πάρει το μέρος της Χίλαρι.

Η εκστρατεία του ζεύγους Κλίντον για τη συγκέντρωση χρημάτων εντάθηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες, καθώς λήγει αύριο η προθεσμία που έχουν οι υποψήφιοι να ενημερώσουν την Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή για τα χρήματα που έχουν συγκεντρώσει στην πρώτη φάση της εκστρατείας τους.

Ο Μπιλ Κλίντον έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην προσπάθεια της συζύγου του να ξεπεράσει τον Μπάρακ Ομπάμα και τον Τζον Εντουαρντς, ώστε να διατηρήσει τη δυναμική της ως φαβορί των Δημοκρατικών για το χρίσμα. Είτε μόνος του είτε μαζί με τη σύζυγό του, έχουν οργανώσει ως τώρα 12 εκδηλώσεις για τον σκοπό αυτό. Στις τέσσερις από αυτές συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια σε κάθε βραδυά.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η Χίλαρι έχει συγκεντρώσει σε αυτή τη φάση το ποσό-ρεκόρ των 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Αν όμως ο Ομπάμα, που ξεκίνησε την εκστρατεία του χωρίς να διαθέτει κανένα δίκτυο για τη συγκέντρωση χρημάτων, αποδείξει πως έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μέχρι τώρα 20 εκατομμύρια, τότε η βασική αντίπαλός του θα έχει χάσει το ψυχολογικό της πλεονέκτημα.

Η Χίλαρι ξεκίνησε την εκστρατεία της τον Ιανουάριο με ένα υπόλοιπο 11 εκατομμυρίων δολαρίων από την επιτυχημένη εκστρατεία επανεκλογής της στη Γερουσία και με μια εθνική βάση 250.000 χρηματοδοτών.

«Η αναφορά της προς την Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή είναι αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχία του αγώνα της», έγραψε ο Κλίντον σε ένα e-mail του προς τους χρηματοδότες. «Η έγκαιρη στήριξη είναι κρισιμότερη και από εκείνη που είχα ανάγκη εγώ το 1992. Θα είναι μια μακρά και δύσκολη εκστρατεία. Αλλά γνωρίζω - και το γνωρίζει και η Χίλαρι - ότι με την υποστήριξή σας αποκλείεται να χάσουμε».

Η δεύτερη ικανότητα του Κλίντον είναι ο «εξανθρωπισμός» της συζύγου του, που δείχνει προς τα έξω μια ψυχρότερη εικόνα από την πραγματική της. Σε μια πρόσφατη εκδήλωση, ο πρώην πρόεδρος αγκάλιασε τη σύζυγό του και είπε στο κοινό πως όταν είχαν πρωτοσυναντηθεί, πριν από 36 χρόνια, είχε σκεφτεί ότι μια μέρα η Χίλαρι θα γινόταν πρόεδρος. Η χειρονομία αυτή δεν άρεσε σε όλους τους καλεσμένους. «Αυτές οι αγκαλιές μερικές φορές είναι υπερβολικές», είπε ένας από τους παριστάμενους, που έχει κινητοποιηθεί για πολλά χρόνια υπέρ του ζεύγους Κλίντον.

Το τρίτο «ατού» του πρώην προέδρου, που μπορεί όμως και να στραφεί εναντίον του, είναι ο ρόλος που θα παίξει ως «Πρώτος Κύριος» των Ηνωμένων Πολιτειών στην περίπτωση που η σύζυγός του εκλεγεί πρόεδρος. «Η Αμερική καλείται ήδη να χωνέψει την προοπτική να αποκτήσει την πρώτη γυναίκα πρόεδρό της», λέει ένας πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Κλίντον, που υποστηρίζει σήμερα την εκστρατεία της Χίλαρι. «Αν προστεθεί σε αυτό και η προοπτική να αποκτήσουν ως Πρώτο Κύριο έναν πρώην πρόεδρο, ίσως το γεύμα να αποδειχθεί πολύ βαρύ».
Πηγή ΑΠΕ .OTENET .30/03/2007 ..............lornion.blogspot.com

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»