κάλεσμα για συνομιλίες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να αρχίσουν αμέσως την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, στη βάση των εισηγήσεων που περιλαμβάνει η επιστολή του αξιωματούχου του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι και της συναντίληψης που έχει ήδη επιτευχθεί στο επίπεδο των αντιπροσώπων των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημειώνει ότι δεν εξυπηρετούσε πρακτικό σκοπό να πραγματοποιούνται συναντήσεις μεταξύ των ηγετών, παρά μόνο εάν έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο και εξυπηρετούν τους συμφωνημένους σκοπούς της διαπραγμάτευσης, και προτείνει στον κ. Ταλάτ να συναντηθούν μία εβδομάδα μετά τη σύσταση και έναρξη λειτουργίας των πρώτων Ομάδων Εργασίας και Τεχνικών Επιτροπών.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι ``τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν θετικές εξελίξεις στις συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσώπων των ηγετών των δύο κοινοτήτων που έχουν σκοπό την υλοποίηση της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, με βάση τις εισηγήσεις στην επιστολή Γκαμπάρι, της 15ης Νοεμβρίου 2006``.

``Προβλήματα τα οποία ταλάνιζαν τις συζητήσεις αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς. Πιο συγκεκριμένα έχει υπάρξει συναντίληψη για το ποιες Τεχνικές Επιτροπές και ποιες Ομάδες Εργασίας θα συσταθούν. Εχει επίσης καθοριστεί ακριβώς τί θα συζητήσει η κάθε Ομάδα Εργασίας. Οι Τεχνικές Επιτροπές, ως έχει συμφωνηθεί, θα συζητήσουν θέματα `τα οποία επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του λαού`. Υπήρξε επίσης συναντίληψη ως προς τον τρόπο και τον χρόνο σύστασης των Τεχνικών Επιτροπών και των Ομάδων Εργασίας``, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Προσθέτει ότι ``οι εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή Γκαμπάρι αποτελούν μια σωστή βάση για να ξεκινήσει η διαδικασία και να εφαρμοστεί η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006`` και ότι ``η Συμφωνία δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαπραγμάτευσης, το οποίο προβλέπει συζητήσεις για όλα τα θέματα, σε όλα τα αναγκαία επίπεδα, περιλαμβανομένου και αυτού των ηγετών των δύο κοινοτήτων``.

``Στόχος, όπως σαφώς καθορίστηκε από τη `δέσμη αρχών` της 8ης Ιουλίου, είναι η επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με σεβασμό στην πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίστηκε από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας``, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επίσης, καλεί τον Τ/Κ ηγέτη ``να αρχίσουμε αμέσως την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, με βάση τις εισηγήσεις που περιλαμβάνει η επιστολή Γκαμπάρι, στη βάση και της συναντίληψης που έχει ήδη επιτευχθεί στο επίπεδο των αντιπροσώπων μας``.

``Εχω επανειλημμένα αναφέρει ότι δεν εξυπηρετούσε πρακτικό σκοπό να πραγματοποιούνται συναντήσεις μεταξύ των ηγετών, παρά μόνο εάν έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο και εξυπηρετούν τους συμφωνημένους σκοπούς της διαπραγμάτευσης. Συνεπής με αυτή τη θέση, προτείνω περαιτέρω στον ηγέτη της τ/κ κοινότητας να συναντηθούμε μία εβδομάδα μετά τη σύσταση και έναρξη λειτουργίας των πρώτων Ομάδων Εργασίας και Τεχνικών Επιτροπών, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του κ. Γκαμπάρι``, αναφέρει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

Καταλήγοντας, εκφράζει την ειλικρινή πεποίθηση ότι ``η έναρξη της διαδικασίας της 8ης Ιουλίου μπορεί να αποδώσει σύντομα καρπούς και να δημιουργήσει δυναμική επίλυσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των αρχών που συμφωνήσαμε στις 8 Ιουλίου, 2006``.

πηγή LGR

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»