50 χρόνια ΕΕκαι διακήρυξη .

Υπεγράφη πανηγυρικά η Διακήρυξη του Βερολίνου




Με την υπογραφή της Διακήρυξης του Βερολίνου κορυφώθηκαν στη γερμανική πρωτεύουσα οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα πεντηκοστά γενέθλια της ΕΕ…

Η διακήρυξη περιέχει τα κύρια σημεία προηγούμενων κειμένων, αλλά αποφεύγει την απευθείας αναφορά σε θέματα που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις όπως το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και η περαιτέρω διεύρυνση. Τη διακήρυξη υπέγραψαν νωρίτερα σήμερα η κ. Μέρκελ ως προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε το ευρωπαϊκό μοντέλο «τρόπο ζωής που συνδυάζει οικονομική επιτυχία και κοινωνική υπευθυνότητα». Στην ομιλία της που είχε σαφώς προσωπικό χαρακτήρα η γερμανίδα καγκελάριος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις γερμανικές θέσεις. Εμφανίστηκε απογοητευμένη για το γεγονός ότι δεν στάθηκε δυνατό να επικυρωθεί το σχέδιο του ευρωσυντάγματος ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2009, όπως αναφέρεται στην Διακήρυξη του Βερολίνου, θα υπάρξει θεσμική ανανέωση της ΕΕ.

Προϋπόθεση είναι όμως η στήριξη των εταίρων ώστε να διατυπωθεί ως το τέλος της γερμανικής προεδρίας ένα χρονοδιάγραμμα που θα καθορίζει τα επόμενα βήματα. Η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα μιας κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Ένωσης σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ. Επίσης, όπως τόνισε η προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επιδιώξουν μια ολόπλευρη στρατηγική συνεργασία με την Ρωσία.

Ως μια έμμεση απάντηση στην κριτική που άσκησε χθες ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος για τον αποκλεισμό της έννοιας Χριστιανισμός από τη Διακήρυξη του Βερολίνου, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι για αυτήν προσωπικά ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και οι ευρωπαϊκές αξίες πηγάζουν από την χριστιανική και την εβραϊκή θρησκεία.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν χθες με τα νυκτερινά κέντρα και τα μουσεία να παραμένουν ανοικτά μέχρις τις πρώτες πρωινές ώρες, συνεχίζονται και σήμερα με μία υπαίθρια συναυλία στην πύλη του Βραδεμβούργου με την συμμετοχή πολλών ευρωπαίων καλλιτεχνών.

Την ίδια ώρα και σε σημερινό του άρθρο στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τάσσεται υπέρ της σύναψης νέας συμφωνίας συνεργασίας Ρωσίας – ΕΕ. Με αφορμή τα 50 χρόνια από τη γέννηση της ενωμένης Ευρώπης, ο κ. Πούτιν υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «η Ρωσία αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού».
πηγή D.WELLE


lornion.blogspot.com

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc